Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВ_Т.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
59.9 Кб
Скачать

ЗВІТ

Про педагогічну практику

студентаVI курсу 7424 групи біологічного факультету спеціальність – іхтіологія та аквакультура Толмачова Ігоря Олександровича , який проходив практику в запорізькому навчального-виховному комплексі естетичного профілю №103

Методист-Бондаренко Н.А.

2011-2012 навчальний рік.

Оцінка конкретних умов навчання в даному класі:

В класі панує доброзичливість, повага до вчителів, уважність учнів на уроках спільна самопідтримка, допомога більш сильних учнів слабким в підготовці домашнього завдання. Школярам цікаво розмовляти на теми моральності. Навчальні можливості дітей на високому рівні. На першому плані для багатьох з них є навчання, а метою є гарна робота. Причини слабкої успішності окремих учнів полягають в їх нездатності зосередитись на вивченні нового матеріалу.

Навчальна робота

  1. Кількість відвіданих занять викладача - предметника – 4

  2. Кількість відвіданих занять інших студентів практикантів – студентів не було.

  3. Всього проведено занять – 8 на «відмінно».

  • з біології – 4;

  • з хімії – 4.

  • Кількість написання конспектів – уроків – 8:

    • з біології – 4;

    • з хімії – 4.

  • Скільки проведено занять з відстаючими студентами – 3, результати цих занять – учні краще розуміють поняття, правила, закони.

  • Які засоби навчання використані для активізації пізнавальної діяльності студентів – наочні (таблиці, малюнки), друковані (підручник, довідник).

  • Які наглядні унаочнення виготовлені, їх роль на занятті – таблиця «Назви й фізичні властивості спиртів», малюнок «Схема видів та функцій органічних сполук».

  • Що нового запозичила і використала на своїх заняттях: використала метод навчання - Ділова гра. Всі учні зацікавленні ті були залучені до обговорення актуальних проблем.

    9.Чи вдалося провести заняття, усуваючи труднощі, які виникли при плануванні, підготовці і в процесі проведення заняття – вдалося.

    Головним завданням практики є одержання певного досвіду в роботі з аудиторією, враховуючи її особливості (вік, рівень освіти, спеціальність і ін.), а також використання методів, прийомів і форм навчання на практиці. На основі знань, які я отримав з курсу “Методика викладання “, я повинен вірно підібрати стиль спілкування з учнями, вибрати найефективнішу мотивацію, спираючись на вікові особливості групи; використати методи навчання таким чином, щоб саме навчання принесло задоволення учням. Це в свою чергу приведе до того, що матеріал уроку надовго залишиться в пам’яті учнів, що і є метою заняття.

    На мою думку вчитель повинен робити все , щоб учні не “засинали ” на заняттях, тобто повинен застосовувати активні методи навчання, а потім оцінювати знання, і якщо потрібно виправляти і доповнювати. Необхідно також приділяти увагу самостійній роботі учнів. Застосування активних методів навчання: дискусій, ділових ігор, зацікавить учнів ще більше. Паралельно з вивченням теоретичних питань, учні повинні вирішувати задачі, тим самим розвиваючи логічне мислення. Матеріально - технічна база школи має досить високий рівень . Усі кабінети оснащено згідно профілю тих предметів , які в них викладаються : є телевізори, магнітофон, екрани проектори , наочні посібники . Дуже добре обладнані кабінети фізики , хімії та біології . Творчо підійшли до оформлення своїх кабінетів учителі української мови та літератури . У школі є комп’ютерний клас з сучасною технікою та програмним забезпеченням; також школа має свою їдальню, спортивний і актовий зали.

    У школі було створено всі умови для проходження. практики. Всі вчителі біології та хімії мають великий стаж роботи, високу фахову й мето­дичну підготовку. Шкільні кабінети біології та хімії достатньо обладнані технічними засоба­ми навчання, забезпечені наочними посібниками, науко­вою, навчальною та методичною літературою. Про­тягом усього перебування в школі я мав змогу отри­мувати консультації як від учителів-предметників і класних керівників, так і від адміністрації школи.

    За час проходження практики відвідав 24 уроки (географії, алгебри, геометрії, іноземної мови, фізкультури, хімії та біології), виклала чотири уроки з біології, один позакласний захід, провів одні класні збори, чергував по школі.. Усі уроки були обговорені з учителем і методистом. Практика у школі допомогла виробити багато практичних умінь і нави­чок. Усі мої уроки були проведені в 10-А класі, оцінки під час занять були виставлені різні: незадовільні, задовільні, добрі, відмінні. Під час проходження практики я зрозумів, що проведення занять виховує у молодого вчителя дисциплінованість і відповідальність, бо є зразком для учнів, тобто якщо він допустить якусь помилку, це вплине на ставлення учнів до вчителя як до особистості. Саме тому необхідно продумати свої дії, слова, щоб отримати бажані результати.

    Я навчився:

    1) проводити уроки різних типів з біології;

    2) перевіряти різні види письмових робіт, оцінюва­ти та аналізувати їх;

    3) готувати плани-конспекти до уроків біології;

    4) працювати над наочністю у класі, виготовляти дидактичний матеріал для уроків;

    5) організовувати позакласну роботу з біології;

    6) проводити класні години.

    З вчителем-предметником вів бесіду про те, які методи контролю учнів найбільш ефективні. Прийшли до загальної думки, що найбільш ефективними методами є усні та індивідуальні: усне опитування, фронтальна контрольна бесіда (допомагає швидко вияснити ступінь знань учня), звіт про виконання лабораторної та практичної робіт (дозволяє перевірити чіткість формування думки). Я вважаю, що для збільшення рівня знань учнів необхідно з уроку в урок використовувати роботу на різних рівнях знань (робота з картками, тести, групова робота по рівням знань).

    Які ж труднощі були під час практики?

    1. Не завжди міг підвести учнів до сприйняття наочності та організувати роботу з нею. Найчастіше наочність виконувала лише ілюстративну функцію, а не була важливим органічним елементом уроку.

    2. Важко встановлювати зв'язок уже вивченого учнями матеріалу з тим, що вивчається, а також показувати перспективу практичного його викорис­тання.

    3. Не завжди вдало міг визначити виховну мету уроку, хоча протягом уроку її забезпечував.

    4. Не завжди враховував психічний і фізичний стан дітей на уроці й намагався утримувати увагу зауваженнями до класу.