Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАРУБЕЖКА ЭКЗАМ.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
41.23 Кб
Скачать

25.

26. Відродження : Італія

Риси ідей гуманізму в італійській літературі виявляються вже у Данте Аліг'єрі, попередника Відродження, який жив на рубежі XIII і XIV століть. Найбільш повно новий рух проявилося в середині XIV століття. Італія є батьківщиною всього європейського Відродження, так як для цього тут раніше всього дозріли соціально-економічні передумови. В Італії рано почали формуватися капіталістичні відносини, і люди, які були зацікавлені в їхньому розвитку, повинні були вийти з-під гніту феодалізму і опіки церкви. Це були буржуа, але це не були буржуазно-обмежені люди, як у наступні століття. Це були люди з широким кругозором, які здійснювали подорожі, що говорять на декількох мовах і активні учасники будь-яких політичних подій.

Культурні діячі того часу вели боротьбу зі схоластикою, аскетизмом, містикою, з підпорядкуванням літератури і мистецтва релігії, називали себе гуманістами. Письменники Середньовіччя брали у античних авторів "букву", то є окремі відомості, уривки, сентенції, вирвані з контексту. Письменники Відродження читали і вивчали цілі твори, звертаючи увагу на суть творів. Вони також зверталися і до фольклору, народної творчості, народної мудрості. Першими гуманістами вважаються Джованні Боккаччо, автор " Декамерона ", збірки новел, і Франческо Петрарка, автор циклу сонетів в честь Лаури.

Характерні риси літератури того нового часу наступні. Основним предметом зображення у літературі стає людина. Його наділяють сильним характером. Іншою особливістю ренесансного реалізму є широкий показ життя з повним відтворенням її протиріч. По-іншому автори починають сприймати і природу. Якщо у Данте вона ще символізує психологічну гаму настроїв, то у більш пізніх авторів природа доставляє радість своєї реальної красою.

У наступні століття дають ще цілу плеяду великих представників літератури: Лодовіко Аріосто, П'єтро Аретіно, Торквато Тассо, Саннадзаро, Маккіавеллі, група поетів-петраркистов.

27. Відродження Іспанія і Португалія

Література в цих країнах розвивалася своєрідно. Соціально-політична обстановка в них була складною. У першу чергу, тут проходила Реконкіста, відвоювання земель у маврів. Іспанія не була єдиною країною, а складалася з окремих держав. Кожна провінція розвивалася спочатку відокремлено. Абсолютизм (при Ізабеллі і Фердінанда) склався пізно. У другу чергу, Іспанія в цей час вивозила з колоній величезна кількість золота, в ній накопичувалися величезні багатства, і все це гальмувало розвиток промисловості і формування буржуазії. Однак, література іспанської та португальської Відродження багата, і представлена ​​досить великими іменами. Наприклад, Мігель Сервантес де Сааведра, який залишив серйозне спадщина, як прозу, так і поезію. У Португалії найбільшим представником Відродження є Луїс де Камоенс, автор " Лузіад ", історичного епосу португальців. Розвивалися, як поезія, так і жанри роману і новели. Тоді з'явився типово іспанський жанр шахрайського роману. Зразки:" Життя Ласарільо з Тормеса "(без автора)," Життя і пригоди Гусмана де Альфараче "(автор - Матео Алеман).