Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАРУБЕЖКА ЭКЗАМ.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
41.23 Кб
Скачать

28. Відродження Німеччина

У 15-16 вв. Німеччина відчувала економічний підйом, хоча від передових країн Європи - Італії, Франції, Нідерландів - вона відстає. Особливість Німеччини в тому, що розвиток на її території йшло нерівномірно. Різні міста перебували на різних торговельних шляхах, і торгували з різними партнерами. Деякі міста взагалі знаходилися в стороні від торговельних шляхів, і зберігали свій середньовічний рівень розвитку. Сильні були і класові суперечності. Велика знати зміцнювала свою владу за рахунок імператора, а дрібне дворянство розорялися. У містах йшла боротьба між мають владу патрициатом і майстрами-ремісниками. Найбільш розвиненими були південні міста: Страсбург, Аугсбург, Нюрнберг та ін, ті, що знаходилися ближче до Італії і мали з нею торговельні зв'язки.

Література Німеччини тоді була різнорідна. Гуманісти писали в основному латинською мовою. Це пояснювалося культом класичної давнини і відособленістю гуманістів від життя і потреб народу. Найбільші представники вченого гуманізму - Йоганн Рейхлін (1455-1522), Ульріх фон Гуттен (1488-1523). Але крім цього напрямку були і інші, була реформаторська література. Її представляють Мартін Лютер (1483-1546) і Томас Мюнцер (1490-1525). Лютер, який виступав проти римської церкви, підтримував спершу народні маси, згодом перейшов на бік князів, зі страху перед селянським революційним рухом. Мюнцер ж, навпаки, підтримував селянський рух до кінця, закликав руйнувати монастирі і замки, конфісковувати і ділити майно. "Люди голодні, - писав він, - вони хочуть і повинні їсти".

Поряд з латинською літературою вчених гуманістів і агітаційно-політичною літературою реформаторів розвивалася і народно-бюргерська література. Але вона ще зберігає середньовічні риси і несе відтінок провінціалізму. Представником і родоначальником одного з напрямків бюргерської літератури (сатири) є Себастьян Брант (1457-1521). Його " Корабель дурнів "по характеру близький" Похвалі дурості " Еразма Роттердамського. Він мав послідовників. Інший найбільший представник бюргерської літератури - Ганс Сакс (1494-1576), поет. Його спадщина велика. Це вірші, пісні, байки, шванки, фастнахшпілі (масляні фарси).

29. Відродження Англія

В Англії розвиток капіталістичних відносин відбувається швидше, ніж у Франції. Відбувається зростання міст, розвиток торгівлі. Формується сильна буржуазія, з'являється нове дворянство, що протистоїть старої, нормандської верхівці, яка в ті роки ще зберігають свою керівну роль. Особливість англійської культури того часу - відсутність єдиної літературної мови. Знати (нащадки норманів) говорила по-французьки, на численних англо-саксонських діалектах говорили селяни і городяни, а в церкві офіційною мовою була латинь. Багато творів тоді виходили на французькій мові. Не було і єдиної національної культури. До середини XIV ст. починає складатися літературний англійську мову на основі лондонського діалекту.

В кінці XIV століття тільки в одного Джефрі Чосера відчуваються впливу італійського ренесансу. Сучасник Петрарки, він все-таки залишається письменником середньовіччя. І тільки в кінці XV ст. ідеї гуманізму займають в англійській культурі міцне становище. Відродження в Англії практично збігається з періодом правління Тюдорів (1485-1603). Література Англії, звичайно, відчуває вплив та інших країн. У XVI столітті Англія переживає розквіт у всіх областях думки і творчості.

Найбільші представники літератури англійського Відродження - Шекспір ​​в драматургії, Едмунд Спенсер в поезії, в області роману - Джон Лілі, Томас Неш.