Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
238.59 Кб
Скачать

2.3. Вплив вітамінів та мінеральних речовин на механізми всасування, захисту та виведенню з організму токсичних речовин.

У лікувально-профілактичному харчуванні широке застосування знайшли деякі жиро- і водорозчинні вітаміни. Їх рекомендується використовувати у вигляді фармацевтичних препаратів, а також включати в раціони харчування ті харчові продукти, які є хорошими джерелами жиро- і водорозчинних вітамінів.

У робочих гарячих цехів ряду виробництв наголошується підвищене потовиділення, що приводить до значної втрати водорозчинних вітамінів. Разом з використовуванням в лікувально-профілактичному харчуванні вітамінних препаратів згідно офіційним рекомендаціям важливе щоденне забезпечення вітамінної повноцінності як раціонів лікувально-профілактичного, так і раціонального харчування робітників, що піддаються дії різних виробничих шкідливостей.

Під дією вітамінів спостерігається значна стимуляція захисних механізмів організму до дії несприятливих хімічних і фізичних чинників виробничого середовища.

Відомі властивості аскорбінової кислоти при дії бензолу, толуолу, ксилола, миш'яку, фосфору, свинцю. Вітаміни групи В знижують інтоксикацію організму хлорзамещеннимі вуглеводнями, ртуттю, свинцем, а ергокальциферол попереджає кісткову поразку при отруєнні кадмієм.

Робітникам, які контактують в процесі трудової діяльності з ртуттю, необхідно включати в харчування рослинні продукти, багаті селеном і токоферолом. Селен - біологічний антагоніст ртуті і разом з токоферолом бере участь в детоксикациі цього металу. Хорошим джерелом селену є соєві боби і злакові, зокрема рис, токоферолу - рослинні масла. Несприятливий вплив деяких фізичних чинників виробничого середовища (шум, вібрація) також може бути пом'якшене шляхом додаткового прийому відповідних вітамінів - аскорбінової кислоти, тіаміну, рибофлавіну і пірідоксина. Тому в харчування слід включати харчові продукти - джерела жиро- і водорозчинних вітамінів.

Важливими джерелами ретинолу і каротину є молоко, масло, твердий творог, яйця, яловича і свиняча печінка, деякі овочі і фрукти. Каротин міститься в багатьох рослинних продуктах .

Для профілактики інтоксикацій важкими металами необхідні такі речовини, які могли б бути застосовані безпосередньо на виробництві. До них відносяться пектинові речовини, які не надають побічної дії на організм і в той же час дають виражений захисний ефект.

Робітникам, зайнятим на роботах, пов'язаних з дією неорганічних з'єднань свинцю, разом з 0,5 л кисломолочних продуктів рекомендується видавати 2 г пектину у вигляді консервованих рослинних харчових продуктів, збагачених фруктових соків, напоїв. Соки, які збагачені пектином, напої можуть бути замінені натуральними фруктовими соками з м'якоттю в кількості 300 г. Продукти, соки і напої, які збагачені пектином, а також рівноцінні їм натуральні соки з м'якоттю робітники повинні одержувати перед початком зміни. Значна кількість пектину міститься в морквяному соку з м'якоттю, в яблучно-морквяному соку і в яблуках, протертих з цукром.

Для робітників, що піддаються дії свинцю, ртуті, кадмію і інших важких металів, рекомендується використовувати в харчуванні наступні пектіноутримуючі продукти: буряк столовий, редиску, баклажани, гарбуз, моркву, капусту, печені яблука, абрикоси, сливи, як в натуральному вигляді, так і у вигляді різних салатів і закусок. Слід зазначити, що вміст пектину в плодах і ягодах різко коливається залежно від вигляду, сорту, ступеня дозрівання, місця зростання і інших умов зовнішнього середовища