Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
238.59 Кб
Скачать

2.1.Цілі та задачі призначення лікувально – профілактичного харчування.

В процесі трудової діяльності можливий контакт людей з шкідливими чинниками виробництва. До них відносяться використовувані в промисловості отруйні хімічні речовини, розчинники, кислоти, луги, виробничий шум, вібрація, магнітні поля, іонізуюче випромінювання, ультра- і інфразвук, підвищений атмосферний тиск, випромінювання оптичних квантових генераторів і ін.

У системі заходів щодо захисту організму людини від несприятливої дії речовин виробничого середовища, які ушкоджують під час робочої зміни найважливішим є спеціальне, лікувально-профілактичне харчування, яке підвищує стійкість організму до дії цих речовин.

В цілях максимального зменшення дії шкідливих виробничих чинників (хімічних і фізичних) на організм людини в даний час розроблено і затверджено 8 лікувально-профілактичних раціонів харчування. Залежно від професії працюючих і характеристики дії речовин, які ушкоджують, сніданок (обід) готується по одному з 8 раціонів лікувально-профілактичного харчування з одночасною видачею вітамінних препаратів. Нижче приведені коротка характеристика і продуктовий набір раціонів лікувально-профілактичного харчування.

2.2. Вплив білків, жирів та вуглеводів їжі на механізми всасування, захисту та виведення з організму токсичних речовин.

Другим видом лікувально-профілактичного харчування є молоко і молочні продукти, які видаються особам, що піддаються дії несприятливих чинників виробничого середовища. Молоко, будучи найважливішим джерелом повноцінного білка, незамінних амінокислот, фосфатідов, вітамінів і мінеральних речовин, підвищує опірність організму до шкідливих фізичних, хімічних і біологічних чинників, що зустрічаються на виробництвах. Це пояснюється його впливом, що нормалізує ряд обмінних процесів і функцій організму.

Молоко видається робітникам і службовцям в дні фактичного виконання ними робіт на виробництвах з шкідливими умовами праці, якщо вони по нарядах або графіках виходів були зайняті на цих роботах не менше половини робочого дня або зміни. За робочу зміну незалежно від її тривалості видається 0,5 л молока. Натуральне молоко у виняткових випадках за узгодженням з медико-санітарною частиною підприємства або з місцевою СЕС може бути замінене рівною кількістю кефіру, кислого молока, ацидофільного молока або мацоні. Забезпечення молоком робітників і службовців повинне проводитися протягом робочої зміни. Працівникам різних підрядних організацій, допоміжних і підсобних цехів за час їх роботи на виробництвах, ділянках і в цехах, де для всіх основних працівників, а також для ремонтного і чергового персоналу цих підрозділів передбачена видача молока відповідно до правил видачі цього продукту. Видача молока працівникам інших організацій проводиться за рахунок організацій, в штатах яких вони перебувають.

Молоко не видається робітникам і службовцям в дні їх відсутності на підприємстві незалежно від причин, а також в дні роботи на інших ділянках, де видача молока не передбачена. Молоко не видається також робочим і службовцям, які одержують раціони лікувально-профілактичного харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці. Не дозволяється видача молока за минулі зміни, за одну або декілька змін вперед, до дому, а також видача грошей замість молока.

Молоко рекомендується видавати особам, що працюють в умовах постійного контакту з радіоактивними речовинами у відкритому вигляді і зайнятим виробництвом, переробкою і застосуванням токсичних речовин органічного і неорганічного походження, які викликають порушення функції печінки, білкового, мінерального обміну і різке роздратування слизистих оболонок верхніх дихальних шляхів.