Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
238.59 Кб
Скачать

1.4. Особливості харчування шахтарів.

У зв'язку з важкими умовами праці, впливом шкідливих факторів виробництва і широким поширенням професійних захворювань у шахтарському середовищі особливе значення для гірників набуває фактор харчування.

Харчову поведінку будь-якого індивідуума завжди являє собою компроміс між знаннями людини про правильне харчування і можливостями їх реалізації на практиці. У наш час перешкодою раціональному харчуванню є не тільки недостатня матеріальна забезпеченість значної частини населення, але і відсутність або нестача знань про те, як потрібно харчуватися, що слід віддати перевагу і від чого відмовитися.

Залежно від зміни роботи шахтарі,які не беруть їжу в шахту, розподіляються наступним чином. Найчастіше відмовляються від прийому їжі під землею що працюють в 2-ю зміну (44%). Однак і 33% підземних робочих 1-й зміни також не споживають нічого в шахті. Це насторожує, враховуючи, що 58% шахтарів при опитуванні заявили про відсутність щільного сніданку, одержуваного до роботи вдома, або про повну відмову в прийомі їжі в ранкові години. У шахті 40% шахтарів з'їдають свій пайок протягом 1 години перебування під землею, 37% - через 2-3 години роботи, а 9% підземних робочих харчуються безсистемно.

Режим харчування шахтарів повинен ґрунтуватися на загальних принципах раціонального харчування. На основі всебічного вивчення харчування і стану здоров'я вугільників, запропонованого в якості оптимального 4-х кратного прийому їжі з обов'язковою організацією гарячого харчування у шахті ( С.Д. Ванханен, 1976).

При вивченні особливостей режиму харчування шахтарів визначено, що недостатню кратність прийомів їжі мають 57% працюючих в шахті. Так, 1-2 рази в день їжу споживають 20% опитаних, 2-3 рази на день - 37%, 3-4 рази в день - 39%, більше 4 разів на добу - 4%.

В той же час встановлено, що перед роботою в шахті будинку завжди снідають 56% підземних робітників, ще 25% опитаних заявили, що вранці мають сніданок часто, але не завжди, 19% гірників ніколи вранці не снідають.

Використання біологічно активних добавок до їжі могло б певним чином збільшити споживання вітамінів і мінеральних речовин в шахтарських раціонах, компенсувати наявний дисбаланс в їх надходження .

1.5. Особливості харчування працівників, які працюють умовах впливу на организм шуму та вібрації.

Деякі професійні групи робітників сільськогосподарського виробництва (трактористи, комбайнери і ін.) під час роботи піддаються дії на організм шуму і вібрації, тому це також необхідне враховувати при організації раціонального харчування цієї категорії трудящих. В умовах дії інтенсивного шуму може розвинутися «шумова патологія»: знижується слух, виникають неврози, збільшується здатність згущуватися крові, змінюється діяльність шлунково-кишкового тракту і залоз внутрішньої секреції.

У працюючих в умовах дії шуму унаслідок посиленого руйнування в організмі водорозчинних вітамінів виникає їх дефіцит (С, В1, В2, В6), тому в раціон харчування слід включати продукти, що є джерелом цих нутрієнтів. Їх додатковий прийом є одним з профілактичних заходів щодо попередження шкідливої дії шуму і вібрації на організм працюючих.