Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК 2011 варіант для студентів.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
125.18 Кб
Скачать

Література:

Берк Е. Права людини / Пер. з англ. // Консерватизм. Анто­логія. – К.: Смолоскип, 1998. – С. 281 – 286.

Берк Е. Релігія і громадянське суспільство // Кон­серватизм. – С. 143 - 153.

Берк Е. Свобода і влада // Консерватизм. – С. 286 – 288.

Пейн Т. Права людини / Пер. з англ. – Л.:Літопис, 2000. – С. 46-51; 72; 95-97; 144-145.

Карась А. Філософія громадянського суспільства у класичних теоріях і некласичних інтерпретаціях. – С. 134 – 149.

Тема: Концепції Г. В. Ф. Геґеля й А. де Токвіля (семінар)

1. Громадянське суспільство як проблема метафізики Геґеля

1. 1 Ідейні передумови концепції. Розрізнення моралі й етичності у Геґеля.

1. 2. Поняття "дух народу". Етичність і громадянське суспільство: дихотомія модерної свободи і звичаєвості. Зміст поняття прогресу (поступу).

1. 3. Інституалізовані форми свободи. Від сім'ї до громадянського суспільства і національної держави.

2. Громадянське суспільство у концепції а. Де Токвіля

2. 1. Особливості формування громадянського суспільства у США. Поняття громади та її ключова роль у поширенні громадянської соціальності. Поняття і значення рівності.

2. 2. Поняття громадського духу і соціального капіталу. Суть і значення недержавних (неурядових) громадських організацій. Основні чинники підтримки демократії і свободи громадян.

3. Семіотично-дискурсивні елементи громадянського суспільства.

Питання для самоконтролю:

  1. Поясніть, чому Геґеля вважає, що "вища дія розуму, яка охоплює всі ідеї, є дія естетична і що істина і благо споріднені лише у красі … Філософія Духа – це естетична філософія". Яким чином висловлені твердження Геґеля поєднуються з його програмою "створити нову міфологію … міфологію розуму"?

  2. У чому Геґеля вбачав завдання соціальної філософії ?

  3. Розкрийте значення "принципу негації", явищ панування, відношення "володар – раб" та потреби визнання у процесі розвитку самосвідомості і суб'єктивної сфери особи.

  4. Що є сутністю абсолютного Духа за Геґелем і в чому він завбачає його раціональне вивершення?

  5. Охарактеризуйте зміст Геґелівського поняття "sittlichkeit" та розкрийте його місце у витлумаченні природи громадянського суспільства.

  6. Поясніть, чому Геґелівська концепція громадянського суспільства надає останньому визначального економічного виміру? Чи може таке громадянське суспільство, за Геґелем, бути самодостатнім для позитивної соціальної єдності.

  7. Визначте роль держави щодо громадянського суспільства за Геґелем. У чому полягає її доконечне призначення і чи є вона альтернативою громадянському суспільству?

  8. Поясніть вислів Геґеля про те, що "держава – це дійсність моральної ідеї – моральний дух як очевидна, самій собі ясна, субстанційна воля, яка мислить і знає себе й виконує те, що вона знає й оскільки вона знає. У звичаях вона має своє безпосереднє існування…"

  9. Поясніть який зміст укладав Геґеля в основу концепту "історичних та неісторичних народів".

  10. З'ясуйте ставлення до Геґелівської філософської концепції Томаша Масарика і, зокрема, Івана Франка.

  11. Обґрунтуйте, чому концепція Геґеля називається етатичною і, на думку багатьох філософів, вважається ідеологічним джерелом тоталітаризму у ХХ столітті ?

Питання для самоконтролю (концепція Токвіля)

  1. Концепція Токвіля ґрунтується на: натуралістичнійетатичній – комунітарній – консервативній – ліберальній егалітарній - інтерпретації сутності громадянського суспільства. (Запропонуйте обґрунтування).

  2. Охарактеризуйте розуміння Токвілем демократії та визначте її місце у його концепції.

  3. Який чинник у концепції Токвіля є найважливішим щодо підтримки індивідуальної свободи і демократії ?

  4. Охарактеризуйте поняття громадського духу за його основними чеснотами, або соціальними орієнтаціями. У чому полягає відмінність між цінностями і чеснотами?

  5. Вкажіть який елемент громадянського суспільства за концепцією Токвіля є найважливішим і обґрунтуйте чому: "географічне розташування – закони - звичаї".

  6. Назвіть основні компоненти звичаєвості, або етичного дискурсу, за Токвілем. Чому він називає їх "моральним та інтелектуальним обличчям народу"?

  7. Охарактеризуйте місце християнської віри у концепції Токвіля. У якому взаємозв'язку перебувають "дух свободи" і "вроджене безбожництво"?

  8. Наведіть приклади, що підтвердять зв'язок між мовленнєвим дискурсом суспільства і його демократичним чи деспотичним політичними режимами (за Токвілем).

  9. Охарактеризуйте соціальний та ідейний зміст проекту "нового націоналізму" у США та з'ясуйте його відношення до концепції Токвіля.