Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національна економіка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
349.7 Кб
Скачать

1. Суть і компоненти національної економіки.

Національна економіка - організаційно-економічна система взаємопов'язаних сфер господарської діяльності людей, якій властива технологічна та територіально-галузева пропорційність, обмежена державними кордонами

Для національної економіки характерні такі особливості:

Власна структура господарства

Автономність прийняття всіх економічних рішень у відповід­ності до концепцій розвитку національної економіки.

Зовнішньоекономічна політика, яка спрямована на підтримку власних господарюючих суб'єктів.

Для виникнення і розвитку національної економіки необхідні такі передумови

1.поглиблення суспільного поділу праці, який сприяє виникненню якісно нових галузей спеціалізації;

2.формування системи державного регулювання економікою, яка повинна забезпечити пропорційність розвитку, а також підтримку підприємницьких структур;

3.інституційна система держави.

Виділяють такі блоки інституцій

державно-політичний блок,соціально-економічний блок блок екологічної безпеки,

Конституція України .

В екон виділяють галузі, які виробляють товари і які надають послуги.

Критеріями ефективного функціонування національної економіки є:

рівень економічного зростання;

рівень безробіття;

рівень економічного добробуту ;

рівень інфляції;

рівень екологічного та соціального добробуту;

ефективність виробничої сфери всистемі національної економіки;

детінізація нац..ек

Конституція України - основний закон держави. Саме Консти­туція України закладає підвалини для розвитку національної економіки.

6. Національна економіка в системі економічних знань та її зв'язок з іншими науками.

Національна економіка має міцні теоретичні зв’язки з іншими економічними дисциплінами, свідченням чого є використання національною економікою тих же ж методів, що їх використовує наприклад макроекономіка, економічна історія тощо.

Законодавство узгоджувало правову культуру економічних суб’єктів. Тісний зв’язок простежуєтьсь і з економічною географією, яка дає нам інформацію про розвиток окремих регіонів, їх виробничі потужності, потенціал, структуру виробництва.

Те ж можна сказати про зв’язок н. е. з статистикою та демографією, без яких не можна обійтися, вивчаючи економіку певної держави. Більшість економічних процесів перебувають в прямій залежності від кількості населення держави, якості праці.

Зв’язок н. е. з природничими науками часто викликає сумнів, проте розвиток н. е. неможливий без врахування природних і технічних наук. Для прикладу можна навести необхідність математичного моделювання при складанні певних прогнозів, аналізі. Водночас ці науки не можуть обійтися і без н. е., яка творить матеріальну базу наукової діяльності.

Тому можна сказати, що н. е. займає важливе місце в системі наукових знань і перебуває у тісному зв’язку з іншими науками. Це пояснюється необхідністю великого спектру знань при вивченні н. е., яке в свою чергу збагачує розуміння економічних процесів.

7. Стан, джерела і завдання вивчення економіки суверенної україни.

НЕ – наука, яка вивчає господарську систему держави, її ф-ції та процеси, явища, які в ній відбуваються. Об’єктом вивчення НЕ як предмету є економіка України, предметом - процеси, закони та закономірності формування якісно нової моделі соціально орієнтованої ринкової економіки держави. Оскільки економіка нашої держави швидко змінюється, змінюється статистика, то постійно збагачується і сам теоретичний предмет «національна економіка». Вище зазначена причина зумовлює і вибір основного джерела вивчення НЕ – дані Держкомстату, Міністерства фінансів, економіки, Урядового порталу, які часто можна знайти в мережі Інтернет. До інших джерел можна віднести Законодавство України, періодичні видання економічного характеру (Урядовий кур’єр, Ін вест газета та інші), підручники та монографії з економіки України.

Завданням вивчення НЕ є пізнання процесів та закономірностей в розвитку та функціонуванні економіки України, а на їх основі виведення економічної політики, прогнозування розвитку економіки, а також економічне виховання молоді.

Згідно з Посланням Президента України до Верховної Ради Укра­їни "Європейський вибір. Концептуальні іосади стратегії еконо­мічного та соціального розвитку України на 2002 - 2011 роки" від 30.04.2002 р.

А) стратегічними пріоритетами України є: створення передумов для набуття Україною повноправного членства в Європейському Союзі;

забезпечення сталого економічного зростання;

утвердження інноваційної моделі;

соціальна переорієнтація економічної політики.

Б) необхідні такі інституцііті перетворення: адміністра­тивна, конституційна та судова реформи, подолання корупції та тінізації економіки, дебюрократизація економіки, форму­вання ефективного конкурентного середовища, удосконалення відносин власності, ^ зміцнення позицій приватної власності

В) іншими важливими цілями є: модернізація промисловості, розвиток фінансової інфраструктури та фінансового посередництва:, оптимізація економічних відносин з Російською Федерацією. Євроатлантична інтеграція, екопомічна тае кологічна безпека.

Економіка держави повинна бути самодостатньою, мати змогу виконувати основні державо­творчі функції, а саме забезпечувати:

економічне зростання;

зайнятість населення;

економічну ефективність;

стабільність цін;

економічну свободу;

справедливий розподіл доходів;

умови проживання;

економічний суверенітет країни.'

Із ключових напрямів розвитку нашої економіки можна виділити

1.Проблема адекватної взаємодії національної економіки з грома­дянським суспільством держави, яке має розвиватись на основі професіоналізму та високої моралі і патріотизму національної еліти.

2.проблема забезпечення еквівалентності україиськоїекономіки 3.Проблема забезпечення високого соціального добробуту і соціального захисту населення. 4.Необхідність екологічної збалансованості національноїекономіки 5.Якнайшвидше впровадження інноваційної моделі розвитку національної економіки.