Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_TsO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
524.8 Кб
Скачать

66. Організація проведення досліджень з оцінки стійкості об’єкта

Силами ІТП і залученими проектантами в три етапи:

І підготовчий (наказ, календарний план заходів з підго­товки, план проведення досліджень);

V оцінка стійкості роботи (умови..захисту працюючих, уразливість виробництва, пошкодження від вторинного факто­ру, система забезпечення, вразливі місця в керівництві) для цього формують групи дослідження -

Споруд - визначає ступінь стійкості, розміри можливої шко­ди, визначає сили і засоби для відновлення

обладнання, заходи по переведенню на режим НС. Способи збереження особливо цінного, технології, найбільш вразливі ділянки виробництва енергозбереження мінімуми потреби, до­даткові джерела постачання, додаткові запаси оповіщення та зв'язку, сховищ, радіаційного та хім. захисту, медична, охорони громадського порядку).

Кожна група оцінює стійкість відповідних елементів вироб­ничого комплексу та робить необхідні розрахунки розроблення заходів по стійкості. Наводяться підсумки. Група комплексно­го дослідження на основі доповідей інших груп складає комп­лексний план.

Плануючі документи, па випадок НС\ складають на кожну можливу ситуацію:

  • Перспективний план робіт, які проводяться завчасно;

  • план-графік підвищення стійкості мри загрозі виникнення НС;

  • графік безаварійної зупинки виробництва;

  • правильність планування перевіряють па навчаннях.

34. Оповіщення населення про загрозу стихійних лих, вели­ких аварій (катастроф)

та інших небезпечних ситуацій.

Оповіщення і зв'язок у надзвичайних ситуаціях забезпечується за допомогою єдиної національної системи зв'язку (ЄНСЗ).// Сигнали оповіщення ЦО, повідомлення про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій, інформація про дії в умовах надзвичайної ситуації доводяться до працівників підприємств, установ, організацій, населення всіма наявними засобами зв'язку, мовлення, оповіщення.// Система оповіщення ЦО організовується з урахуванням структури державного управління, характеру і рівня надзвичайних ситуацій, наявності і місця розташування сил, які можуть залучатися до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.// Оповіщення організовується відповідним органом ЦО та НС за схемою, яка затверджується начальником цивільної оборони відповідного рівня. Система оповіщення ЦО складається із загальнодержавної, регіональних і спеціальних системі централізованого оповіщення, локальних та об'єктових систем оповіщення, систем циркулярного виклику.// У цих системах можуть використовуватися апаратура і технічні засоби оповіщення ЦО, канали та засоби зв'язку мережі радіомовлення і телебачення (канали звукового супроводження) центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, мережі зв'язку які входять до Єдиної національної системи зв'язку.// Система централізованого оповіщення ЦО повинна забезпечувати можливість циркулярного або вибіркового оповіщення посадових осіб центральних і місцевих органів виконавчої влади, керівників визначених підприємств, установ та органі­зацій, населення залежно від рівня надзвичайної ситуації і заходів, які належить невідкладно вжити. Для підвищення надійності централізованого оповіщення здійснюється дублювання передавання сигналів.// Оповіщення населення здійснюється за допомогою електросирен, мережі радіомовлення та телебачення. Повідомленням, що передаються територіальними органами ЦО та НС, потенційно небезпечними підприємствами, повинно передувати уривчасте звучання елекросирен, наявних на відповідній території, а також радіомовлення, що означає "Увага всім!".// За цим сигналом населення повинно вмикати засоби теле- та радіомовлення для прийому мовного повідомлення.// Тексти звернень до населення повинні передаватися державною мовою, якою користується більшість населення в регіоні.// На пунктах управління закладені варіанти текстів для передання повідомлення в різних ситуаціях.В мирний час: — при аварії на АЕС; — при аварії на хімічному об'єкті; — при землетрусі; — при повені та інших НС. На воєнний час: — при виникненні "повітряної небезпеки";

— при закінченні "повітряної небезпеки"; — при загрозі хімічного зараження; — при загрозі радіоактивного зараження.// Правила поведінки населення за сигналами оповіщення ЦО встановлюються заздалегідь стосовно всього населення, для об'єктів, а також визначаються конкретні дії. Відповідальність за оповіщення покладається на територіальні органи ЦО.// На потенційно небезпечних підприємствах, ураження від яких, у разі виник­нення на них надзвичайної ситуації, досягає заселених територій або інших підприємств, установ, організацій, за їх рахунок створюються локальні або об'єктові системи оповіщення, які мають бути сполученими з регіональними системами централізованого оповіщення. // Оповіщення населення покладається на оперативних чергових відповідних територіальних органів ЦО та НС, для чого можуть залучатися сили і засоби відповідних органів МВС. У населених пунктах, де немає цілодобового чергування територіальних органів ЦО та НС, їх функції можуть покладатися на чергових органів МВС.// Для зібрання керівного складу на об'єктах складаються списки, за якими при необхідності, інформуються відповідні посадові особи. Оповіщення керівників може здійснюватися за телефоном або з допомогою посильних, як транспортом, так і пішки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]