Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_TsO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
524.8 Кб
Скачать
  1. Державна система цивільної оборони України.

Органи виконавчої влади всіх рівнів, до компетенції яких віднесено функції:

- органи повсякденного управління процесами захисту населення у складі міністерств, інших центральних органів влади, місцевих державних адміністрацій, керівників підприємств, незалежно від форм власності;

- сили і засоби, призначені для виконання завдань ЦО;

- фонди фінансових, медичних, матеріально-технічних ресурсів, передбачених на випадок надзвичайних ситуацій;

- система зв’язку, оповіщення й інформаційного забезпечення;

- Центральний орган виконавчої влади з питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

- курси і навчальні заклади підготовки і перепідготовки фахівців та населення з питань ЦО;

- служби ЦО.

ЦО україни побудована за територіально-виробничим принципом: територіальний принцип (полягає у створенні ЦО у масштабі держави і на територіях відповідно до адміністративно-територіального поділу);виробничий (функціонування ЦО у всіх галузях зайнятості населення); Органи управління л справ ЦО, що входять до складу державних адмі­ністрацій, є підрозділами подвійного підпорядкування; Закон і положення про ЦО визначають повноваження органів виконавчої влади, виконавчих органів місцевої о самоврядування, ке­рівників підприємств, установ організацій питань ЦО. Спеціалізовані формування, які призначені для виконання специфічних робіт: створюються на трьох рівнях підпорядкованості: у центральних-за рішенням Кабміну за представленням міністерств за погодженням з МНС; у АРК, областях, Києві та Севастополі - відповідно до чинного законодавства; на об’єктах господарювання - керівництвом при узгодженні з МНС. Невоєнізовані формування: створюються на підприємствах, установах незалежно від форм власності; зараховують працездатних громадян, за винятком жінок, які мають дітей у віці до 8 років та військовозобов’язаних; окремий підрозділ оснащений технікою.

10. Коли було прийнято Закон України “Про цивільну оборону” З яких основних розділів і статей складається. Прийняття Закону "Про Цивільну оборону України" є наслідком клопіткої роботи фахівців штабів Цивільної оборони на чолі зі штабом ЦО України та зацікавлених міністерств і відомств. Протягом року було опрацьовано декілька варіантів документів і 28 жовтня 1992 року Верховна Рада України розглянула і схвалила "Концепцію Цивільної оборони України", та в першому читанні Закон України "Про Цивільну оборону України", який було прийнято остаточно лише З лютого 1993 р. З надрукуванням його в періодичних виданнях 6 березня 1993 року Закон вступив у дію.

Закон складається з преамбули та п'яти розділів, до складу яких входять 17 статей. За обсягом це невеликий документ, однак за змістом — дуже об'ємний, так як він коригує діяльність з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій.

У преамбулі проголошено: "Кожен має право на захист свого життя і здоров'я від наслідків аварій, катастроф, пожеж, стихійного лиха та на вимогу гарантій забезпечення реалізації цього права від Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, керівництва підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності і підпорядкування.

Держава як гарант цього права створює систему Цивільної оборони, яка має на меті захист населення від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]