Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
окр-2 5 шрифт.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Тема 12. Підприємництво та підприємці

§ 1. Принципи та функції дмльносл підприємств

Принципи діяльності підприємств: самоокупність, са­мофінансування, самозабезпечення, матеріальна зацікав­леність, економічна відповідальність, господарська са­мостійність у межах чинного законодавства і контроль дер­жавних органів за його дотриманням.

Найважливіші сторони господарського розрахунку:

1) отримання прибутку на основі створення необхідних суспільству товарів і послуг та підвищення ефективності виробництва;

2) економічна відповідальність за невміле господарю­вання, неефективне використання ресурсів (трудових, ма­теріальних, фінансових). Наслідком такого господарюван­ня може бути банкрутство.

Основні функції підприємств.

Техніко-економічна функція передбачає запровадження нової техніки і технології, впровадження досягнень науки у виробництво, придбання якісних комплектуючих виробів та предметів праці, наймання або підготовку робочої сили відповідної якості, раціоналізацію виробничих процесів тощо.

Організаційно-економічна функція означає управління процесами виробництва та збуту товарів, раціональну органі­зацію праці найманих працівників (або асоційованих пра­цівників на підприємствах трудової колективної власності) шляхом впровадження прогресивних форм та методів праці, укладання контрактів, вивчення ринку та ін. Ця функція є реалізацією таких форм організаційно-економічних відно­син, як менеджмент і маркетинг.

Функція реалізації відносин економічної власності перед­бачає управління власністю, контроль за процесом ціноут­ворення, розподілом доходів, випуском акцій та їх прода­жем, залученням зовнішніх джерел фінансування тощо.

Функції, зумовлені власністю. Якщо ці функції допов­нити аналізом функцій, які випливають з основних аспектів власності, то слід вирізнити правову, соціальну, психоло­гічну та інші функції.

§ 2. Підприємництво

Підприємство — організаційно-господарське новаторство на основі використання різноманітних можливостей для випуску нових або старих творів за новими методами, відкриття нових джерел сировини, ринків збуту, реорганізації виробництва тощо з метою отримання прибутків і самореалізацій власної мети.

Функції підприємництва.

1) новаторська — продукування нових ідей, створення нових товарів та Ін.;

2) організаційна — впровадження нових форм та ме­тодів організації виробництва;

3) господарська — ефективне використання різних ре­сурсів;

4) соціальна — сприяння реалізації соціальної мети сус­пільства;

5) особистісна — реалізація та розвиток потенціалу осо­бистості.

Види підприємницької діяльності.

Виробниче підприємництво — підприємництво, спрямоване на виготовлення різноманітної продукції, виконання робіт і надання послуг для споживачів.

Наукове підприємництво — підприємництво, що виступає перед-виробничою стадією виробництва і реалізується у діяльності ризикових підприємств, які працюють над втіленням у виробництво нової ідеї чи проекту, а отже спеціалізуються на проведенні науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробок.

Комерційне підприємництво - діяльність щодо купівлі-продажу товарів і послуг (торговельні організації, різні посередники).

Фінансове підприємництво - діяльність щодо купівлі-продажу грошей, валют і цінних паперів (комерційні банки, фон­дові біржі, інвестиційні фонди та ін.).

Страхове підприємництво - діяльність щодо страхування ризиків та відшкодування витрат (страхові компанії, пен­сійні фонди та інші організації).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]