Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_укр_2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
459.26 Кб
Скачать

Тема 3. Екологічний бізнес і ринок

Питання теми

3.1 Поняття екологічного ринку, його структура.

3.2 Екологічний менеджмент і аудит

3.3 Екологічна сертифікація і маркування

3.4 Рекреація

3.5 Екологічний інжиніринг

3.6 Фінансові екологічні послуги

3.7 Екологічна освіта

3.1 Поняття екологічного ринку, його структура

Ринок має багато сегментів. Це ринки товарів, у тому числі природних ресурсів, послуг, праці й капіталів. Ринки знань, ідей, матеріалізованих у патенти, ліцензії.

Ринок можна визначити як глобальний взаємовигідний конкурентний обмін усім, що є економічною, екологічною й соціальною цінністю.

Функції ринку:

  • Регулююча: ринок, як регулятор виробництва, через механізм ринкових законів встановлює необхідні пропорції відтворення; завдяки цінам ринок стимулює впровадження досягнень науки та техніки у виробництво — це спричиняє розширення асортименту товарів та послуг;

  • Стимулююча — ринок спонукає виробників товарів до зниження витрат, підвищення якості та споживчих властивостей товарів;

  • Розподільча — доходи споживачів і виробників у ринковій економіці диференціюються через ціни, зумовлюючи соціальне розшарування суспільства за доходами.

  • Алокаційна — ринок забезпечує виробництво оптимальної кількості товарів і послуг за допомогою найефективнішої комбінації ресурсів.

  • Інтеграційна — ринок об'єднує суб'єктів економічної системи в одне, сприяючи формуванню єдиного економічного простору як у межах окремої держави, так і в межах світової економіки.

  • Інформаційна: саме ринок дає об'єктивну інформацію про те, які товари мають попит; кожна фірма може регулювати власне виробництво.

  • Посередницька

  • Сануюча (оздоровча): ринок очищає суспільне виробництво від економічно слабих та не життєздатних господарських одиниць.

На сучасному етапі розвитку суспільства сформувалися поняття й інфраструктура екологічного ринку (ринку екологічних товарів і послуг) - конкурентний обмін усім, що спрямоване на збереження, відтворення і раціональне використання навколишнього середовища, заощадження природно-ресурсного потенціалу, поліпшення життя людей та забезпечення екологічної безпеки. Це ринок екологічних технологій, робіт, товарів, послуг, знань, екологічної інформації.

[Екологічне підприємництво: Навч. посібник / В. Я. Шевчук, Ю. М. Саталкін, В. М. Навроцький та ін. — К.: Мета, 2001.]

Екологічні товари (за О.В. Прокопенко) – економічні продукти, тобто результати людської праці (господарської діяльності), що подані в матеріально-предметній формі (матеріальні продукти), у духовній чи інформаційній формі (інтелектуальні продукти) або у вигляді виконаних робіт і послуг, виробництво і споживання яких сприяє зниженню інтегрального екодеструктивного впливу в розрахунку на одиницю сукупного суспільного продукту при одночасному підвищенні економічної ефективності у сферах їх виробництва і споживання.

Екологічне підприємництво – ринково-орієнтована діяльність суб’єктів підприємництва (фізичних та юридичних осіб), що здійснюється з метою забезпечення екологічної безпеки, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, поліпшення якості життя людей та отримання фінансової вигоди (прибутку).

Сферу екологічного бізнесу й ринку формують такі основні напрямки діяльності:

  1. Екологічний менеджмент і аудит

  2. Екологічна сертифікація і маркування

  3. Рекреація та туризм

  4. Екологічний інжиніринг

  5. Фінансові послуги в екологічній сфері (кредитування, лізинг, страхування)

  6. Екологічна освіта, підготовка та підвищення кваліфікації кадрів