Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_укр_2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
459.26 Кб
Скачать

3.4 Рекреація.

Великий сегмент екологічного ринку може надати розширення використання рекреаційних ресурсів (курортних, спортивно-оздоровчих, ландшафтних і ін.). Людей усе більше пригнічує урбанізація нашого життя й вони відчувають потребу повсякденного спілкування із природою. Це відкриває широкі можливості для підприємницької діяльності в цій сфері

Рекреація (фр. rеcrеation, пол. rekreacja — відпочинок, від лат. recreatio — відновлення сил) — це система заходів, пов'язана з використанням вільного часу людей для їх оздоровчої, культурно-ознайомчої і спортивної діяльності на спеціалізованих територіях, які знаходяться поза їх постійним помешканням. Рекреація охоплює всі види відпочинку. Відновлення здоров'я і працездатності шляхом відпочинку на лоні природи, або під час туристичної поїздки з відвіданням національних парків, архітектурних пам'яток, музеїв.

В поняття рекреація включають:

  • розширене відтворення фізичних, інтелектуальних та емоційних сил людини

  • будь-яка гра, розвага, яка використовується для відновлення фізичних та розумових сил

  • найбільший сегмент індустрії дозвілля, що швидко розвивається, зв'язаний з участю населення в активному відпочинку на відкритому повітрі, проводиться переважно у вихідні та святкові дні.

  • перебудова організму і людських популяцій, що забезпечую можливість активної діяльності за різних умов характеру і змін навколишнього середовища

  • цивілізований відпочинок, що забезпечується різними видами профілактики захворювань в стаціонарних умовах екскурсійно-туристичними заходами, в процесі занять фізичними вправами.

Розрізняють три форми використання часу, відведеного на рекреацію — туризм, лікування/оздоровлення та відпочинок. Для означення цього часу і видів діяльності, які відбуваються в його межах, будемо використовувати поняття «рекреаційно-туристичний», яке включає всю (чи майже всю) сукупність явищ і процесів, пов’язаних з відновленням сил людини та задоволенням її фізіологічних і соціальних потреб.

Саме туризм у сучасному світі сприймається як головна форма рекреаційної діяльності, перетворившись на потужну самостійну галузь нематеріального виробництва, яка задовольняє рекреаційні потреби.

На сьогодні достатньо складно відрізнити поняття рекреація і туризм. Хоча з наукової точки зору поняття рекреація ширше ніж туризм. В побутовій мові часто вони поєднуються, бо на сьогодні найбільш розповсюдженим видом рекреації є саме туризм.

Сучасна рекреаційна діяльність набуває популярності через те, що вона оцінена не лише як знаряддя фізичного і духовного збагачення, а й тому, що перетворилася на обов’язковий модний атрибут людини, що здобула певного успіху у житті і, що є найголовнішим, приносить прибуток, ставши потужним сектором індустрії.

При оцінці рекреаційних ресурсів слід враховувати допустиме навантаження від рекреації на природні ландшафти. [Стафійчук В.І. Рекреалогія. Навч. посібник. – К.: Альтерпрес, 2006. – 264с]

Таблиця 1. Допустиме рекреаційне навантаження на природні ландшафти.

Типи території

Рекреаційне навантаження

Літо, чол./км2

Зима, чол./км2

Низовинні території

80 – 120

16 – 48

Горбисті території, височини

100 – 150

30 – 50

Гірські території

120 – 200

50 – 100