Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_укр_2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
459.26 Кб
Скачать

3.5 Екологічний інжиніринг

Інжиніринг (англ. engineering) - інжинірингові послуги - послуги інженерно-консультаційного плану або відповідні роботи, які мають дослідний, проектно-конструкторський або розрахунково-аналітичний характер. Простіше кажучи, інжиніринг створює об'єкти і продумує їх експлуатацію, базуючись на наукових знаннях.

Інжиніринг (англ. engineering, нім. Engineering)) — синонім терміна інженерія, який відрізняється етимологічно від англ. engineering: набір прийомів та методів, які компанія, підприємство, фірма використовує для проектування своєї діяльності.

Інжиніринг - надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

[ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (ст.14) м. Київ, 2 грудня 2010 року]

В традиційному розумінні — це інженерно-консультативні послуги, пов'язані з підготовкою виробничого процесу, або послуги із забезпечення нормального перебігу процесу виробництва та реалізації продукції. Інжинірингові послуги зазвичай надають спеціалізовані інженерно-консультаційні (інжинірингові) фірми. Інколи їх надають будівельні та виробничі компанії. Через те, що інжиніринг передбачає велику кількість різноманітних послуг, які входять до категорії інжинірингових, інжинірингові фірми спеціалізуються за напрямками.

У міжнародній практиці виділяють такі види інжинірингових фірм:

  • інженерно-консультаційні — надають послуги без наступних поставок обладнання;

  • інженерно-будівельні — можуть надавати весь комплекс послуг, які пов'язані зі створенням промислових та ін. об'єктів на умовах «під ключ»;

  • консультативні — надають послуги з управління підприємствами, комп'ютерним технологіям, організації виробництва, збуту, фінансів;

  • інженерно-дослідницькі — спеціалізуються на розробці технологічних процесів та технологій виробництва нових матеріалів.

При великомасштабному будівництві практикують комплексний інжиніринг — сукупність послуг та поставок, необхідних для будівництва промислового підприємства або об'єкта інфраструктури.

Комплексний інжиніринг включає:

  • консультаційний (чистий) інжиніринг — проектування об'єкта, розробка планів будівництва та контролю за проведенням робіт;

  • технологічний інжиніринг — надання замовнику технологій, необхідних для будівництва об'єкта та його експлуатації (передача промислового досвіду та знань, передача технології та патентів);

  • будівельний або загальний інжиніринг — проектування, поставки обладнання, монтаж.

Крім того, інжиніринг - це підготовка техніко-економічних обгрунтувань проектів, надання рекомендацій у сфері організації виробництва та управління. Крім усього іншого, інжиніринг включає в себе надання рекомендацій щодо шляхів і прийомів реалізації продукції.

Інжиніринг - це платна послуга, яку надають спеціалізовані компанії. Такі підприємства називаються інжиніринговими компаніями і володіють статусом формально незалежних компаній. Дані фірми можуть надавати послуги одночасно в кількох областях. Як правило, фірми, спеціалізацією яких є інжиніринг, залучають до виконання робіт різних фахівців і постачальників устаткування. Тобто працюють у форматі підряду.

Основний процес інжинірингу - розробка виробничих технологій. Від якості цієї послуги безпосередньо залежить швидкість розвитку і ефективність роботи підприємства. Серед питань, що знаходяться в області інжинірингу - модернізація і раціоналізація виробничих процесів підприємства.

Всю сукупність інжинірингових послуг можна поділити на дві групи послуг:

1) пов'язані з підготовкою виробничого процесу ( передпроектні, проектні, післяпроектні та спеціальні);

2) по забезпеченню нормального ходу процесу виробництва і реалізації продукції. В цю групу входять роботи, пов'язані з оптимізацією процесів експлуатації, управління підприємством і реалізації його продукції.

В екологічній сфері інжиніринг займається розробкою, проектуванням, впровадженням та будівництвом природоохоронних об’єктів та технологій. Це достатньо широка сфера діяльності, яка тісно пов’язана з проектуванням та створенням сучасних технологій в усіх сферах.

До екологічного інжинірингу можна віднести і діяльність по створенню та застосуванню методів, приладів та засобів по контролю параметрів навколишнього середовища та визначення вмісту забруднень.

Діяльність по впровадженню екобезпечних та ресурсозберігаючих технологій являє собою широкий проектний цикл, який складається з трьох основних напрямів:

  • проектування;

  • впровадження;

  • консалтинг.

Така діяльність в загальному вигляді має назву управління проектами (project management, project development), широко розповсюджена на Заході і на сьогодні набуває розвитку на Україні

Проектний менеджмент в випадках інженерно-будівельних та інженерно-технологічних проектів є частиною інжинірингу.

Стимулами для впровадження природоохоронних технологій і обладнання є:

- підвищення ефективності використання ресурсів і підвищення якості навколишнього середовища;

- прийняття стимулюючих заходів у податковій, фінансово-кредитній, амортизаційній політиці (пільгове оподатковування, кредитування, прискорена амортизація основних фондів і т.д.)

- екологічна сертифікація й маркірування продукції з урахуванням міжнародних стандартів і регламентів Європейського Союзу. (знак екологічної чистоти технологій і продукції широко поширений в країнах Європейського Союзу, Америки, Канади).

Послуги по екологічному консалтингу — це вид комплексних екологічних послуг, що може включати різний рівень консалтингових робіт — від управлінських консультацій до повної розробки й впровадження проектних рішень.

Консалтинг – це професійна допомога з боку фахівців-консультантів з управління господарством керівникам і управлінському персоналу різних підприємств та організацій (клієнтам) з питань аналізу і вирішення проблем їхнього функціонування і розвитку, здійснювана у формі порад, рекомендацій і спільно вироблюваних із клієнтом рішень

Екологічний консалтинг - це комплекс робіт, пов'язаний з екологічним забезпеченням діяльності будівельних і проектних організацій, підприємств усіх галузей діяльності, адміністрацій муніципальних, обласних утворень, що полягає головним чином у проектах ресурсозбереження, а так само в проектах зі зниження ступеня забруднення навколишнього середовища підприємствами.

У ринковій економіці отримання послуг консалтингових фірм є ознакою високої ділової культури фірми. Не дивно, що ринок консалтингових послуг у світі стрімко розвивається (наприклад, на початку 90-х років ХХ ст. у США він оцінювався у понад 50 млрд. дол., а кількість консультантів становила понад 80 тис. фахівців).

Сьогодні на ринку консалтингових послуг України працює понад 600 фірм, що опосередковано вказує на рівень розвитку ділової культури в Україні (для порівняння, у Німеччині у 1993 році у різних сферах консалтингу діяли понад 9200 фірм). Разом з тим, в умовах зростаючої конкуренції, глобалізації ринків, величезної кількості нормативно-правових актів, які регулюють господарську діяльність, підприємства все частіше звертаються професійних консультантів з тих чи інших аспектів господарської

Консультативні послуги можуть надаватися з будь-якого виду природоохоронної діяльності або природокористування. У складі екологічного консалтингу може здійснюватися еколого-економічний консалтинг або екологічний інжиніринг. Екологічний консалтинг може обслуговувати на договірних засадах будь-які підприємства, компанії, корпорації для вирішення складних екологічних проблем, у тому числі інвестиційних. Підприємствам, особливо зі складною технологічною й організаційною структурою, треба добре зважувати, що для них вигідніше з усіх боків, у тому числі й екологічному престижі, - або самому управлінському персоналу братися за рішення власних екологічних проблем, або доручити це еко-консалтинговой фірмі. Незалежний екологічний аудит може допомогти зробити такий вибір.

За даними консалтингових компаній послуги цієї сфери можуть бути подібні до наступних:

  • екологічна паспортизація обладнання, виробництв, підприємств, виробничих та природних об'єктів, територій

  • проведення комплексного еколого-економічного аналізу функціонування діючих і проектованих промислових об'єктів.

  • екологічний консалтинг природоохоронної діяльності підприємств: планування природоохоронних заходів та оцінка їх ефективності; розробка заходів щодо підвищення ефективності використання на підприємстві матеріальних та енергетичних ресурсів, включаючи вторинні ресурси;

  • розробка заходів щодо скорочення на підприємствах викидів забруднюючих речовин і відходів;

  • підвищення ефективності системи управління відходами; вибір для конкретних підприємств оптимальних технологій та обладнання природоохоронного призначення.

Екологічний консалтинг може обслуговувати на договірних засадах будь-які підприємства, компанії, корпорації, галузі для вирішення складних екологічних проблем, у тому числі інвестиційних. Підприємствам, особливо із складною технологічною та організаційною структурою, треба добре зважувати, що для них вигідніше з усіх поглядів, у тому числі й екологічного престижу, — чи самому управлінському персоналу братися за вирішення власних екологічних проблем, щоб не доводити їх до судового переслідування, чи доручити це авторитетній еко-консалтинговій фірмі.

Перевагами отримання послуг зовнішніх висококваліфікованих фахівців-консультантів у порівнянні із фахівцями фірми є:

  • можливість неупередженої діагностики та отримання альтернативних шляхів вирішення проблем функціонування фірми;

  • підвищення конкурентоспроможності фірми за рахунок використання ідей, таланту і досвіду консультантів;

  • немає потреби тримати у штаті та оплачувати роботу великої „армії” фахівців з питань, які потребують одноразового або систематичного (один раз на рік, квартал, на період реалізації нового проекту) вирішення;

  • впровадження інформаційних технологій з метою оптимізації витрат та підвищення продуктивності компанії;

  • подолання стереотипів вирішення існуючих проблем за рахунок незалежної оцінку стану справ на підприємстві;

  • отримання незалежних консультацій при ініціації змін (у тому числі реорганізація) на фірмі;

  • навчання та систематичне підвищення кваліфікації персоналу фірми.

Приклад. Навіщо потрібен консультант?

Підприємство вирішило встановити систему теплопостачання на альтернативному паливі (відходи деревини, солома, біогаз і т.д.). На сьогодні продавець обладнання виконує повністю роботу «під ключ», тобто проектування, виготовлення документації, поставку, монтаж та пуск обладнання. На перший погляд консультант тут не потрібен.

Але продавець має на меті отримати найбільший прибуток, а не зменшити витрати покупця. Тому часто розрахунки виконуються виходячи з максимальних навантажень, які часто відрізняються від оптимальної схеми, що найбільш прийнятна клієнту. Консультант, в свою чергу, представляє інтереси покупця і допомагає оптимізувати витрати.