Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya-Metoduka_navchannya_i_trenyvannya_z_gim....doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
447.49 Кб
Скачать

11. Планування тренувального навантаження.

Навантаження – це спосіб й міра впливу на організм спортсмена спеціальними засобами з метою досягнення певного рівня тренованості й підготовленості до змагань.

Навантаження визначається наступними показниками:

1. Об’єм – підсумкове навантаження, що отримує спортсмен на протязі тренування, яке виражається в кількості елементів.

2. Інтенсивність – це безперервний, тривалий вплив навантаження у співвідношенні з інтервалами відпочинку. Показником інтенсивності є моторна платність – співвідношення робочого часу на одну вправу до загального часу тренування.

12. Документи планування і обліку навчально-тренувальної роботи з спортивної гімнастики.

Навчально-тренувальну роботу починають з її планування. Знання документів планування, уміння їх складати з урахуванням закономірностей розвитку організму учнів і користуватися нею є обов'язковою умовою для вчителя та тренера.

Ще й досі є спеціалісти, які формально, а іноді й зневажливо ставляться до цієї важливої ланки роботи. Розумно планувати — це бачити перспективу своїх учнів, спрямовувати їх роботу на до­сягнення поставленої мети. Майбутні спеціалісти повинні глибоко знати планування, уміти складати основні документи і правильно ними користуватися.

Документи планування і їх зміст залежать від рівня підготов­леності учнів. Для груп молодших розрядів складають загальні робочі плани і конспекти, охоплюючи основний програмний мате­ріал. Але слід пам'ятати, що це зовсім не виключає індивідуаль­ного підходу до навчання і тренування навіть у роботі з новачка­ми. У навчально-тренувальній роботі з гімнастами вищих розрядів слід застосовувати лише індивідуальне планування, зважаючи на особливості кожного з них.

До основних документів планування належать:

1. Навчальний план.

2. Навчальна програма.

3. Робочий план.

4. План-графік розподілу навчального матеріалу.

5. Конспект занять.

6. Журнал обліку навчальної роботи.

7. Індивідуальний план тренувань.

Навчальний план (табл. 1) — це офіційний документ, затверд­жений Міністерством вищої і середньої спеціальної освіти України Комітетом по фізичній культурі і спорту при Верховній Раді України або Міністерством освіти (для середніх шкіл, ДЮСШ, а також для спеціальних педагогічних навчальних закладів). У навчальному плані перелічено навчальні дисципліни і визначена кількість годин на теоретичні і практичні заняття та інші види навчальної роботи на весь період навчання.

Таблиця 1

Примірна форма навчального плану для одного циклу

Розділи

програми

Кіль-

кість годин

Періоди тренування

Підготовчий

Змагальний

Перехідний

Вересень

і т. д.

Грудень

і т. д.

Лютий

і т. д.

1

2

3

4

і т.д.

1

2

3

4

і т.д.

1

2

3

4

і т.д.

І. Теорія

10

II. Практика

280

а) гімнастика

180

б) легка атлетика

30

в) плавання

10

г) лижна підготовка та ін.

10

Програма також є офіційним документом. У ній визначають обсяг начального матеріалу з гімнастики та з інших додаткових видів роботи, розшифровують теоретичний курс, визначають теми, основні питання. Практичний матеріал описують для кожного виду гімнастичного багатоборства, визначаючи залікові і контрольні нормативи.

Робочий план (табл. 2) складає тренер на основі навчального плану і програми. Успіх навчальної роботи значною мірою визна­чається якістю складеного плану. Це серйозна робота, яка потре­бує знання закономірностей формування рухових навичок і вихо­вання спортсменів.

У відповідності з цими законами треба вміти правильно розмі­стити програмний матеріал у робочому плані. Слід добирати структурні групи вправ від заняття за їх подібністю, зберігаючи принцип послідовності і доступності. У робочому плані треба до­держувати логічного зв'язку між минулим і наступним заняттями. Крім практичних занять, у робочому плані визначають основні теми теоретичних занять, контрольні і залікові нормативи. Робо­чий план складають на місяць, квартал, чверть, півріччя або рік. Це залежить від контингенту учнів і завдань, що стоять перед тренером та учнями.

Завдання мають бути чіткими і конкретними. Саме вони зумов­люють добір засобів, організацію та методику проведення занять. Робочий план можна складати поурочно. В такому разі, крім за­гальних завдань, які ставлять на певний період (місяць, чверть, півріччя і т. д.|), визначають конкретні завдання кожного уроку.

Таблиця 2

Примірна форма робочого плану

№ уроків

Дата

Основні завдання

Зміст навчального матеріалу

Методичні вказівки

План-графік (табл. 3) передбачає розподіл матеріалу на весь період навчання. У ньому наочно показано чергування видів гім­настичного багатоборства, визначено кількість занять на кожний вид програми.

Таблиця 3

Примірна форма плану-графіка

Назва розділів програми

Номери занять

Примітка

1

2

3

4

5

6 і т.д.

Конспект (табл. 4) складають на кожне заняття за матеріа­лами робочого плану. У ньому записують завдання заняття, місце, інвентар, номер уроку і дату, навчальний матеріал по частинах уроку, визначають методичні прийоми, дозування, кількість пов­торень вправ і час на кожний вид роботи.

Таблиця 4

Примірна форма конспекту занять

Завдання ___________________________________

Місце ______________________________________

Інвентар ____________________________________

Дата _______________________________________

Частина уроку та її тривалість, хв.

Зміст навчального матеріалу

Дозування

Організаційно-методичні зауваження

Підготовча – 15

Основна – 70

Заключна - 5

Журнал обліку роботи з гімнастики. У цьому документі (табл. 5) відображають дані про учнів, розрядність, відвідуван­ня занять, успішність, облік проходження матеріалу, участь у зма­ганнях і результат.

Таблиця 5

Форма журналу обліку занять з фізичної культури

Індивідуальний план тренувань складають спортсмен і тренер разом.

Залежно від завдань тренувань і календаря змагань плани складають на місяць, квартал, півріччя, рік і навіть на кілька років.

В індивідуальному плані з усіх видів багатоборства відобра­жають:

1. Обсяг матеріалу з обов'язкової програми.

2. Матеріал довільної програми.

3. Рівень загально фізичної підготовки і засоби її вдоскона­лення.

4. Календар участі в змаганнях і результати виступів.

5. Самозобов'язання щодо досягнення результатів.

6. Виконання розрядності.

7. Результати медичного огляду.

Індивідуальне планування передбачає зміст, обсяг і інтенсив­ність тренувань кожного дня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]