Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya-Metoduka_navchannya_i_trenyvannya_z_gim....doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
447.49 Кб
Скачать

2. Змагального періоду.

Основними завданнями цього періоду є:

а) подальше вдосконалення функціональних й фізичних можливостей орга­нізму, закріплення моральних і вольових якостей;

б) удосконалення техніки виконання елементів, зв'язок і ком­бінацій у цілому обов'язкової і довільної програм;

в) підготовка до участі в змаганнях у широкому розумінні цього слова (режим, безпосереднє психологічне спрямування, ви­вчення умов майбутніх змагань: акліматизація, знання противни­ка та ін.), відпрацьовування тактичних варіантів виступу в умовах моделюючих змагань;

г) участь у змаганнях;

д) підбивання підсумків (аналіз успіхів і невдач).

Цей період поділяється на цикли і залежно від рівня майстер­ності, ступеня підготовленості та календаря може тривати 3-4 місяці (від 6 до 8 міс. на рік). Цикл визначається завданням і змістом тренувань. Зма­гальний цикл має три етапи:

- етап стабілізації програми – на даному етапі особливу увагу приділяють удосконаленню техніки виконання комбінацій обов'яз­кової і довільної програм;

- етап перед змагальної підготовки - на даному етапі здійснюється подаль­ше шліфуванню і закріпленню комбінацій;

- етап реалізації – участь в змаганнях, а потім зни­женню тренувального навантаження.

Таких циклів у змагальному періоді може бути декілька. Їх кількість визначається рівнем майстерності та індивідуальними особливостями спортсменів. Одні гімнасти можуть змагатися до 8 раз, причому кожний їх виступ характеризується стабільністю результатів, інші — тільки 3—4 рази. Для останніх збільшення кількості змагань призводить до зривів, перевантажень, а іноді і до перетренувань. Учитель-тренер повинен знати можливості своїх учнів і планувати таку кількість змагань, яка сприятиме дальшому зростанню їх майстерності і не завдаватиме шкоди організму.

Побудова занять у змагальному періоді.

Розминка. Вона мало чим відрізняється від описаної раніше. Але в цей період до розминки включають більше акробатичних вправ і виконують їх з підвищеною інтенсивністю. Загальну й індивідуальну розмин­ку слід будувати так, щоб найефективніше готувати організм гімнаста і привести руховий апарат у сприятливий робочий стан, позитивно впливати на емоційну сферу, від якої значною мірою залежить успіх тренування.

Тривалість розминки в цьому періоді становить 10—12 хв., але час можна збільшити або зменшити залежно від умов і завдань.

Основна частина. У зв'язку з тим, що в цьому періоді тренувань передбачена участь спортсменів у змаганнях, зміст основної частини заняття повинен бути наближений до умов зма­гань. У змаганнях гімнастам доводиться виступати на всіх видах багатоборства, виконувати комбінації повністю з високою спор­тивною майстерністю. Такі самі вимоги треба ставити і до кож­ного тренувального заняття в цьому періоді, включаючи в них усі види багатоборства. Практика показала, що тільки ті гімнасти добре виконують на змаганнях поставлені перед ними завдання, які на тренуваннях виконують велике навантаження, що в кілька разів перевищує змагальне. Для цього комбінації виконують го­ловним чином повністю, інколи повторюючи їх по кілька разів підряд без відпочинку. Це створює запас міцності, розвиває спе­ціальну витривалість.

Рекомендується кожне чергове заняття починати з іншого при­ладу, тому що з свіжими силами рухові завдання розв'язуються успішніше. Це потрібно ще й тому, що гімнастам невідомо, з якого виду за жеребком їм доведеться починати змагання.

Крім основного завдання — вдосконалення техніки виконання вправ на гімнастичних приладах — у період змагань треба постій­но займатися дальшим розвитком фізичних якостей і питаннями психологічної підготовки гімнастів. Здійснюючи завдання дальшої фізичної підготовки, слід звернути особливу увагу на розвиток тієї рухової якості, якою гімнаст володіє недостатньо. Цю роботу ведуть з гімнастом індивідуально і цілеспрямовано, використовую­чи відповідні засоби та методи. Останнім часом почали широко застосовувати різноманітні тренажери, гімнастичні прилади, впра­ви з штангою, гантелями тощо.

Заключна частина занять у змагальному періоді мало чим відрізняється від такої підготовчого періоду. Але тут слід підкреслити, що в змагальний період гімнасти на кожному за­нятті мають велике навантаження, тому закінчувати їх треба спо­кійно, використовуючи вправи на розслаблення, масаж, самома­саж і теплий душ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]