Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова Аліна Бойко.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
170.7 Кб
Скачать

Економічні показники функціонування смо

Показники

Базовий варіант

Модерні-зований1

Модерні-зований2

Модерні-зований3

А

0,135

0,162

0,234

0,242

Д, тис.грн.

0,0135

0,0162

0,0234

0,0242

П, тис.грн.

0,0215

0,0458

0,1106

0,01178

Ток, роки

Не визнача-ється

6,3

1,7

1,6

Були розглянуті такі варіанти модернізації СМО:

  • Збільшення місць для очікування до трьох при одному пункті обслуговування;

  • Збільшення пунктів обслуговування до двох при відсутності місць для очікування;

  • Збільшення пунктів обслуговування до двох при збільшенні місць для очікування до трьох.

Обчисливши прибуток, як дохід мінус витрати на утримання, кожного з видів СТО, видно, що для модернізованого3 варіанту прибуток буде максимальний, а термін окупності мінімальний. Тому, найбільш прибутковим є третій варіант модернізації – збільшення пунктів обслуговування до двох при збільшенні місць очікування до трьох. Отже,цей варіант модернізації можна назвати найвигіднішим.

4.Стисла характеристика сітьового планування управлінням

В дослідженні операцій дотримуються задачі загального планування складного комплексу робіт. Для їх вирішення створені принципово нові методи сітьового планування управлінням. Вони базуються на використанні сітьових графіків. Ці спеціальні методи дозволяють:

  • Формувати календарний план комплексу робіт;

  • Виявляти резерви (часові, трудові, матеріальні, грошові);

  • Керувати комплексом робіт за принципом провідної ланки з прогнозуванням і попередженням можливих збоїв у ході роботи.

Комплекс робіт (операції) – всяка задача, для виконання якої потрібно здійснити значну кількість робіт.

Характерним для комплексу робіт є те, що він складається з окремих елементарних робіт, що взаємопов’язані одна з одною, так що виконання деяких робіт не може бути розпочато раніше, ніж завершаться іншн.

Щоб скласти план необхідно записати його за допомогою математичної моделі.

Засобом описання комплексу робіт є сітьова модель. Її графічне зображення називається сітьовим графіком.

Особливість сітьової моделі – чітке визначення всіх взаємозв’язків робіт, що передбачаються. Головні елементи сітьової моделі – події, роботи.

Подія – момент завершення процесу, що відображає певний етап виконання проекту. Подія здійснюється тільки тоді, коли закінчуються роботи, що їй передують. Вважається, що подія не має тривалості і змінюється миттєво. Серед подій виділяють вихідну і завершаючу.

Резерви часу робіт:

1. Повний резерв часу роботи – показує на скільки можна збільшити час виконання даної роботи при умові, що термін виконання комплексу робіт не зміниться. Повний резерв часу роботи дорівнює максимальному резерву із шляхів, що проходять через дану роботу. На нього можна розраховувати в тому випадку, коли початковий поділ завершається в самий ранній термі, а кінець закінчується в найпізніший. Повний резерв часу належить не тільки цій роботі, але й усім іншим повним шляхам, що проходять через неї. Усі інші резерви є частинами повного.

2. Резерв першого виду (частковий, приватний) – є частиною повного, на яку можна збільшити тривалість роботи, не змінивши при цьому пізнього терміну її початкової дії. На нього можна розраховувати, коли початок і кінець події завершуються в найпізніший термін.

3. Вільний резерв часу – частковий резерв другого виду, є частиною повного резерву, на яку можна збільшити тривалість роботи, не змінюючи раннього терміну її кінцевої події. На нього можна розраховувати при виконанні даної роботи, коли її початкова і кінцева події завершуються у самий ранній період. Вільним резервом користуються для запобігання випадковостям, які виникають в ході виконання робіт. Якщо планували виконання робіт по раннім термінам, то завжди буде можливість перенести їх на пізні терміни.

4. Незалежний резерв часу – є частиною повного резерву, коли усі попередні роботи закінчилися в пізні терміни, а наступні роботи починаються у ранні терміни. Він є не у всіх робіт.