Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ ПО ЛИХОСТУПУ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
451.58 Кб
Скачать

10

Зміст

Стр.

Вступ 2

3.5. Розрахунок ефективності застосування поточного методу 12

організації робіт 12

Вступ

В умовах ринкових відносин особливого значення набувають питання наукового обґрунтування будівельних планів, досконалої організації дорожніх робіт, ефективного використання всіх видів ресурсів, управління ходом виконання будівельно-монтажних робіт.

Проектування організації будівництва автомобільних доріг передбачає:

­– використання найновіших технологічних процесів, забезпечуючи високу якість будівельної продукції; комплексну механізацію і автоматизацію робіт;

– використання прогресивних форм і методів виконання дорожніх робіт;

виконання правил виробничої санітарії, техніки безпеки і пожарної безпеки; врахування вимог охорони природних ресурсів і їх раціонального використання.

Розрізняють по виду робіт слідуючі дорожньо-будівельні організації:

по виду виконуваних робіт - універсальні дорожньо-будівельні і дорожні ремонтно-будівельні управління; спеціалізовані - мостобудівельні, цивільного будівництва, по виконанню земляних робіт і інші;

по району діяльності - на лінійні міжобласні по будівництву магістральних доріг, территоріальні - мостобудівельні, обласні территориальні для будівництва сітки місцевих доріг, районні, міжколгоспні для спорудження сільських доріг.

Дорожнє будівництво являє собою сполучення зосереджених будівельно-монтажних робіт на обмеженомуфронті і лінійних - практично не обмежених фронтом робіт.

Для доріг різних категорій, а також доріг одних категорій, які знаходяться в різноманітних геофізичних умовах, питома вага тих чи інших видів різко змінюється, що потребує індивідуального підходу до вирішення організаційних завдань і вибору методу організації.

Курсова робота виконана з врахуванням нормативних вимог на основі виданого завдання.

1. Аналіз умов будівництва автомобільної дороги

1.1. Природньо-кліматичні умови району будівництва

1.1.1. Загальна характеристика клімату

Район будівництва автомобільної дороги розташований в Миколаївської області, що відповідає IІІ дорожньо-кліматичній зоні. Клімат помірно-континентальний. Середня температура самого теплого місяца (липня) +20С, самого холодного (січня) –4, –5С. Середньорічна кількість опадів складає 450 – 550 мм. В районі будівництва переважають вітри північно-східних (зимою) і південно-східних (літом) напрямків, швидкість яких досягає 18–25 м/с. Висота снігового покрову досягає 70 см. Глибина промерзання грунту складає в середньому 30–50 см. В середньому за рік спостерігається 15 днів з заметілями, туманами, сильними вітрами та зливами, перешкоджаючими веденню робіт.

1.1.2. Рель’єф місцевості

Район будівництва розташований переважно в слабогорбистій місцевості. Північна частина району будівництва розташована на підходах до Придніпровської низовини. Найнижча відмітка місцевості району будівництва дорівнює -141.7 м, найвища – 262 м.

В цілому по своїх характеристиках рель’єф місцевостісті району будівництва не ускладнює виконання дорожніх робіт дорожньо-будівельними машинами.

1.1.3. Грунтові умови

В районі будівництва автомобільної дороги - бурі грунти лісових широколистих лісів, а також знаходяться і чорноземи лісостепів, що обумовлює необхідність проведення рекультивації земель. Грунт міцевості – суглинок легкий – придатний для влаштування насипу земляного полотна при найменшому піднятті низу дорожнього одягу над рівнем короткочасно стоячих вод – 1.2 м. Рослинний шар грунту придатний для укріплення укосів насипів і виїмок.

1.1.4. Рослинність

В районі проходження траси автомобільної дороги трапляються ділянки лісу середньої густоти. Переважають широколистні породи, придатні для промислової заготовки і задоволення потреб будівництва в деревині і пиломатеріалах. Є також кущі, придатні для влаштування снігозахисних насаджень і декоративного озеленення дороги.

1.1.5. Гідрологія і гідрогеологія.

Загальний похил місцевості і рель’єф в цілому забезпечують стік і випаровування поверхневих вод після злив. Є окремі місця з довгостроковим стоянням поверхневих вод. Грунтові води залягають на глибині 2 і більше метрів і не впливають на хід виконання будівельних робіт. В періоди весеннього сніготанення і після ливнів спостерігається переповнення деяких мілких річок і струмків, деякі з них в жаркий період року пересихають.

1.1.6. Інженерна геологія

В районі будівництва розвідані поклади граніту, вапняку, мергелю, каоліну, гіпсу, кварцевого піску, залізних руд. Четвертинні відкладення представлені глинами и пісками.

Зсуви, зпливи і обвали, загрожуючі дорожнім спорудам в районі будівництва, не спостерігаються.

1.2. Виробничо-господарські умови району будівництва.

1.2.1. Забезпечення будівництва дорожньо-будівельними матеріалами.

Близько від дороги,що будується розвідано грунтовий кар’єр:

№1, розташований на відстані 0,3 км вправо від ПК89+00;

№2, розташований на відстані 0,4 км вліво від ПК183+00.

Грунт з кар’єрів придатний для використання при спорудженні насипів земляного полотна.

Піщаний кар’єр розташований на відстані 0,7 км вправо від ПК32+00.Пісок кар’єру може бути використаний як матеріал для влаштування підстилаючого шару дорожнього одягу.

Транспортування грунту і піска з кар’єрів до місця укладання передбачається здійснювати автосамоскидами вантажопідійманням 10 т по грунтовим дорогам, укріпленим розсипом гранітного щебеня.

Кар’єр гранітного щебня розташований на відстані 0,6 км ліворуч від ПК19+00. Щебінь із даного кар’єру може використовуватися для влаштування нижнього шару основи дорожнього одягу. Транспортування щебеня із кар’єра до місця укладення передбачено здійснювати автосамоскидами вантажопідйомністю 10 т по грунтових дорогах, укріплених розсипом гранітного щебеня.

Чорний щебінь для влаштування верхнього шару основи дорожнього одягу, а також дрібнозернисту а/б суміш для влаштування шару покриття передбачено здійснювати автосамоскидами вантажопідйомність 10 т з АБЗ, розташованого на відстані 13,7 км праворуч від ПК28+00.

Залізобетонні і бетонні вироби для влаштування штучних споруд і облаштування передбачено доставляти на трасу вантажними автомашинами 10 т. з полігону з/б виробів розташованого на відстані 13,7 км від ПК 28+00.