Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovavsya mev.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
279.55 Кб
Скачать

2.3 Державне регулювання ринку цукру в Україні

Регулювання ринку цукру здійснюється на основі Закону України "Про регулювання виробництва і реалізації цукру" № 2285 від 15.04.1999 визначає правові, економічні та організаційні засади державної політики щодо виробництва, експорту, імпорту, оптової та роздрібної торгівлі цукром.[1]

Тарифна квота - будь-яка попередньо встановлена вартість чи кількість, визначена для імпортування чи експортування даних товарів під час визначеного періоду зі зниженням загального мита, та поза яким будь-яка додаткова кількість цих товарів може бути імпортована чи експортована при сплаті ввізного або вивізного мита.

Встановлення тарифної квоти на цукрову тростину завжди було дискусійним питанням між виробниками цукрових буряків і цукровими підприємствами, тому що собівартість вирощування буряку перевищує вартість імпортованої сировини. В результаті, ціни на цукор на внутрішньому ринку майже вдвічі перевищували світові. В ході переговорів було збережено високий імпортний тариф (50%) при імпорті цукру понад квоту.

Порядок розподілу тарифної квоти та використання кінцевого продукту переробки цукру-сирцю з тростини в межах даної тарифної квоти встановлюється Кабінетом Міністрів України із додержанням норм і принципів Світової організації торгівлі. Існують такі види квот:

квота поставки цукру на внутрішній ринок (квота А) -максимальна кількість цукру для поставки на внутрішній ринок з 1вересня поточного року до 1 вересня наступного року для задоволення внутрішніх потреб;

квота поставки цукру за міжнародними договорами (квота Б) -кількість цукру для поставки за межі України за міжнародними договорами та поповнення, в разі необхідності, квоти А;

квота С - цукор, вироблений понад квоти А та Б і призначений для реалізації його власниками виключно за межами країни;

мінінмальна ціна на цукрові буряки - нижня межа ціни приукладанні угод купівлі-продажу цукрових буряків для виробництвацукру в межах квот А та Б;мінімальна ціна на цукор -нижня межа ціни при укладанні угод купівлі - продажу на внутрішньому ринку України в обсягах квоти А;

Закон України «Про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини» від 30 листопада 2006 року № 404-V

Верховна Рада України постановляє установити щорічну тарифну квоту на ввезення в Україну з 1 січня по 31 грудня цукру-сирцю з тростини за кодом згідно з УКТ ЗЕД ( 2371а-14 ) 1701 11 в обсязі 260 тисяч тонн за ставкою ввізного мита у розмірі двох відсотків його митної вартості. Цей Закон набрав чинності з 1 січня року, наступного за роком вступу України до Світової організації торгівлі. Тарифна квота на ввезення в Україну цукру-сирцю щороку розподіляється Мінекономіки таким чином:

260 тонн загального обсягу тарифної квоти до 1 січня 2019 р. виділяється для Парагваю відповідно до § 35 Дохійської декларації та домовленостей, досягнутих у ході багатосторонніх переговорів із вступу України до СОТ стосовно повнішої інтеграції малих уразливих економік до багатосторонньої системи торгівлі; 80 відсотків залишку обсягу тарифної квоти виділяється для країн-постачальників, 20 відсотків - для нових країн-постачальників.

У 2009 році частка тарифної квоти для країн-постачальників визначається пропорційно до обсягу ввезення в Україну цукру-сирцю походженням з їх митної території протягом 2001, 2003 і 2004 років, коли ввезення в Україну цукру-сирцю здійснювалося в межах тарифних квот, визначених згідно із зазначеними у пункті 4 цього Порядку Законами.

У 2010 році частка тарифної квоти для кожної країни-постачальника визначається пропорційно до обсягу ввезення в Україну цукру-сирцю походженням з їх митної території в рамках визначеної у 2009 році тарифної квоти. Обсяг тарифної квоти для нових країн-постачальників розподіляється між ними порівно.

Також проектом постанови пропонується встановити граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок (квота "А") з 1 вересня 2009 р. по 1 вересня 2010 р. в обсязі 1984 тис. т. Квота "А" по поставці цукру на внутрішній ринок розрахована виходячи із науково-обгрунтованої річної норми споживання цукру 40 кг на 1 душу населення

Міністерство аграрної політики України пропонує затвердити на 2009/10 МР мінімальні ціни на цукрові буряки базисної цукристості врожаю 2009 р. і цукор квоти "А" на рівні 183,33 грн./т і 2666,67 грн./т (без обліку ПДВ), відповідно.

Закупівля цукру для забезпечення державних потреб здійснюється згідно зі статтею 5 Закону України № 403-V від 30.11.2006. згідно даної статті обсяги закупівлі цукру для задоволення внутрішніх державних потреб визначаються щорічно Кабінетом Міністрів України. Відносини між органами (підприємствами), що здійснюють закупівлю цукру для державних потреб, і виробниками цукру регулюються нормами законодавства України та положеннями угод, що між ними укладаються.

Закупівля цукру для задоволення державних потреб здійснюється за умови попереднього фінансування витрат виробників цукру та цукрових буряків у межах мінімальних цін на відповідну продукцію, встановлених згідно з порядком, що передбачений цим Законом. У межах попереднього фінансування зазначених витрат може застосовуватися державне матеріально-технічне забезпечення виробників цукру та вирощування цукрових буряків.

Обсяги і порядок попереднього фінансування та державного матеріально-технічного забезпечення виробників цукру та цукрових буряків передбачаються Державним бюджетом України. При цьому попереднє фінансування витрат виробників цукрових буряків здійснюється в такому порядку: 40 відсотків - до початку весняних польових робіт; 60 відсотків - до початку сезону збирання цукрових буряків. Грошові розрахунки між органами (підприємствами), що закуповують цукор для задоволення державних потреб, і виробниками цукру та цукрових буряків здійснюються через Державне казначейство України.

РОЗДІЛ 3 ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БУРЯКОЦУКРОВОЇ ГАЛУЗІ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]