Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 часть.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
591.36 Кб
Скачать

Задачі для самостійного розв’язання (на захист лабораторної роботи)

1. Провайдер Інтернет-послуг встановив наступну систему оплати: при роботі з 2 до 10 годин – 0,5 $ за годину, з 10 до 20 годин – 1 $ за годину, в інші години доби – 0,75 $ за годину. Підготувати аркуш для визначення вартості роботи в Інтернеті протягом заданого часу, якщо відомо, що весь цей час знаходиться в одному із вказаних інтервалів доби, а момент початку роботи заданий у вигляді цілого числа, що означає годину відповідного моменту часу.

2. Відомі розміри і кути чотирикутника, який може бути будь-яким паралелограмом (прямокутник, ромб, квадрат, паралелограм). Підготувати аркуш, за допомогою якого можна визначити вид чотирикутника, отримавши конкретну відповідь.

3. Оформити аркуш для розрахунку значення у при заданому значенні х, що буде вводитись в одну з комірок. Побудувати графік функції на проміжку [-1,4; 1,4] з кроком 0,2.

4. Оформити аркуш для розрахунку значення у при заданому значенні х, що буде вводитись в одну з комірок для функції, заданої графічно:

y

5. Підготувати аркуш для визначення, в яку із областей (І, ІІ чи ІІІ) потрапляє точка з заданими координатами. Для спрощення прийняти, що абсциса точки не дорівнює границям областей.

6. В трьох комірках записані числа. Якщо всі вони не дорівнюють нулю, то вивести в якійсь комірці 1, в іншому випадку – 0. Складні умови (функції И, ИЛИ, НЕ) не використовувати.

7. Задане ціле число. Визначити, чи є воно парним і чи закінчується воно цифрою, значення якої буде задаватися в окремій комірці. Передбачити перевірку правильності введення значення цифри.

8. Якщо число в комірці не є цілим або не належить проміжку від 0 до 999, то повернути повідомлення про помилку #Н/Д, інакше – повернути суму цифр.

9. Задати трьом коміркам імена u, v, w. Ввести в інші комірки формули, що повертають значення 1 лише тоді і тільки тоді, коли:

  • кожне із чисел u, v, w є додатнім;

  • хоча б одне із чисел u, v, w є додатнім;

  • тільки одне із чисел u, v, w є додатнім;

  • ні одне із чисел u, v, w не є додатнім;

  • хоча б одне із чисел u, v, w не є додатнім.

10. Дано ціле число k (1<=k<=365). Визначити, яким буде k-й день року: суботою, неділею чи робочим днем, якщо 1 січня в цьому році – понеділок. Передбачити перевірку правильності введення значення k.

11. Підготувати аркуш, на якому в дві комірки вводяться назви міст, а в трьох інших виводяться повідомлення про те, яка з назв довша і парна чи непарна кількість символів в назвах.

12. Оформити на аркуші розклад руху потягів напрямку “Київ – Москва” за таблицею вхідних даних, попередньо розрахувавши час прибуття до Москви. Розв’язати цю задачу і для випадку, коли час в дорозі заданий у вигляді дійсного числа (12,5; 14,03 тощо).

потягу

Час відправлення із Києва

Час в дорозі

001Ф

20:21

13:45

015К

21:07

13:02

023Е

22:31

14:04

041Б

21:06

13:58

047Е

9:00

13:18

191И

23:45

14:09

241Б

10:00

13:00

13. Дано чотиризначне число. Визначити, чи є воно паліндромом (перевертешем, тобто числом десятковий запис якого читається однаково як зліва направо, так і справа наліво).

14.В комірку В2 вводиться слово, число букв в якому більше трьох. Поміняти місцями його частини, розташовані зліва і справа його “центральної” букви.

15. В комірці А2 записане будь-яке слово, в якому можуть бути дві підряд розташовані букви н. Якщо сполучення нн в слові є, то знайти номер позиції, з якої починається перше із сполучень цих букв, в іншому випадку вивести в комірці відповідне повідомлення.

16. Відомі дві швидкості: одна в кілометрах за годину, інша – в метрах за секунду. Яка із швидкостей більша?

17. Визначити, чи потрапила точка з заданими координатами всередину кола радіуса R, центр якого знаходиться в точці з координатами a, b.

18. Оформити аркуш для обчислення значення функції у(х):

якщо де , якщо

19. Задані два прямокутника, сторони яких паралельні чи перпендикулярні вісям координат. Відомі координати лівого нижнього кута кожного із них і довжини їх сторін. Знайти координати лівого нижнього і правого верхнього кутів мінімального прямокутника, що містить вказані прямокутники.

20. В комп’ютер по черзі потрапляють результати спортсменів – учасників змагань по лижним перегонам, які вже фінішували (номер спортсмена та час, витрачений на проходження дистанції в хвилинах). Підготувати аркуш, на якому буде вказуватись найкращий результат та номер спортсмена, що його показав, після введення результату кожного спортсмена. Допоки спортсмен не фінішував, вічка результату мають бути порожні (використати функцію ЕПУСТО).

21. В таблиці в другому стовпчику представлені відомості (у вигляді чотиризначного числа) про кількість м’ячів, закинутих і пропущених баскетбольною командою в 12 іграх:

гри

Кількість закинутих і пропущених м’ячів

1

7268

2

5684

3

8078

4

6466

5

8270

6

7866

7

6678

8

8276

9

8375

10

7262

11

6880

12

7882

Двозначне число, утворене двома першими цифрами кожного із чисел, відповідає кількості закинутих м’ячів, утворене двома останніми цифрами – кількості пропущених м’ячів. Отримати словесний результат кожної гри для цієї команди.

22. Задані 20 цілих чисел. Отримати значення і порядковий номер максимального із них. Функцію МАКС і складні (складені) умови не використовувати.

23. Визначити, чи належить число, що задається в комірці, відрізку, границі якого записані в комірках В1 і В2.

24. Задані три числа a, b, c. Перевірити, чи виконуються нерівності a<b<c та b>a>c.

25. Визначити, чи є задане шестизначне число щасливим (сума перших трьох цифр дорівнює сумі трьох останніх цифр).

26. Задане тризначне число. Визначити, чи входять до нього цифри 3, 6 чи 9. Використати лише одну функцію ИЛИ з трьома аргументами.

27. Поле шахової дошки визначається парою натуральних чисел, кожне з яких не більше 8: перше число – номер вертикалі при рахунку зліва направо, друге – номер горизонталі (при рахунку знизу вверх). Задані натуральні числа a, b, c, d, кожне з яких не більше 8. Визначити, чи є поля (a, b) та (c, d) полями одного кольору.

28. Знайти всі двозначні числа сума цифр яких дорівнює 8; сума квадратів цифр яких дорівнює 25; сума квадратів цифр яких ділиться на 13; всі двозначні числа, які мають наступну властивість: якщо до суми цифр числа додати квадрат цієї суми, то отримається вхідне число.

29. Задана таблиця значень х, розташованих в порядку зростання. Необхідно в будь-якій комірці отримати перше (при перегляді зверху вниз) значення х, що більше 46; перше (при перегляді зверху вниз) значення х, не менше 40; останнє (при перегляді зверху вниз) значення х, що не більше 55; останнє (при перегляді зверху вниз) значення х, що менше 60. Функції ПРОСМОТР і ВПР не використовувати.

30. Відомі прізвища і зріст 25 студентів групи. Значення зросту наведені в порядку зростання. Підготувати аркуш для знаходження прізвища найнижчого студента із тих, чий зріст не перевищує 170 см; порядкового номеру найвищого студента з тих, чий зріст не перевищує 180 см. Функцію ВПР не використовувати.

31. Задані три різних цілих числа. Визначити, яке з них (перше, друге, третє) найбільше; найменше; є середнім (більше найменшого але менше найбільшого).

32. Задані дві трійки дійсних чисел. В кожній трійці всі числа різні. Знайти середнє арифметичне середніх чисел кожної трійки (середнє число – більше найменшого але менше найбільшого числа в трійці).

33. Вивести на екран номер чверті координатної площини, до якої належить точка з координатами (х, у), при умові, що х ≠ 0 і у ≠ 0.

34. Задані дійсні додатні числа a, b, c. Якщо існує трикутник з такими сторонами, то визначити його вид (прямокутний, гострокутний, тупокутний) і особливості (рівносторонній, рівнобедрений, різносторонній). Якщо такого трикутника не існує, вивести відповідне повідомлення.

35. Задане ціле число n, що визначає вік людини в роках. Для цього числа отримати фразу Вам n років (замість n має бути вказане число), враховуючи при цьому, що при певних значеннях n слово років потрібно замінити на роки.

36. Задана послідовність цифр, в котрій виписані підряд 0 і 20 перших натуральних чисел. Підготувати аркуш для визначення k-ї цифри цієї послідовності (1≤ k≤ 32). Передбачити перевірку правильності введення цього значення.

37. В дитячій пірамідці кольори кілець чергуються в наступному порядку (від основи до верхівки): червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. Кільця пронумеровані (верхнє – 1, нижнє – 7). Оформити аркуш для визначення кольору кільця за його номером. Передбачити перевірку правильності введення номера кільця.

38. Задане ціле число k (1 ≤ k ≤ 365). Визначити, яким днем тижня (понеділком, вівторком, ..., суботою чи неділею) є k-й день не високосного року, в якому 1 січня – понеділок. Передбачити перевірку на правильність введення значень.

39. Визначити, в який день тижня (понеділок, вівторок, ...) ви народились.

40. Є інформація про кількість опадів, що випали за кожен день місяця і про температуру повітря в ці дні. Визначити, скільки днів випадав сніг і скільки – дощ. Вважати, що дощ йде, якщо температура повітря вище 00 С.

41. В чемпіонаті по футболу команді за виграш дається 3 очки, за програш – 0, за ничію – 1. Відома кількість очок, отриманих командою за кожну з 15 проведених ігор. Визначити кількість виграшів, кількість програшів і кількість ничійних результатів.

42. В ході хокейного матчу гравці обох команд видалялись в загальній кількості 24 рази. По кожному видаленню відомий номер команди видаленого гравця, номер гравця в команді і час видалення. Для кожної команди визначити загальне число видалень, їх загальний час і гравця, який був відсутній на полі найбільше часу.

43. На факультеті інформаційних технологій проводиться шаховий турнір, в якому приймають участь 15 студентів. Змагання проходять за круговою системою – кожен грає з кожним по одному разу. Результати заносяться в звичайну турнірну таблицю з діагоналлю, заповненою “хрестиками”.

A

B

C

D

E

Q

R

1

РЕЗУЛЬТАТИ шахового турніру

2

п/п

Прізвище

1

2

3

...

15

3

1

Іванов

х

1

0,5

0

4

2

Петров

0

х

1

1

5

3

Сидоров

0,5

0

х

0,5

...

...

17

15

Яковлєв

1

0

0,5

х

18

За перемогу учасникам дається 1 очко, за нічию – 0,5, за програш – 0. Визначити для кожного учасника кількість програшів, виграшів, нічійних результатів. Визначити переможця та найслабшого шахіста.

44. Відомий рік народження кожного із 30 людей. Визначити число людей, які народилися до 1985 року, і число людей, які народились пізніше 1990 року.

45. Підготувати аркуш для визначення кількості робочих днів за кожен місяць 2005 року. Умовно прийняти, що робочими є всі дні тижня, окрім суботи і неділі.

46. Відомі дані про кількість сторінок в 20 друкованих виданнях (номер і кількість сторінок). Підготувати аркуш для знаходження загального числа сторінок у всіх журналах, якщо відомо, що число сторінок в газеті не більше 16 і що обсяг (число сторінок) будь-якого журналу перевищує обсяг будь-якої газети.

47. Відомі вартість і “вік” кожного із 20 легкових автомобілів. Оформити аркуш для визначення загальної вартості автомобілів, “вік” яких дорівнює певному значенню (що вказується в окремій комірці).

48. Відомі маса, стать, вік 20 людей. Знайти загальну масу і кількість чоловіків віком до 35 років та після 60 років.

49. Відомі дані про кількість учнів в кожному із 15 навчальних закладів і про тип цього закладу (школа, коледж, ліцей). Визначити загальну кількість учнів навчальних закладів певного типу.

50. Відома щільність населення на шести частинах Землі (в кількості мешканців на квадратний кілометр), а також площа території кожної частини (в мільйонах квадратних кілометрів) в деякому році:

Частина Землі

Щільність

Площа

Австралія і Океанія

3

8,504

Азія

70

44,4

Африка

12

30,32

Європа

67

10,5

Північна і Центральна Америка

17

24,25

Південна Америка

16

17,83

Визначити загальну площу та кількість мешканців в тих частинах Землі, в яких щільність населення складає менше 67 чол./кв. км.

51. Серед чисел 1, 1+1/2, 1+1/2+1/3, ..., 1+1/2+1/3+...+1/15 знайти максимальне число, яке не більше 2,5.

52. На аркуші наведені відомості про опір кожного із 15 елементів електричного кола, з’єднаних послідовно. Визначити, скільки розташованих підряд перших елементів можна залишити в колі, щоб їх загальний опір не перевищував 30 Ом.

53. На аркуші будуть записані відомості про заробітну плату кожного із 20 співробітників фірми за кожен місяць року (№ співробітника, прізвище, номери місяців). По порядковому номеру співробітника, що задається в певній комірці, отримати в іншій комірці його заробітну плату в лютому; в серпні; в місяці, порядковий номер якого буде вказуватись у певній комірці. По порядковому номеру місяця, що задається в певній комірці, отримати в іншій комірці заробітну плату співробітника з порядковим номером 10; співробітника з порядковим номером 4; співробітника, порядковий номер якого буде задаватись в окремій комірці.

54. Відомі прізвища і зріст 20 студентів. Значення зросту наведені в порядку зростання. Підготувати аркуш для знаходження прізвища найвищого студента з тих, чий зріст не більше 170 см; порядкового номера найвищого учня з тих, чий зріст не більше 180 см.

55. Відомий розклад занять групи СУА на перший тиждень. Оформити аркуш таким чином, щоб можна було по номеру пари та дню тижня, які вводяться в окремих комірках, отримати назву дисципліни.

56. Відома інформація про кількість сторінок в кожній із 50 книжок. Всі сторінки мають однакову товщину. Підготувати аркуш для визначення кількості сторінок в “найтовстішій” книзі.

57. Знайти три найбільших та три найменших числа із діапазону комірок В2:Е5.

58. На аркуші записані 10 довільних чисел в рядок (в стовпчик). В наступному рядку (стовпчику) розташувати їх у порядку зростання (спадання).

59. Розташувати довільні числа із діапазону А1:D4 в одному стовпчику в порядку зростання (спадання).

60. Квиток на приміський потяг коштує 1,5 грн., якщо відстань від станції не більше 20 км; 2,5 грн., якщо відстань більше 20 км, але менше 75 км і 4 грн., якщо відстань більше 75 км. Оформити аркуш, який містить відомості про пункт призначення, відстань до нього і розраховану вартість квитка. Порахуйте, скільки станцій знаходяться в радіусі 50 км від міста.