Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 часть.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
591.36 Кб
Скачать

Лабораторна робота №3. (Задачі для розв’язання в аудиторії)

1. В комірки В2 і С2 введені відповідно зріст і рік народження однієї людини, а в комірки В3 і С3 відповідні показники другої. Отримати відповідь, хто старше і хто вище? Для того, щоб відповідь не виводилась, доки у комірках з початковими значеннями порожньо, використати логічну функцію ЕПУСТО.

2. Торговий агент отримує відсоток від суми договору. Якщо сума до 5000 грн. – то 5%, якщо до 10000 грн. – то 7%, якщо вище 10000 грн. - 10%. Розрахувати розмір винагороди в залежності від суми договору.

3. Оформити аркуш для розрахунку значення у при заданому значенні х, що буде вводитись в одну з комірок.

Побудувати графік функції на проміжку [1; 10] з кроком 1.

4. Оформити аркуш для розрахунку значення у при заданому значенні х, що буде вводитись в одну з комірок для функції, заданої графічно:

5. Відомі рік і номер місяця народження людини, а також рік і номер місяця нинішнього дня (січень –1, грудень – 2, тощо). Визначити вік людини (число повних років і число повних місяців). При визначенні числа повних місяців дні місяця не враховувати, а використовувати різницю між номерами місяців.

6. Підготувати аркуш для визначення, в яку із областей (І, ІІ чи ІІІ) потрапляє точка з заданими координатами. Для спрощення прийняти, що ордината точки не дорівнює границям областей.

7. Задані цілі числа А і В. Якщо число А ділиться націло на число В, то вивести в одній із комірок частку від ділення, в іншому випадку вивести в тій же комірці текст А на В націло не ділиться.

8. Робота світлофора запрограмована так: починаючи з початку кожної години, протягом трьох хвилин горить зелений сигнал, потім одну хвилину – жовтий, потім протягом двох хвилин – червоний, протягом трьох хвилин – знову зелений і т.д. Дано дійсне число t, що означає час в хвилинах, що пройшов з початку чергової години. Визначити, сигнал якого кольору горить для водіїв у даний момент.

9. Дано слово із п’яти букв. Визначити, чи є воно перевертешем (слово, яке читається однаково як спочатку, так і з кінця).

10. Відомі коефіцієнти квадратного рівняння виду ax2+bx+c=0. Визначити, чи має рівняння дійсні корні та, отримавши словесну відповідь на перше питання, знайти їх.

11. Оформити аркуш для обчислення значення функції у(х):

якщо де , якщо

Значення k і х мають задаватися в окремих вічках.

12. Назвемо вектором діапазон, який містить лише один рядок чи один стовпчик. Задані два вектори однакового розміру, в яких записані числа (нульових значень серед них немає). Отримати третій вектор, кожен елемент якого дорівнює 1, якщо елементи в відповідних комірках заданих векторів мають однаковий знак, і дорівнює 0 в іншому випадку. Складну умову (функції И, ИЛИ, НЕ) не використовувати.

13. Підготувати аркуш, за допомогою якого можна отримати відповідь на питання, чи є кожне із 20 заданих чотиризначних чисел симетричним (таким, як 2332, 1001, 5555).

14. Задано ціле число k (1≤ k ≤ 180) і послідовність цифр 10111213...9899, в котрій виписані підряд всі двозначні числа. Підготувати аркуш для визначення k-ї цифри. Передбачити перевірку правильності введення цього значення.

15. Задані дійсні додатні числа a, b, c, d. Чи можна прямокутник зі сторонами a, b вмістити всередині прямокутника зі сторонами c, d так, щоб кожна зі сторін одного прямокутника була паралельна чи перпендикулярна кожній стороні другого прямокутника.

16. Рік є високосним, якщо його номер кратний 4, але із кратних 100 високосними є лише кратні 400, наприклад, 1700, 1800 і 1900 – невисокосні роки, 2000 – високосний. Дано натуральне число N. Визначити, чи є високосним рік з таким номером.

17. На аркуші представлені прізвища 25 студентів групи. В діапазоні комірок навпроти відомостей про дату народження проставити знак “+” для тих студентів, дата народження яких припадає на середу; на 10 число місяця; на серпень.

18. Задані 20 цілих чисел. Отримати значення і порядковий номер мінімального із них. У випадку, коли є декілька однакових чисел, має бути знайдений номер першого із декількох мінімальних чисел і останнього із декількох мінімальних чисел. Функцію МИН і складні (складені) умови не використовувати.

19. Чемпіонат по футболу проводився по круговій системі – кожна команда грала з кожною по одному разу. Підсумки чемпіонату задані у вигляді таблиці.

п/п

Команда

1

2

3

...

14

1

Динамо

х

3

1

3

2

Шахтар

0

х

1

3

3

Дніпро

1

1

х

3

...

14

Кривбас

0

0

0

х

За кількістю очок, набраних в кожній грі (за виграш – 3 очки, за програш – 0, за нічию – 1), визначити кількість виграшів, кількість програшів і кількість ничійних результатів.

20. Мастям гральних карт умовно присвоєні наступні порядкові номери: масті піка – 1, масті трефа – 2, масті бубни – 3, масті черви – 4, а достоїнству карт: валету 11, дамі 12, королю 13, тузу 14 (порядкові номери карт інших достоїнств відповідають їх назвам: шістка, дев’ятка тощо). По заданому номеру масті m (1≤ m ≤ 4) і номеру достоїнства карти k (6 ≤ k ≤ 14) визначити повну назву (масть і достоїнство) відповідної карти у вигляді Дама пік, Шістка бубен. Передбачити перевірку на правильність введення значень.

21. Відомі оцінки кожного із 25 студентів по п’яти дисциплінам. Оформити аркуш для обчислення кількості тих чи інших оцінок у кожного студента; за кожну дисципліну і взагалі (значення оцінки, кількість якої має бути вирахувана, вказується в окремій комірці).

22. На аркуші представлені відомості про студентів групи (прізвище, ім’я, по батькові, телефон). Визначити, яка кількість студентів мають ім’я Тетяна, мають ім’я Сергій, мають по батькові Іванович. Оформити аркуш для визначення кількості студентів, які мають те чи інше ім’я, що вводиться в окремій комірці.

23. Відома густина 20 речовин. Підготувати аркуш для знаходження густини речовини, назва якої буде вказуватись в одній із комірок. Передбачити два випадки: назви речовин розташовані в алфавітному порядку, назви речовин розташовані в довільному порядку.

24. Автогонщик приймав участь в 10 етапах змагання. Відомі середня швидкість руху автомобіля на кожному із етапів (в км/год) і час, затрачений на проходження дистанції етапу (в год). підготувати аркуш для визначення загальної довжини тих етапів, на яких середня швидкість руху автомобіля була більшою 200 км/год.

25. Відомі найменування і маса (в кг) кожного із 15 вантажів. Бажано перевезти на автомобілі максимальну кількість вантажів (тобто в першу чергу будуть завантажуватись вантажі з мінімальною масою). Підготувати аркуш для визначення загальної маси вантажів, чия маса не перевищує 500 кг. Прийняти, що є тільки 1 штука вантажу кожного найменування.

26. Вступні екзамени в КТУ на факультет інформаційних технологій без двійок здали 130 чоловік. Розподіл абітурієнтів за сумою набраних балів наведений в таблиці:

Сума балів

Кількість абітурієнтів

15

10

14

35

13

18

12

10

11

28

10

17

9

12

Можуть бути прийняті на бюджетній основі не більше 70 студентів. Визначити “прохідний” бал, тобто мінімальну суму балів, достатню для вступу.

27. Відомі два розміри 15 прямокутників і прямокутних трикутників. Для прямокутників вказані довжини їх сторін, для прямокутних трикутників – довжини їх катетів. Визначити загальну площу фігур кожного типу.

28. Послідовність Фібоначчі утворюється так: перше і друге число послідовності дорівнюють 1, кожне наступне дорівнює сумі двох попередніх (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ...). Серед перших 20 чисел послідовності Фібоначчі знайти максимальне число, що не перевищує 100, і його порядковий номер.

29. Для відбору спортсменів в збірну лижників 20 претендентів були розбиті на дві групи. Кожен зі спортсменів отримав певний бал від 15 до 72. Визначити найкращий результат в кожній групі та 5 спортсменів, які показали найкращі результати і поїдуть на збори.

30. В діапазоні комірок записаний зріст 16 студентів групи. Визначити зріст студента, який при розташуванні в порядку зменшення зросту займе третє місце спочатку.