Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 4.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
877.06 Кб
Скачать

4.1.2. Розрахунок висоти абсорбційної колони

. Висоту абсорбційної колони визначають в наступній послідовності проміжних розрахунків [4, 7].

4.1.2.1. Розраховують середню рушійну силу по газовій і по рідкій фазі згідно залежностей:

Якщо рівноважна являється прямою –

Δ = (Δ) / [ln ( / )], (4.17)

Δ = (Δ) / [ln ( / )], (4.18)

де Δ- рушійна сила на вході газу в абсорбер;

Δ- рушійна сила на виході з абсорбера;

Δ - рушійна сила на вході рідини в абсорбер;

Δ - рушійна сила на виході рідини з абсорбера.

Якщо рівноважна являється кривою –

Δ, (4.19)

де nоу – загальне число одиниць переносу.

Інтеграл у наведеному рівнянні (число одиниць переносу) визначається різними методами. Деякі з них розглянуті нижче.

1. Метод графічного інтегрування.

Будують рівноважну й робочу лінії; в інтервалі від до задаються проміжними значеннями і для кожного з них знаходять по графіку рівноважні ; для кожного „” розраховують величину і далі в координатах в певному масштабі будують графік (рис. 4.2,а)).

Площа під побудованою кривою з абсцисами і з врахуванням масштабу М = М1٠М2 (добуток масштабів по осях координат) і визначає число одиниць переносу.

Рис. 4.2. Приклад визначення числа одиниць переносу: а) методом графічного інтегрування; б) графічним методом

2. Графічні методи.

Крім метода графічного інтегрування використовують графічні методи, наприклад, метод Бейкера [9]. За цим методом в координатах у – х (рис. 4.2, б)) будують рівноважну лінію ОС і робочу АВ, проводять середню лінію МN, яка ділить пополам відрізки ординат між робочою лінією АВ і лінією рівноваги ОС. Далі з точки В, яка відповідає кінцевому стану газу, проводять горизонтальний відрізок ВЕ, який дорівнює подвійному відрізку ВD (ВD – відстань по горизонталі від точки В до лінії МN), з точки Е проводять вертикаль ЕF до перетину з робочою лінією – сходинка ВЕF визначає одну одиницю переносу. Продовжуючи побудову сходинок до точки А (початковий стан газу), знаходять загальне число одиниць переносу як число сходинок між точками А і В.

Якщо між точками В й А не вписується повне число сходинок, то число одиниць переносу, яке відповідає останній неповній сходинці, дорівнює відношенню відрізка АР, який обмежує неповну сходинку, до вертикального відрізка між робочою лінією й лінією рівноваги, проведеного через середину основи неповної сходинки, тобто середину відрізку RР.

Графічні методи можна використовувати в тому випадку, якщо на ділянці, яка відповідає одній сходинці, лінія рівноваги незначно відрізняється від прямої. У протилежному випадку графічні методи дають менш точні результати, ніж метод графічного інтегрування.

3. Методи чисельного інтегрування.

Із цих методів простий і достатньо точний метод Сімпсона. За даним методом відрізок (у1 - у2 ) розділюють на дві однакових ділянки (рис. 4.3); відповідні значення рушійних сил будуть мати значення: Δ1 = у1 - ; Δ = у٠ – у’*; Δ2 = у2 – у2*.

Число одиниць переносу в цьому випадку буде дорівнювати:

nоу = (4.20)

а середня рушійна сила

Р ис. 4.3. Визначення числа одиниць переносу методом Сімпсона: АВ – робоча лінія; ОС – рівноважна лінія

. (4.21)

Розрахунок із трьох значень Δ дає задовільні результати, якщо відношення максимального значення Δmах до мінімального Δmіn складає Δmах/ Δmіn < 6. Якщо це відношення більше 6, розрахунок уточнюють, поділив відрізок (у1 - у2 ) на чотири ділянки зі значеннями: Δ1 = у1 - ; ; ; і . Тоді число одиниць переносу:

nоу = (4.22)

Ділення відрізку (у1 - у2 ) на ще більше число ділянок значно ускладнює розрахунок.

Крім розглянутих, існують і інші методи розрахунку числа одиниць переносу, які в даній роботі не розглядаються.

4.1.2.2. Розраховують коефіцієнти дифузії.

Дифузія в газах. При дифузії газу А в газі В користуються залежністю [9]:

D = , (4.23)

де D – коефіцієнт дифузії, м2 /с; Р – загальний тиск, Мпа; υА і υВ – мольні об’єми речовин А і В у рідкому стані за нормальної температури кипіння, см3/моль; МА і МВ – мольні маси речовин А і В; Т – абсолютна температура, К.

Мольні об’єми визначаються як сума атомних об’ємів елементів, які входять у склад газу. .

Мольні й атомні об’єми деяких елементів приведені в табл. 4.2.

Коефіцієнт дифузії газу А в газі В такий самий, як і для дифузії газу В в газі А; коефіцієнт дифузії практично не залежить від концентрації газу й збільшується зі зростанням температури й зменшенням тиску.

Табл. 4.2

Мольні й атомні об’єми деяких речовин (см3/моль)

Молекули, атоми, зв’язки υ Молекули, атоми, зв’язки υ

Линия 188

Н2 14,3 Н2S 32,9

О2 25,6 Сℓ2 48,4

N2 31,2 СОS 51,5

Повітря 29,9 N2О 36,4

СО 30,7 NО 23,6

СО2 34 NН3 25,8

2 44,8 Н2О 18,9

Для сполук, які не вказані в таблиці, мольні об’єми визначаються за законом адитивності, наприклад, для бензолу (С6Н6) υ = 6٠14,8 + 6٠3,7 = 96.

Якщо відомий коефіцієнт дифузії D1 при температурі Т1 і тиску Р1, то його величину D2 при температурі Т2 і тиску Р2 можна знайти з рівняння:

. (4.24)

Коефіцієнти дифузії деяких газів при тиску Р0 = 0,1 МПа й температурі Т0 = 273 К приведені у додатку 5.3, а також у [3, 9, 13].

Коефіцієнти дифузії в рідинах. Для визначення коефіцієнта дифузії газу А у розчиннику В при 200С можна використати залежність

D20 = м2/с, (4.25)

де МА й МВ – мольні маси компонентів, кг/кмоль; µВ – коефіцієнт в’язкості розчинника В при 200С, мПа٠с; υА і υВ – мольні об’єми, см3/моль (табл. 4.2); А і В – поправочні коефіцієнти для компонента і розчинника.

Поправочні коефіцієнти характеризують відхилення властивостей речовини від властивостей неасоційованих речовин, для яких поправочний коефіцієнт дорівнює одиниці. При дифузії газів, розчинених у воді, А = 1; для води В = 4,7; для метанолу й етанолу В = 2; для ацетону В = 1,15.

Коефіцієнт дифузії газу в рідині Dt (при температурі t) зв’язаний із коефіцієнтом дифузії D20 (при температурі 200С) залежністю:

Dt = D20 [1 + b(t – 20)], (4.26)

в якій температурний коефіцієнт b може бути визначений по емпіричній залежності:

b = 0,2 , (4.27)

де µ - коефіцієнт в’язкості рідини при 200С, мПа٠с; ρ – густина рідини, кг/м3.

Значення коефіцієнтів дифузії деяких газів у воді приведені в доданках.

Або [3]:

Dt = D200 [1 + 0,02(t – 20)].

4.1.2.3. Розраховують коефіцієнти масопередачі.

Нижче приведені критеріальні залежності для розрахунку коефіцієнтів масовіддачі в насадкових абсорберах при плівковому режимі [3]:

а) Для газової фази:

Nu, (4.28)

де - Nuг = ; βг – коефіцієнт масовіддачі для газу,; Dг – коефіцієнт дифузії компонента в газовій фазі, м2/с; σ – питома поверхня насадки, м23; ρг – густина газу, кг/м3; µг – в’язкість газу, Па٠с; w – фіктивна швидкість газу, м/с; dе = 4ε/σ – еквівалентний діаметр насадки; ε – питомий вільний об’єм насадки, м33;

Для колон із неупорядкованою насадкою (кільця Рашига d = 10÷25 мм і 50 мм, кільця Палля) С = 0,407; m = 0,655 при Rег = 10÷10 000.

Для регулярних насадок С = 0,167 (ℓ/dе)-0,47; m = 0,74 при

г = 1000÷10 000 і ℓ/dе = 2÷16; ℓ - висота насадкового тіла.

Після визначення критерію Nuг розраховують коефіцієнт масовіддачі для газової фази

βг = Nuг Аг/Ге (4.29)

в) Для рідкої фази:

Nuр = 0,0021 , (4.30)

де - Nuр = βр∙δпр/Dр; βр. – коефіцієнт масовіддачі для рідини, м/с;

- приведена товщина рідкої плівки, м; L – масова витрата рідини, кг/с;

Dр – коефіцієнт дифузії компонента в рідині, м2/с; µр – в’язкість рідини, Па٠с; ρр – густина рідини, кг/м3; S – площа поперечного перерізу колони, м2; σ – питома поверхня насадки, м23; Ψ – коефіцієнт змочуваності насадки.

За результатами розрахунку Nuр визначають коефіцієнт масовіддачі для рідкої фази

βр = . (4.31)

Далі розраховують коефіцієнти масопередачі:

Кг = ; 4.32)

Кр = . (4.33)

4.1.2.4. Розрахунок поверхні масопередачі й висоти абсорбера

Повернемось до основ розрахунку і відмітимо, що в інженерній практиці найбільш часто використовують три методи розрахунку насадкових абсорберів [14].

За першим методом кінетика процесу зображається через коефіцієнти масопередачі, а рушійна сила розраховується по різниці концентрацій, або, посередньо, за допомогою числа одиниць переносу.

За другим методом кінетика розглядається за допомогою висоти одиниці переносу – ВОП .

За третім методом кінетика розглядається за допомогою висоти, яка еквівалентна теоретичній ступені зміни концентрації, - ВЕТС; рушійна сила розраховується посередньо через число теоретичних ступенів зміни концентрації.

У відповідності з означеними методами розрахунку процесу абсорбції визначається висота насадкових колон.

Загальна висота насадкової колони визначається згідно залежності:

Н = Нн + h1 + h2 + h3, (4.34)

де Нн – висота насадкової частини колони, м; h1, h2, h3 – висота відповідно сепараційної частини (над насадкою), нижньої частини колони й між шарами насадок ( якщо насадка укладена в декілька шарів), м.

Відношення висоти насадки до діаметру колони повинно задовольняти умові Н/D = 1,5-10.

Відстань між днищем абсорбера й насадкою h2 визначається необхідністю рівномірного розподілу газу по поперечному перерізу колони. Ця відстань приймається в межах (1÷1,5)D.

Відстань від верху насадки до кришки абсорбера залежить від розмірів розподільчого пристрою для зрошення насадки й від висоти сепараційного простору, у якому деколи встановлюють крапле відбійники для запобігання бризко виносу з колони (~ 2 м). У наближених розрахунках висоти h1 і h2 приймаються 0,6 – 1,5 м; h3 приймається конструктивно.

- Розрахунок висоти абсорбера Нн через коефіцієнти масопередачі (використовується, коли рівноважна являється прямою, або незначно відрізняється від прямої):

Визначають необхідну поверхню масообміну:

F = М / (Кх · Δ) = М / (Ку · Δ), (4.35)

де Кх, Ку - коефіцієнти масопередачі по рідкій і газовій фазі відповідно, кг / (м2٠с).

Розраховують висоту насадки

HH = F/(0,785 σd2Ψ), (4.36)

і далі за рівнянням (4.34) - загальну висоту абсорбера.

(У (4.36) σ – питома поверхня насадки, м23; d – діаметр колони, м;

Ψ – коефіцієнт змочення насадки).

Зазначимо, що коефіцієнти масовіддачі, розраховані за рівняннями (4.29) і (4.31), мають розмірність м/с, а коефіцієнти масопередачі в рівнянні (4.34) – кг/м2٠с. Це говорить про те, що коефіцієнти масовіддачі треба перерахувати в необхідні одиниці вимірювання (тобто кг/м2٠с).

Рушійна сила може бути визначена в любих одиницях, які використовуються для виразу складу фаз. При цьому одиниці виміру коефіцієнтів масопередачі й масовіддачі визначаються одиницями для виміру рушійної сили. У додатку 5.7 приведена таблиця зв’язку й перерахунку коефіцієнтів масовіддачі.

Розрахунок висоти абсорбера за числом одиниць переносу.

Висота насадки визначається як добуток числа одиниць переносу nоу на висоту насадки hоу, еквівалентну одній одиниці переносу.

Нн = nоу hоу, (4.37)

Розрахунок числа одиниць переносу було розглянуто в розділі 4.1.7.1. Якщо рівноважна прямолінійна, то число одиниць переносу визначається з рівняння (4.19)

nоу = (4.38)

В інших випадках nоу визначається графічним методом (коли рівноважна незначно відрізняється від прямої) або методом графічного інтегрування.

Висота, еквівалентна одиниці переносу, розраховується по залежності:

hоу = , (4.39)

де G – витрати газової фази, кг/с; S – площа поперечного перерізу абсорбера, м2; σ – питома поверхня насадки, м23; Ψ – коефіцієнт змочуваності насадки.

Зауважимо, якщо число одиниць переносу визначено через концентрації у відносних масових одиницях, то G – це витрати інертної частини газової суміші, а коефіцієнт масопередачі повинен мати розмірність кг/(м2٠с).

- Визначення висоти абсорбера через висоту, еквівалентну теоретичній тарілці

Висота шару насадки Нн розраховується за рівнянням

Нн = hеnт, (4.40)

де hе – висота, еквівалентна теоретичній тарілці; nт – число теоретичних тарілок (теоретичних ступенів зміни концентрацій).

Число теоретичних тарілок визначають, звичайно, графічним шляхом. Для цього будують робочу лінію, лінію рівноваги й ступінчату лінію між точками А і В (рис. 4.4). Число точок перетину з лінією рівноваги дає число теоретичних тарілок (на рис. 4.4 – три тарілки).

Рис. 4.4. Визначення числа теоретичних тарілок

графічним методом: АВ – робоча лінія; ОС – рівноважна

лінія.

Висоту насадки hе, еквівалентну одній теоретичній тарілці, розраховують за рівнянням [14]:

hе = hу + . (4.41)

де m – середнє значення тангенса кута нахилу до осі х кривої рівноваги в координатах у – х; ℓ - висота насадкового тіла, м.

Висота насадки, еквівалентна одній одиниці переносу, для газової фази hу визначається наступним чином:

  1. для безладних насадок

hу = 0,615dе ; (4.42)

  1. для регулярних насадок

hу = 1,5 dе . (4.43)

Висота насадки, еквівалентна одній одиниці переносу, для рідкої фази:

hх = . (4.44)

Еквівалентний діаметр насадки

dе = 4ε/σ (4.45)

Критерій Рейнольдса:

г = 4Wг/(σµг); Rер = 4Wр/(σµр). (4.46)

Масові швидкості:

Wг = G/S; Wр = L/S. (4.47)

Дифузійний критерій Прандтля:

Рrг = µг/(ρгDг); Рrр = µр/(ρрDр). (4.48)

Приведена товщина плівки, яка стікає по насадці:

. (4.49)

У наведених рівняннях: G – витрата газової фази, кг/с; L – витрата рідини, кг/с; S – площа поперечного перерізу абсорбера, м2.

4.1.3. Розрахунок гідравлічного опору колони.

Опір зрошуваної насадки при плівковому русі розраховується за емпіричним рівнянням

ΔРзр= ΔРс٠10bU (4.50)

де ΔРс - опір сухої насадки, Па; b – дослідний коефіцієнт; U - густина зрошування, м3 / (м2 с).

Постійна b залежить від типу насадки та її укладання [4]:

Насадка

b

Насадка

b

Кільця Рашига (регулярна):

Кільця Палля

(50 мм)

126

50 мм

173

Сідла „Інталокс":

80 мм

144

25 мм

33

100 мм

119

50 мм

28

Кільця Рашига (внавал):

Сідла Берля

(25 мм)

30

25 мм

184

Хордова

108

50 мм

169


Таблиця 4.4

Гідравлічний опір сухої насадки ΔРс визначають за рівнянням:

ΔРс = λ, (4.51)

де λ – коефіцієнт опору; dе – еквівалентний діаметр насадки, м; w0 = w/ε – швидкість газу у вільному січенні насадки (в м/с), w – фіктивна швидкість газу в колоні; ε – питомий об’єм насадки м33.

Коефіцієнт опору λ має наступні значення:

для безладно засипаних насадок:

при ламінарному русі (Rег < 40) λ = 140/Rег (4.52)

при турбулентному русі (Rег > 40) λ = 16/ (4.53)

Для регулярної насадки λ = , (4.54)

при цьому для кільцевої насадки а = 9,2; для хордової насадки

а, (4.55)

де dе – еквівалентний діаметр насадки, м;

h – висота насадки в одному рядку, м;

t – відстань між дошками у світлі, м;

s – товщина дошки, м.

wо – швидкість газу у вільному січенні насадки, wо = w/ε (w – фіктивна швидкість газу в колоні, м/с;

ε – питомий вільний об’єм насадки, м3/м3.

У рівняннях (4.52) – (4.54) критерій Рейнольдса розраховується за формулою:

(4.56)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]