Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 5.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
142.85 Кб
Скачать

Розділ 5. Охорона праці

Вступ

Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічпих, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

Державна політика в галузі охорони праці базується на принципах:

-пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності

роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці;

- підвищення рівня промислової безпеки шляхом забезпечення суцільного технічного контролю за станом виробництв, технологій та продукції, а також сприяння підприємствам у створенні безпечних та нешкідливих умов праці;

комплексного розв'язання завдань охорони праці на основі загальнодержавної, галузевих, регіональних програм з цього питання та з урахуванням інших напрямів економічної і соціальної політики, досягнень в галузі науки і техніки та охорони довкілля;

- соціального захисту працівників, повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

  • встановлення єдиних вимог з охорони праці для всіх підприємств та суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності;

  • адаптації трудових процесів до можливостей працівника з урахуванням його здоров'я та психологічного стану;

  • використання економічних методів управління охороною праці, участі держави у фінансуванні заходів щодо охорони праці, залучення добровільних внесків та інших надходжень на ці цілі, отримання яких не суперечить законодавству;

- інформування населення, проведення навчання, професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці;

  • забезпечення координації діяльності органів державної влади, установ, організацій, об'єднань громадян, що розв'язують проблеми охорони здоров'я, гігієни та безпеки праці, а також співробітництва і проведення консультацій між роботодавцями та працівниками (їх представниками), між усіма соціальними групами під час прийняття рішень з охорони праці на місцевому та державному рівнях;

- використання світового досвіду організації роботи щодо поліпшення умов і підвищення безпеки праці на основі міжнародного співробітництва.

5.1. Організація будівельного майданчика, ділянок робіт і робочих місць.

5.1.1. При організації будівельного майданчика, ділянок робіт і робочих місць повинна забезпечена безпека праці працюючих на всіх етапах виконання робіт.

При організації будівельного майданчика, розміщення ділянок робіт, робочих місць, проїздів будівельних машин і транспортних засобів, проходів для людей встановлені небезпечні для людей зони, у межах яких постійно діють або потенційно можуть діяти небезпечні виробничі фактори. Небезпечні зони повинні бути позначені знаками безпеки й написами встановленого формату й форми.

Для того щоб забезпечити відсутність сторонніх осіб на будівельній ділянці, його необхідно огородити парканом висотою 2м. Необхідно звільнити будівельну ділянку від всіх дерев, що заважають будівництву, зробити його планування.

5.1.2. Складування матеріалів, прокладка рейкових шляхів, установка опор для повітряних ліній електропередачі й зв'язку повинні виконуватись як правило, за межами можливого обвалення ґрунту виїмки (котловану,

траншеї), стінки якої не закріплені.

5.1.3.Швидкість руху автотранспорту поблизу місць провадження робіт не повинна перевищувати 5км/год.

Входи в споруджуваний будинок повинні бути захищені зверху суцільним навісом шириною не менш ширини входу з вильотом на відстань не менш 2м від стіни будинку. Проїзди й проходи необхідно постійно очищати й не захаращувати, а в зимовий час посипати піском або шлаками. Ширина проходу до робочих місць повинна бути не менш 0,6м, висота проходу не менш 1,8м.

5.1.4. Будівельна ділянка, робочі місця, проїзди, проходи до них у нічний час необхідно освітлювати. Освітлення повинне бути рівномірним.

5.2. Характеристика об'єкту з точки :юру охорони праці

В дипломному проекті розглядається 9-ти поверхова будівля, цегляна. Виконана по індивідуальному проекту. Конфігурація в плані представляє собою букву „П". Кількість секцій - 2. Вхід в кожну секцію здійснюється зі сторони двору.

На першому поверсі передбачені: входи в житлові секції з вестибюлями приміщеннями охорони та санвузлами для них, приміщення диспетчерської із санвузлами, електрощитова та офісні приміщення входи в офіси здійснюється зі сторони вул. Танцорова. Кожний офіс має внутрішню сходову клітку для підйому на другий рівень. З 3-ого по 9-ий поверх в кожній секції розміщені по З житлових квартири: двохкімнатних -1, трьохкімнатних -1, чотирьохкімнатних -1. Всі квартири покращеного планування, із просторими та великими кімнатами.

Висота поверху 3.3 м від підлоги до підлоги. В підвалі розміщені технічні приміщення: бакове приміщення та насосна. Виходи із підвалу передбачені безпосередньо на зовні.

Теп будинку

  1. Будівельний об'єм - 3909 м3

  2. Площа забудови - 1 161 м2

  3. Житлова площа - 2842 м2

  4. Загальна площа- 7218 м2

5. Площа офісів - 2206 м

  1. Коефіцієнт 1<і (житл. пл. /заг. пл.) - 0,8

  2. Коефіцієнт Кг (будівельний об'єм/ житл. пл.) - 13,7

Будівля запроектована з збірного залізобетонного каркасу із самонесучими зовнішніми утепленими стінами і цегляними внутрішніми стінами сходової клітки і ліфтових шахт. Електропостачання будинку здійснюється від мережі 380/220 В з глухозаземленою нейтраллю трансформаторів та з системою заземлення ТМ-8.

Згідно класифікації приміщень та будинків за вибухопожежною та пожежною небезпекою 9-ти поверхова будівля належить до категорії Д.

Особливостями горіння на пожежі, що може виникнути на об'єкті, є здатність швидкого розповсюдження полум'я по матеріалах (будівельних конструкціях), підвищені температури середовища, інтенсивне димоутворення (негативна дія на слизові оболонки очей, носа, горла; обмеження видимості), виділення великої кількості продуктів згорання (в тому числі продуктів неповного згорання, яким властива підвищена токсичність). Небезпеку може складати руйнування будівельних конструкцій з недостатньою межею вогнестійкості. Також може статися ураження електричним струмом. Адже в умовах пожежі можливі обриви та провисання електричних проводів. Іншим загрозливим фактором для життя та здоров'я людей являється паніка, яка може виникнути під час пожежі. Так як 9-ти поверхова будівля належить до громадських будівель з масовим перебуванням людей, то тут незаперечним є організація на

належному рівні заходів щодо евакуації людей. Для забезпечення нормальної евакуації людей передбачено системи димовилучення і підпору повітря.

5.3. Засоби і заходи боротьби зі шкідливими факторами

Проектом передбачено ряд заходів, спрямованих на створення системи протипожежного захисту 9-ти поверхового житлового будинку з підземним паркінгом. Одним з них є забезпечення протипожежного водопостачання: внутрішнього та зовнішнього. Внутрішнє протипожежне водопостачання здійснюється через пожежні кран-комплекти ПК, розміщені на поверхах будівлі на висоті 1,35м від підлоги і розраховані на витрату 2,5л/с. ПК комплектується прогумованим рукавом та пожежним стволом. Довжина рукава становить 20м. Крім того, на технічному поверсі в є вуглекислотні вогнегасники марки ВВК-3,5. Згідно ДБН В. 2.2-9-99 „Громадські будинки та споруди" у всій будівлі запроектована пожежна сигналізація, у якій в якості сповіщувачів використані теплові пожежні сповіщувачі типу ИП-105-2/1 (СПТМ-70).

Зовнішнє протипожежне водопостачання забезпечується 2-ма гідрантами: по вул. Базарній і Танцорова, що не суперечить вимогам п.8.16 СНиП 2.04.02-84.

Ще одним заходом забезпечення пожежної безпеки даного об'єкту (будівля І ступеню вогнестійкості) с використання будівельних конструкцій з регламентованою межею вогнестійкості та межею поширення вогню.

Крім того, дотримані основні вимоги по розміщенню даної будівлі, влаштуванню евакуаційних шляхів та виходів, протипожежних перешкод, внутрішньому плануванню будівлі.

Все, що стосується системи опалення, вентиляції та кондиціонування повітря, виконано у строгій відповідності з існуючими нормами, а саме

СНиП 2.04.05-91 „Отопление, вентиляция й кондиционирование". Вид системи опалення відповідає рекомендованому згідно вищевказаного нормативного документу. Виконана ізоляція трубопроводів, правильне перетинання трубопроводами стін та перекриттів, вірний спосіб подачі повітря у верхню зону, а також очищення повітря від пилу за допомогою фільтрів.

Для захисту мешканців будинку від ураження електричним струмом, проектом передбачається заземлення металевих корпусів пристроїв, блоків живлення ЗПП через захисний провід живлячої електромережі. Радіотрубостійки, що розташовані на даху будинку, підлягають заземленню для відводу високих потенціалів, що можуть виникати при грозах. В частині організаційно-технічних заходів здійснюється проводяться інструктажі з питань техніки безпеки та пожежної безпеки мешканців будинку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]