Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
2.77 Mб
Скачать

Нагрівання електричних апаратів

У струмопроводах, магнітопроводах і конструктивних елементах електричних апаратів виділяються втрати електричної енергії у вигляді тепла, котрі нагрівають елементи конструкції електричного апарата і розсіюються в навколишньому середовищі. Температура ізоляційних матеріалів в певній мірі визначає ресурс і надійність роботи електричного апарата. Так, наприклад, при зростанні робочої температури ізоляції всього лише на 80С термін її роботи скорочується у два рази. Це саме стосується і забезпечення надійної роботи контактних з’єднань, особливо при протіканні струмів короткого замикання, коли температура окремих струмопроводів може досягати 2003000С. Тому у всіх можливих режимах роботи температура окремих елементів електричного апарата і апарата в цілому не повинна перевищувати таких значень, за яких забезпечується заданий ресурс надійної експлуатації апарата.

Допустимі температури нагріву окремих частин апаратів регламентуються вимогами окремих стандартів і в більшості випадків визначаються допустимою температурою нагрівання відповідних класів ізоляції. Деколи зручно користуватись поняттям «допустиме перевищення температури» над температурою довкілля. При цьому за стандартну температуру довкілля приймається 400С.

Особливості розрахунку втрат в електричних апаратах

В апаратах постійного струму нагрівання при протіканні струму має місце лише в струмопроводах, втрати в яких визначаються як:

(7.1)

де о, , l, q - питомий опір, температурний коефіцієнт опору, довжина і поперечний перетин струмопровода, відповідно; пр - температура струмопровода, 0С.

При протіканні по струмопроводах значного поперечного перетину змінного струму спостерігається так званий «ефект витіснення струму», котрий зумовлений змінним магнітним полем і проявляється нерівномірним розподілом густини струму в поперечному перетині провідника (найбільша густина струму спостерігається на поверхні провідника рис. 7.1). Явище збільшення втрат внаслідок витіснення струму в струмопроводах змінного струму враховується за допомогою коефіцієнта додаткових втрат КП, зумовлених поверхневим ефектом, а також коефіцієнтом близькості КБ, зумовлених взаємним впливом сусідніх струмопроводів, тобто:

(7.2)

де КД - коефіцієнт додаткових втрат.

Рис. 7.1. Зміна густини струму внаслідок ефекту близькості двох паралельних провідників.

Спеціальні дослідження в теорії електромагнітного поля показують, що поверхневий ефект проявляється сильніше із збільшенням частоти і зменшенні питомого опору провідника. Суттєву роль при цьому відіграють форма і розміри струмопровода. При аналізі цих процесів використовують поняття «глибини проникнення» електромагнітної хвилі а, котра визначається як:

(7.3)

де - абсолютна магнітна проникність матеріалу.

Можна показати, що для мідного струмопровода

( 210-8 Омм, =0, f=50 Гц) а 10 мм;

а для сталевого струмопровода

( 1410-8 Омм, 1030, f=50 Гц) а 0,6 мм.

Значення коефіцієнтів додаткових втрат зумовлених поверхневим ефектом КП та близькістю розміщення провідників КБ, наводяться в спеціальній літературі для різних форм струмопроводів. Приклади таких довідкових даних наведено на рис.7.2.

Рис. 7.2. Значення коефіцієнтів КП та КБ.

Коефіцієнт близькості може бути більшим або меншим одиниці за рахунок перерозподілу густини струму в поперечному перетині провідника під впливом сусіднього у порівнянні з випадком без впливу останнього.

Слід наголосити на тому, що для немагнітних струмопроводів (Сu, Al) ефект збільшення втрат за рахунок витіснення струму не є суттєвим при f=50 Гц і розмірах поперечного перетину (лінійних) менших 20 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]