Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
15.51 Mб
Скачать

Розділ 3 розробка I дослідження самоущільнювального бетону з швидким наростанням міцності

3.1. Вивчення впливу прискорювачів тверднення на фізико-механічні властивості пластифікованих портландцементів

При дослідженні впливу прискорювача тверднення було встановленощо при додаванні суперпластифікатора рання міцність зросла в 1.8 раза в порівнянні з базовим без добав очним складом, а розплив конуса змінився від 114 мм до більш ніж 270 мм.

Також при введенні і пластифікатора і прискорювача міцність зросла в 2 рази, а розплив становив >270 мм.

3.2. Дослідження впливу тонини розмелювання цементуючих систем на їх властивості

При дослідженні впливу тонини розмелювання було встановленощо при розмелюванні тільки цементу рання міцність зросла на 24%, а при розмелюванні системи на 33%. Розплив конуса в двох складах становила більш ніж 270 мм.

Це свічить по те що без використання супер пластіфакатора, для збільшення розпливу конуса, без введення мінеральних добавок, для більшення щільності упакування, без прискорювача тверднення і механоактивації, для збільшення міцності, ми не можемо говорити що в кінцевому результаті ми отримаємо самоущільнювальний бетов з швидким наростанням міцності.

3.3. Оптимізація складу самоущільнювального бетону з швидким наростанням міцності

Отримання високоякісних цементуючих систем пов’язано з оптимізацією їх складу. З використанням методів математичного планування експерименту досліджено вплив геоконту та вапнякового борошна на міцність і пластичність дрібнозернистого бетону в нормальних умовах тверднення. При цьому застосовували один з методів статистичної обробки результатів – метод ортогонального центрально-композиційного планування (ОЦКП) [5]. Такі методи дозволяють скоротити проведення експерименту, впорядкувати пошук оптимальних умов, отримати математичну модель об’єкту дослідження. Принципові основи використання статистичних моделей у вирішенні технологічних завдань висвітлені в роботах [1, 2].

Суть планування експериментів з використанням математичного методу полягає в установленні математичної залежності між заданими властивостями та складом чи витратою матеріалів. Процес розв’язання задач оптимального планування поділяється на чотири етапи [9]: складання моделі, яка планується; підготовка необхідних вихідних даних; розрахунок моделі; отримання результатів. На основі програми, в якій закладена математична модель поведінки системи, забезпечується швидкий аналіз системи і вибір правильного оптимального варіанту з великої кількості результатів.

У даній роботі вирішувались задачі планування багатофакторного експерименту для встановлення залежностей між рухливістю дрібнозернистої бетонної суміші, границею міцності при стиску зразків дрібнозернистого бетону і кількістю геоконту та вапнякового борошна. В результаті проведеного експерименту отримано математичні моделі рухливості та процесу тверднення модифікованих портландцементів у вигляді рівняння регресії:

, (1)

де b0, bi, bik, bij – коефіцієнти регресії, що розраховуються за формулами:

(2)

; ;

де N – кількість експериментів; i, k – номер фактору; j – номер досліду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]