Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курсовой проект МС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
257.02 Кб
Скачать

4 Вимоги до оформлення курсового проекту

4.1 Загальні положення

Пояснювальна записка повинна мати: чітку побудову, переконливу аргументацію, логічну послідовність викладу, стислість і точність формулювань, а також  конкретність і доказовість прийнятих рішень. Її необхідно формувати в наступному порядку (елементи структури текстового документа): 

- титульний лист;

-ЗМІСТ;  -ВСТУП;  -РОЗДІЛИ (підрозділи, пункти) основної частини тексту;  -ВИСНОВОК;  -ДОДАТКИ;  - Список використаних джерел. 

Коротка характеристика структурних елементів пояснювальної записки наступна.

ЗМІСТ є обов'язковим довідковим елементом структури текстової та графічної документації навчального проектування, що дає загальне уявлення про виконану роботу.  Система заголовків всіх значущих частин пояснювальної записки (вступ,розділи, підрозділи, пункти, висновок, додатки, список використаної літератури) із зазначенням сторінок дозволяє студенту і викладачу легко знайти необхідний матеріал.

ВСТУП вказує мету роботи і коротко характеризує сучасний стан технічного питання, якому присвячена дана робота.  РОЗДІЛИ (підрозділи, пункти) основної частини тексту  є основним структурним елементом пояснювальної записки.  У них розкривається зміст і результати виконаної роботи, забезпечується її послідовне і аргументований виклад.

ВИСНОВОК підводить підсумок викладу матеріалу,  містить оцінку (висновки) науково-технічного рівня виконаної роботи в порівнянні з кращими досягненнями в даній області.  ДОДАТКИ оформляються у разі доповнення до  основного тексту пояснювальної записки. До складу додатків включають довідковий матеріал, який може бути представлений у вигляді таблиць, графіків, діаграм, схем, витяги з нормативної літератури і т. д. 

ЛІТЕРАТУРА є складовим елементом використовуваного довідкового матеріалу.

4.2 Пояснювальна записка

Пояснювальна записка складається згідно ГОСТ 2.106-68 "Текстові документи" на аркушах формату А4 з урахуванням особливостей друкуючих пристроїв персонального комп'ютера.  На рис. 4.2 дані розміри рамки і полів на аркушах формату А4 для титульного аркуша розділу пояснювальній  записки до курсового проекту, а на рис. .2 - розміри граф основного напису.

  

Рис. 4.2  Розміри рамки і полів на аркушах формату А4  для титульного аркуша розділу пояснювальної записки  до дипломного проекту (роботи)

Рис. 4.3  Розміри граф основний підпису титульного аркуша розділу дипломного проекту (роботи) на аркушах формату А4  пояснювальної записки

4.3 Текст

Текст оригіналу рукопису пояснювальної записки слід набирати на комп'ютері за допомогою текстового редактора  Microsoft Word і роздруковувати за допомогою принтера на одній стороні білого односортного паперу формату А4 (210 х 297 мм)  Перед набором тексту виконати наступні установки його параметрів:  - Сторінки тексту повинні мати поля: ліве - 25 мм, верхнє - 20 мм, праве - 10 мм, нижнє - 20 мм;

- Орієнтація сторінки "книжкова" (для великих таблиць   допустима "альбомна");

- Шрифт Times New Roman розміром 14 пунктів із звичайним інтервалом між літерами і одинарним міжрядковим інтервалом;  - Колір шрифту чорний, накреслення "звичайне", припустимо "напівжирним", "курсивом", "підкресленим" або їх комбінацією для смислового посилення фрагментів тексту, але при цьому  використовувати не більше трьох стилів виділення слів;

- Абзацний відступ 1,25 см, автоматичне розміщення  "Мова"), вирівнювання текступереносів слів ("Сервіс" "По ширині" рядка. З нової сторінки починати всі основні структурні елементи тексту: ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛИ, ВИСНОВОК, ДОДАТКИ, Список використаних джерел. 

Текст пояснювальної записки розділяти на розділи, підрозділи, пункти і підпункти, які повинні мати короткі найменування, відповідні змістом, і порядкову нумерацію арабськими цифрами. Так, нумерувати відповідно: розділи - 1, 2, 3 і т. д.; підрозділи - 1.1, 1.2, 1.3 і т. д.; пункти - 1.1.1, 1.1.2, 1.2.3 і т. д.  Найменування розділів (заголовки) друкувати ВЕЛИКИМИ літерами, найменування підрозділів, пунктів і підпунктів (підзаголовки) - з великої літери рядковими літерами. 

Накреслення шрифту заголовків розділів, підзаголовків підрозділів, пунктів - "напівжирне", підзаголовків підпунктів - "звичайне".

Крапку в кінці заголовка або підзаголовка не ставити. Якщо заголовок або підзаголовок складається з двох пропозицій, то їх розділяти крапкою. 

Перенесення слів не допускаються, текст у рядку вирівнювати "по центру". 

Заголовок розділу друкувати з нової сторінки. Відстань між заголовком і підзаголовком, підзаголовком та початком тексту, закінченням тексту і новим підзаголовком становить полуторний міжрядковий інтервал.

Вміщені в тексті перерахування вимог, вказівок, положень позначати арабськими цифрами з дужкою,

наприклад 1), 2), 3) і т. д., або починати з короткого тире (-). Кожне перерахування друкувати з абзацу.

При виконанні пояснювальної записки необхідно дотримуватись рівномірної щільності і контрастність заповнення листів текстом. Лінії, букви, цифри і знаки повинні бути чіткими. 

Виявлені після роздруківки на принтері листків пояснювальної записки друкарські помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням рукописним способом виправлень чорним чорнилом, пастою або тушшю.

Пошкодження аркушів пояснювальної записки, помарки і сліди неповністю віддаленого колишнього тексту не допускаютьсяВсі сторінки пояснювальної записки нумеруються, починаючи з титульного листа (номер сторінки не проставляється на титульному аркуші, індивідуальному завданні і календарному плані виконання роботи), включаючи окремі сторінки з малюнками, таблицями, а також список використаної літератури та додатку.  Нумерація сторінок наскрізна арабськими цифрами. Установка номера по розташуванню на сторінці - вгорі з вирівнюванням по центру, шрифт Times New Roman розміром 12 пунктів.  4.4 Ілюстрації 

Для додання тексту пояснювальної записки ясності, конкретності і наочності його ілюструють необхідною кількістю малюнків, креслень, схем, графіків і фотографій. Усі ілюстрації іменуються малюнками й містяться в тексті відразу ж після першого посилання на них або на наступній сторінці. Посилання в тексті повинні бути дані на всі малюнки.

Графічне оформлення тексту здійснюється декількома способами:

1) малюнок створюється в графічному редакторі, наприклад, Paint, AutoCAD, КОМПАС, потім вставляється в текст,

2) готовий малюнок копіюється зі сканера,

3) малюнок створюється власними засобами редактора Microsoft Word.  У розмір малюнка включається підпис. У тексті розмір малюнка не повинен перевищувати формат А4. Під рисунком підпис друкувати через одинарний міжрядковий інтервал нижче поля самого малюнка.

Малюнки слід розміщувати на книжкову орієнтацію сторінки, тобто без повороту звіту або пояснювальної записки. Якщо таке розміщення неможливе, малюнки орієнтувати так,  щоб для їх розгляду необхідно було повернути документ за годинниковою стрілкою.

Малюнки нумерувати в межах розділу арабськими цифрами, наприклад:

Рис. 2.3. Схема полігонометричного ходу

Крапку в кінці підпису не ставити. Перша цифра позначає номер розділу, а друга – порядковий номер малюнка.