Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история украинской культуры.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
427.52 Кб
Скачать

Тема 8. Культура України другої половини хіх – початку хх ст.

І. Культура індустріальної цивілізації другої половини XIX початку XХ ст.

Прискорення темпів економічного та соціального розвитку народів Європи. Від промислової до науково-технічної революції. Визначні наукові та технічні досягнення XIX ст. Національно-визвольні рухи народів Європи. Розвиток демократії та розповсюдження демократичного руху.

Художня система романтизму та революційний романтизм. Реалізм як універсальна художня система. Криза індустріальної цивілізації та культури.

Вплив робітничого руху та марксизму на розвиток світового історико-культурного процесу. Визначні духовні рухи та філософські течії XIX cт.

Особливості розвитку художньої культури другої половини XIX – початку XX ст. Демократизація суспільного та духовного життя: літературно-художня критика, театр, музика, живопис. Критичний реалізм як провідний метод художньої культури другої половини ХІХ – початку ХХ ст.

Декадентство як прояв кризових явищ буржуазної культури кінця ХІХ – початку ХХ ст. Модернізм як культурне явище, його теоретичні витоки та сутність. Стиль “модерн” у європейському й американському мистецтві. Становлення кіномистецтва. Посилення ірраціональних тенденцій у філософії та мистецтві. Авангардистська естетична революція. Напрями художньої культури межі ХІХ – ХХ ст.

Посилення протиріч між капіталістичними країнами. Перша світова війна.

ІІ. Загальне та особливе у розвитку культури України в умовах становлення культури модерну.

Розквіт української демократичної культури в умовах російської та австрійської імперій другої половини ХІХ ст. на підставі соціально-економічних зрушень та перетворень. Різночинницький та революційно-демократичні рухи в суспільному та духовному житті.

Реалізм образотворчого мистецтва та діяльність Товариства пересувних художніх виставок. Видатні діячі української та російської художньої культури.

Критичний реалізм як провідний художній метод класичної літератури ХІХ ст. в Європі, Росії та Україні.

Місце й значення творчості та діяльності Т. Г. Шевченка для розвитку української культури. Народницьке та революційно-демократичне спрямування української культури другої половини ХІХ – ХХ ст. Суспільно-політична, наукова та публіцистична діяльність громадовців.

Демократизм та народність української літератури і театру другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Національна школа музичного та образотворчого мистецтва. Становлення професійного театру в Україні.

Національно-культурне відродження в Галичині.

Прояви модернізму на терені української культури. Вплив філософії та літератури “срібного віку”. Музичний авангард. Художні угрупування в образотворчому мистецтві.

Значення й місце української культури ХІХ ст.

Тема 9. Культура України в умовах загальної кризи модерної та постмодерної цивілізації хх – початку ххі ст.

І. Основні тенденції розвитку світової культури ХХ ст.

Перша світова війна як вияв кризи індустріальної цивілізації та початок відліку історії і культури ХХ ст. Буржуазно-демократичні та соціалістичні революції, їх вплив на розвиток культури.

Криза раціоналістичних засад існування європейської культури. Поняття кризи культури як закономірного стану у розвитку культурної системи.

Науково-технічна революція та культура ХХ ст. Сциєнтизм та антисциєнтизм як орієнтири культури ХХ ст. Урбанізація та стандартизація культури. Масова культура як явище культури ХХ ст., її характерні ознаки. Культура та засоби масової інформації. Культура у споживацькому суспільстві. Дизайн. Реклама. Мода. Масова й елітарна культури.

Художня культура першої половини ХХ ст. Пантрагізм у філософії, літературі та мистецтві абсурду. Збереження та розвиток реалістичних і гуманістичних традицій світовим мистецтвом та літературою. Література “загубленого покоління”.

Тоталітаризм і культура. Форми тоталітаризму у ХХ ст.

Друга світова війна, її наслідки для історико-культурного процесу. Нова економічна, політична та культурна ситуація другої половини ХХ ст. Технологічна та інформаційна революції. Екологічна криза та культура.

Культура постіндустріального суспільства. Вплив засобів масової комунікації на культуру та мистецтво другої половини ХХ ст. Проблема контркультури. Молодіжні рухи та молодіжна субкультура, її основні елементи. Постмодернізм і поп-арт. Нові течії у літературі, кінематографі, образотворчому мистецтві, музиці, архітектурі.

Роль культури у подоланні стереотипів конфронтаційного мислення. Культура ХХІ ст. у пошуках свого майбуття.

ІІ. Доля і шляхи розвитку української культури ХХ – початку ХХІ ст.

Революція 1917 року та її вплив на розвиток світової історії та культури. Негативні наслідки революції та громадянської війни. Доля дореволюційної культурної спадщини. Перша хвиля еміграції. Тема драматизму революції та громадянської війни в українській літературі.

Національно-культурне відродження в Україні 20–30-х років. Культурна революція в СРСР. Зміст та наслідки політики українізації. Діяльність спілок “Пролеткульту” та “Просвіти” в Україні. “Українізація” як одна з хвиль українського відродження. Здобутки української художньої культури 20–30-х років: література, театр, кінематограф, образотворче мистецтво.

Авторитаризм Сталіна, масові репресії та їх наслідки для радянської культури. Трагедія української інтелігенції 20–30-х років, “розстріляне відродження”. Голодомор. Тотальне контролювання усіх сфер духовного життя в межах ідеології сталінізму.

Велика Вітчизняна війна, її наслідки для розвитку суспільства та духовної культури. Тема подвигу народу, відображення подій та трагедії Великої Вітчизняної війни радянською художньою культурою.

Наука і техніка в СРСР. Проблеми розвитку фундаментальної науки. Ідеологія і наука.

Засудження сталінізму та духовний злет життя радянського суспільства 60-х років. “Відлига” і вплив “шестидесятників” на розвиток культури. Творчий доробок шістдесятників в українській культурі: література, театр, кіномистецтво, музика, образотворче мистецтво.

Третя хвиля еміграції. Дисидентський рух.

Здобутки багатонаціональної радянської культури. Місце культури радянської України у світовій культурі. Українська культурна діаспора.

Національно-духовне оновлення української культури та участь творчої інтелігенції в процесах демократизації та перебудови радянського суспільства. Підсумки радянської культури.

Розбудова української культури в незалежній державі. Повернення забутих імен у сферу духовного життя українського народу. Роль національної мови у збереженні та розвитку української культури.

Культура України в системі світової культури. Українська культура на початку ХХІ ст. Процеси інтеграції та стратегія утвердження національної культури. Співвідношення загальнолюдських та національних цінностей у сучасній культурі.