Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история украинской культуры.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
427.52 Кб
Скачать

Тема 5. Культура України XIV – першої половини XVII ст.

І. Культура Західної Європи XIV першої половини XVII ст.

Ренесанс, Реформація та Контрреформація як послідовні етапи європейської історії та культури.

Тенденції соціально-економічного розвитку европейського суспільства. Зародження капіталістичних відносин. Міста-держави в Італії як провідні центри гуманістично-ренесансної культури. Італійське Відродження та його етапи. Філософія, наука, освіта. Гуманізм і антропоцентризм. Античні впливи на культуру Відродження. Народна культура. Секуляризація культури ренесансу: архітектура, живопис, література, музика. Розповсюдження книгодрукування.

Великі географічні відкриття та колонізація Нового Світу.

Криза ренесансної культури. Прояви імморалізму в життєвій практиці доби. Перехідний характер доби Відродження та її значення для подальшого розвитку світової культури. Національні особливості ренесансної культури. Північне Відродження та його діячі.

Реформація та Контрреформація. Єретичні рухи та селянські війни в Європі. Реформація як релігійна реакція на гуманістичне вільнодумство та ідеологічна культурна реформа. Протестантська мораль і становлення особистості нового типу. Контрреформація та утворення абсолютних монархій Франції та Іспанії. Початок наукової революції.

Особливості ренесансно-гуманістичних зрушень у Росії. Духовні центри. Творчість Андрія Рубльова, Максима Грека та художників їхнього кола.

ІІ. Становлення української народності та культури.

Суспільно-політичні та історичні обставини розвитку української культури XIV – першої половини XVII ст. Політична роз’єднаність українських земель. Статус та роль православної церкви у становленні самосвідомості українського народу, боротьбі за національне самоствердження. Наслідки Люблінської та Брестської уній для розвитку української культури. Українська культура XIV – першої половини XVII ст.: збереження самобутності й православних традицій на противагу полонізації та покатоличенню, релігійній та культурній дискримінації. Культурні зв’язки з Афоном, Західною Європою та Московською державою. Роль чернецтва та монастирів у розвитку освіти і наукових знань. Посилення духовно-культурного значення міст. Діяльність братств в Україні. Братські школи. Острозький культурно-освітній осередок та його значення для розвитку духовної культури України. Початок книгодрукування.

Ідеї Ренесансу та Реформації на терені української культури. Суспільно-політичний рух і селянські повстання як відбиток загальноєвропейської Реформації. Суспільно-політична та філософська полеміка в Україні кінця XVI – першої половини XVII ст. як прояви гуманістично-ренесансного та реформаційного світоглядів.

Письменники-полемісти та їхній творчий доробок у культурі українського народу: поєднання гуманістичних та народних традицій через звернення до ренесансної європейської та давньоруської культур.

Думи як унікальний самобутній музично-поетичний жанр. Побут та звичаї українського народу. Свята, розваги, вірування. Утворення козацтва. Козаччина як культурне явище. Визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького.

Значення української культури XVI – першої половини XVII ст. для подальшого формування самосвідомості українського народу.