Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история украинской культуры.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
427.52 Кб
Скачать

Тема 6. Культура України другої половини хvіі – хvііі ст. І. Культура Нового часу та Просвітництва в Європі.

Просвітництво як духовно-культурне явище європейської культури.

Зміни у соціальній структурі суспільства. Перші буржуазні революції, їхнє значення для світового культурного процесу. Розум як найважливіша ідея та ідеал Просвітництва.

Французьке Просвітництво та його діячі у боротьбі проти релігійного світогляду. Просвітницький ідеал особистості, громадянина та держави, його втілення засобами освіти та виховання. Діяльність енциклопедистів з метою систематизації природознавства, знання про суспільство, літератури та мистецтва.

Особливості розвитку художньої культури та мистецтва доби Прсвітництва. Класицизм як уніврсальна художня система. Становлення класичної музики. Посилення ролі літератури та театру в житті суспільства. Стилі бароко, рококо, ампір у європейському мистецтві.

Французька буржуазна революція та її роль у європейській культурі.

Поглиблення процесів взаємодії та взаємовпливу національних культур доби Просвітництва. Просвітництво у Німеччині. Культурна спадщина німецького романтизму та класичної німецької філософії. Розвиток просвітницького реалізму в Англії. Англійський роман XVIII ст. Самобутність культури доби освіченого абсолютизму в Росії. Діяльність Петра І та нова культурна орієнтація.

ІІ. Своєрідність просвітництва в Україні.

Особливості сприйняття просвітницької культури на терені України.

Гуманістично-ренесансні та просвітницькі тенденції в розвитку української культури другої половини XVII – XVIII cт. Визвольний та антифеодальний рух і його вплив на розвиток культури України. Ренесансний культ сильної людини та діяльність українських суспільно-політичних лідерів XVII – XVIII cт. Культура козацької держави.

Київський культурний центр. Фундація Києво-Могилянської академії, її місце в просвітницькій культурі Європи і слов’янського світу XVII – XVIII cт. Наукові та духовні діячі кола Києво-Могилянської академії. Українська діаспора в Росії XVIII cт., її вплив на культуру доби освіченого абсолютизму. Подальший розвиток освіти в Україні: діяльність братств, монастирів, утворення колегіумів.

Суспільно-політична та філософська думка в Україні XVII – XVIII cт. як відбиток католицької та православної традицій. Львівський університет та орден єзуїтів. Розвиток літературного процесу в Україні. Театральне мистецтво. Музика. Феномен козацького бароко. Найвидатніші пам’ятки архітектури, образотворчого мистецтва. Барокова поезія. Митці українського бароко.

Філософія Г. Сковороди як свідчення становлення самосвідомості українського народу. Історична самосвідомість українців у авторських літописах XVII – XVIII cт.

Традиційно-побутова культура. Звичаї українського народу. Декоративне та ужиткове мистецтво.

Національно-культурне відродження останньої чверті XVIII ст. в Україні

Тема 7. Культура України у контексті доби освіченого абсолютизму першої половини хіх ст.

Соціально-політичні та історичні обставини розвитку української культури: доля українських земель і культури у складі Російської та Австрійської імперій. Українська та російська культури першої чверті ХІХ ст. під впливом романтизму. Романтизм як аристократично-духовна реакція на розвиток буржуазних відносин.

Роль Вітчизняної війни 1812 року та руху декабристів у формуванні вільнодумства, антикріпацьких настроїв та зростанні національної самосвідомості слов’янських народів Російської імперії. Розвиток російської та української культур в межах реформаторської діяльності Олександра І, останнього представника доби освіченого абсолютизму. Значення впровадження освітньої реформи.

Вплив ідей російської суспільно-філософської думки (слов’янофіли та західники) на формування ліберально-демократичного руху в Україні. Таємні товариства. Кирило-Мефодіївське братство та ідеологія українсько-слов’янського відродження. Значення діяльності Кирило-Мефодіївського братства для становлення українознавства. Діяльність українофілів Галичини першої половини ХІХ ст. Революційні події 1848-1849 років у Австрійській імперії та вплив "весни народів" на соціально-політичне та культурне життя Галичини.

Художнє життя як свідоцтво зростання національної культури. Відбиток проблем національного життя в російській літратурі першої половини ХІХ ст. Становлення української літературної мови та літратури у першій половині ХІХ ст.

Розвиток музичного мистецтва в Україні та Росії кінця ХVІІІ – ХІХ ст., його духовні та народні джерела.

Художні напрями та стилі європейського мистецтва на терені російської та української художньої культур. Бароко та класицизм в архітектурі. Класицизм, романтизм у літературі, театрі, образотворчому мистецтві.