Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-6 прав-во Між Пр ОіА+.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
98.82 Кб
Скачать

6

Тема 6. Основи міжнародного права.

Лекція – 2 год.

План

1. Поняття, природа та сфера міжнародного права.

2. Предмет, об'єкт, особливості та функції міжнародного права.

3. Джерела і принципи міжнародного права.

4. Суб'єкти міжнародного права та правові регулювання їх зовнішніх зносин..

Самостійна робота: 3 год.

План

1. Інститути і галузі міжнародного права.

2. Україна і міжнародне право.

Ключові поняття теми: міжнародне право, предмет міжнародного права, джерела міжнародного права, суб'єкти міжнародного права.

  1. Поняття, природа та сфера міжнародного права.

Сучасне мімснародне право - складний комплекс історичних, доктринальних, юридичних і практичних положень, що характеризують, регулюють, коментують і в цілому визначають міжнародно-правові відносини у світовому співробітництві, найважливіший координатор міжнародного життя.

Витоки міжнародного права сягають далеко в глибину століть. Більшість вітчизняних і зарубіжних спеціалістів пропонують поділяти історію міжнародного права на:

1. передісторію (з давніх часів до кінця Середньовіччя - класичне міжнародне право);

2. з кіпця Середньовіччя до створення Ліги Націй (1919);

3. перехіднім період до сучасного міжнародного права (до Статуту ООН) (1945) ;

4. сучасне міжнародне право - починаючи з Статуту ООН.

Процеси глобалізації, інтернаціоналізації зв'язків міжнародного товариства -держав, міжнародних міжурядових і неурядових організацій, корпорацій, у т. ч. ТНК, спілкування між індивідами приводить до розширення сфери міжнародно-правового регулювання. Якщо раніше воно охоплювало лише сфери між­державних відносин, то тепер обсяг правового регулювання постійно збіль­шується.

Й досі в літературі ч міжнародного права відсутня єдність у визначенні періоду, з якого міжнародне прано може іменуватися сучасним. В одному разі його співвідносять з початком XX ст. Інші, в основному зарубіжні автори, з прийняттям Статуту ООН. Автор підручника "Міжнародне право" М. Ю Черкес вважає, що сучасне міжнародне право створювалось у період між 1917 і 1945 pp., починаючи від Декрету про мир і Статутом ООН закінчуючи.

Що ж слід розуміти під терміном "міжна­родне право'? Починаючи від Цицерона, який вперше зробив спробу визначити суть міжнародного права, і до сьогодні вченими запропоновано більш як 1000 визначень міжнародного права. Ось деякі з них:

Міжнародне право по суті є встановлення цілей у спільних інтересах і забезпечення засобами їх досягнення... Міжнародне право не є нормами права. Погляд на право як на "норми" слід відкинути, виходячи з розуміння права як процесу. Р.Хіггінс

Міжнародне право - сукупність юридичних принципів і норм, які регулюють відносини між державами.

Советский энциклопедический словарь. М., 1982. С. 779.

Міжнародне право - це сукупність правил поведінки учасників міжнародного спілкування, обов'язковість яких визначається ними добровільно, з метою запобігання міжнародним конфліктам, забезпечення всебічно міжнародного співробітництва і дружніх відносин між ними.

М. Ю. Черкес

Міжнародне право - особлива правова система договірних і звичайних юридичних норм, що регулюють правові зносини держав та інших суб'єктів міжнародного права І мстою забезпечення миру і співробітництва.

Г. О. Анцелович, О. О. Покрещук

Як один із варіантів можна застосувати таке визначення:

Мімснародне право - це система юридичних норм, які регулюють міжнародні відносини з метою забезпечення миру, прав людини і співробітництва, це рішення і правові засоби їх застосування, прийняті повноважними суб'єктами для реалізації спільних інтересів.

Отже, міжнародне право, виступаючи як координатор і регулятор міжна­родних відносин, у той же час може характеризуватися як юридична форма міжнародних (міждержавних) відносин. Його мета - забезпечувати узгодженість, правомірність і обов'язковість дій держав, інших суб'єктів різноманітних міжнародних відносин. Саме в цьому виявляється юридична природа міжнародного права, тобто його правова сутність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]