Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-2.2 Прав-во КоП+.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
143.36 Кб
Скачать

9

Тема 2.2. Система та повноваження державних органів за Конституцією України .

Лекція – 2 год.

План

  1. Поняття, система та види органів державної влади.

  2. Верховна Рада України – єдиний орган законодавчої влади.

  3. Президент України – глава держави, його повноваження.

  4. Кабінет Міністрів України та інші органи виконавчої влади.

Самостійна робота:

План

  1. Місцеве самоврядування в Україні.

  2. Конституційний Суд України.

Основні поняття: державний орган, Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, система державних органів України за Конституцією України (знати перелік та повноваження), місцеве самоврядування, Конституційний Суд України.

  1. Поняття, система та види органів державної влади.

Державний орган — це відносно самостійна частина держави, яка офіційно наділена певними повноваження­ми (компетенцією), має певні завдання і функції, висту­пає представником держави з цих питань і діє на під­ставі Конституції і інших законів України.

Державних органів є досить багато, всі вони обопільно пов'язані між собою і суспільством в цілому і висту­пають як певна система. Державні органи створюються так, щоб нормально функціонувала держава, щоб вона повністю виконувала свої внутрішні і зовнішні функції.

Всі державні органи можна класифікувати на дві ве­ликі групи за рівнем і силою їх компетенції: на вищі (або центральні) державні органи і місцеві державні органи (обласні, районні, міські державні адміністрації). Вищі (центральні) органи держави - це такі, які розповсю­джують свої повноваження на територію всієї держави, а місцеві державні органи - тільки в межах своєї території.

Вищі (найвищі) органи державної влади можна кла­сифікувати, залежно від принципу розподілу влади, на законодавчі, виконавчо-розпорядчі, судові і контрольно-наглядові.

За Конституцією України єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України (ст. 75). Президент України є главою дер­жави і виступає від її імені (ст. 102). Згідно Конституції України інститут Президентства необхідно віднести до вищих представницьких органів влади, оскільки він оби­рається всім народом, має право законодавчої ініціативи, має право вето щодо прийнятих Верховною Радою зако­нів із наступним поверненням їх на повторний розгляд, підписує закони, прийняті Верховною Радою, видає укази і розпорядження на основі Конституції і законів України та на їх виконання, приймає інші важливі рішення, які стосуються діяльності парламенту. В Конституції прямо не сказано, до якої гілки влади відноситься Президент. Цей інститут не можна віднести і до виконавчої влади, оскільки вищим органом у системі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів. Таким чином, згідно Консти­туції Президент відноситься до найвищих представниць­ких органів державної влади, який має значні повнова­ження при здійсненні законодавчої влади, а також вико­навчої і судової влади. Як глава держави Президент є найвищою посадовою особою держави. Разом із тим в Законі «Про Президента УРСР» від 5.07.1991 р. сказано, що відповідно до попередньої Конституції Президент є найвищою посадовою особою Української держави і главою виконавчої влади (ст. 1).

Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади, Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених у статтях 85, 87 Конституції України.  Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України (ст. 113 КУ). До виконавчої влади відносяться міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, які підпорядковуються Кабінетові Міністрів.

Вищими органами судової влади є Конституційний Суд, Верховний Суд (найвищий судовий орган у систе­мі судів загальної юрисдикції). Вищими судовими ор­ганами спеціалізованих судів є відповідні вищі суди (наприклад, Вищий господарський суд України). До ви­щих, центральних контрольно-наглядових органів від­носиться Прокуратура України, оскільки вона продов­жує виконувати функцію нагляду за додержанням і за­стосуванням законів.

Крім того, існують вищі і місцеві державні органи Автономної Республіки Крим - по аналогії із системою державних органів України. Вони закріплені в Кон­ституції України.

Місцеві державні органи також можна поділити на ор­гани виконавчі, судові і контрольно-наглядові. До вико­навчої влади відносяться місцеві державні адміністрації, голови місцевих державних адміністрацій і їх управління (УВС, освіти, охорони здоров'я); до судової влади - апеляційні, місцеві (районні, міські) суди; до контрольно-наглядових органів - органи прокуратури області, райо­ну, міста, різні інспекції тощо.

Відповідно до ст. 143 Конституції в деяких випадках органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади, які підконтрольні в здійсненні цих повноважень органам виконавчої влади.

Згідно ст. 140 Конституції України  місцеве самоврядування     здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради. Питання організації управління районами в містах належить до компетенції міських рад.

     Сільські, селищні, міські ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна. До складу сільської, селищної, міської ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на 4 роки.

     Територіальні громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають строком на 4 роки відповідно сільського, селищного та міського голову, який очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях.   Голова районної та голова обласної ради обираються відповідною радою і очолюють виконавчий апарат ради.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]