Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з О. Т. С..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Словник термінів

Актив - це ресурс, контрольований підприємством у результаті минулих подій, від якого очікується надходження майбутніх економічних вигід до підприємства.

Активи сегмента – це всі матеріальні та нематеріальні активи, які можна визначити в конкретному сегменті. Активи, що відносяться до двох або більше сегментів, можна розподілити між цими сегментами, якщо для такого розподілу є належна база.

Активи, що амортизуються – це активи, які:

а) за очікуванням, будуть використовуватися більше одного облікового періоду;

б) мають обмежений строк корисної експлуатації;

в) утримуються підприємством для використання у виробництві, або для постачання товарів чи послуг, для здачі в оренду іншим особам, або для адміністративних цілей.

Актуарна теперішня вартість обіцяних пенсій – це теперішня вартість очікуваних виплат згідно з програмою пенсійного забезпечення існуючим та праців­никам, що вийшли на пенсію, і по­в'язаних з послугами, які вже були надані.

Акції в обігу – це акції інші, ніж "власні викуплені" акції компанії.

Амортизація – це систематичний розподіл суми активу, що амортизується, протягом очікуваного строку його корисної експлуатації.

Ассоційована компанія – це підприємство, в якому інвестор має суттєвий вплив і яке не є ні дочірнім, ні спільним підприємством інвестора.

Базисний прибуток на акцію – це сума чистого прибутку за період, яка відноситься до утримувачів зви­чайних акцій, поділена на серед­ньозважену кількість звичайних акцій, які знаходяться в обігу про­тягом періоду

Балансова вартість – це сума, за якою актив включається до балансу після вирахування будь-якої суми накопиченої амортизації.

Банк – це фінансова установа, одним з основних видів діяльності якої є прийняття депозитів та позичання коштів з метою кредитування або інвестування і на яку поширюється дія банківського або подібного законодавства.

Безперервність – це підприємство, як правило, розглядається як діюче, тобто таке, що продовжуватиме свою діяльність в недалекому майбутньому. Припускається, що підприємство не має ні наміру, ні необхідності ліквідувати або суттєво скоротити свою діяльність.

Безповоротні позики – це позики, які позикодавець надає, відмовляючись від права на їх погашення за певними попередньо визначеними умовами

Будівельний контракт – це контракт, спеціально укладений на спорудження одного активу або комбінації активів, які тісно пов'язані між собою або взаємозалежні за умовами їх проектування, технології та функціонування чи за їх кінцевим призначенням і використанням.

Валові інвестиції в оренду – це сукупна сума мінімальних орендних платежів згідно з договором про фінансову оренду з точки зору орендодавця та будь-якої негарантованої ліквідаційної вартості, нарахованої орендодавцю.

Валюта звітності – це валюта, яка використовується при поданні фінансової звітності.

Валютний курс – це коефіцієнт обміну двох валют.

Валютний ризик – це ціновий ризик: ризик того, що вартість фінансового інструмента буде коливатися внаслідок змін курсу обміну валют.

Варант – це фінансовий інструмент, який надає його утримувачам право на прид­бання звичайних акцій

Вартість погашення – це недисконтовані суми грошових коштів або їх еквівалентів, які, як очікується, будуть сплачені дчя погашення зобов язань у ході звичайної діяльності підприємства.

Вартість поточних послуг – це витрати підприємства згідно з програмою пенсійного забезпечення на оплату послуг, наданих протягом поточного періоду працівниками підприємства, що є учасниками програми.

Вартість придбання – це сума виплачених грошових коштів чи їх еквівалентів або справедлива вартість па дату обміну ін­ших компенсацій за придбання, наданих покупцем в обмін на контроль за чистими активами іншого підприємства, плюс будь-які витрати, які безпосередньо відносяться до придбання.

Вартість раніше наданих послуг – це витрати підприємства за програмою пенсійного забезпечення на послуги, надані протягом попередніх періодів працівниками підприємства, іііо є учасниками програми, в результаті: а) запровадження програми пенсійного забезпечення або б) внесення змін та доповнень до такої програми.

Вартість реалізації – це сума грошових коштів або їх еквівалентів, яку можна було б отримати на поточний момент шляхом продажу активу в ході звичайної реалізації.

Визнання – це процес включення до балансу або до звіту про прибутки та збитки статті, яка відповідає визначенню елементі та задовольняє наведеним нижче критеріям визнання:

а) існує ймовірність надходження до підприємства або вибуття з нього будь-якої майбутньої економічної вигоди, пов'язаною із статтею;

б) стаття має собівартість або вартість, яка може бути достовірно визначена.

Винагороди, пов'язані з орендованим активом - очікування прибуткової діяльності протягом економічного строку експлуатації активу та прибутку від зростання вартості активу або реалізації ліквідаційної вартості.

Витрати на позики – це витрати на сплату відсотків або інші витрати, понесені підприємством у зв'язку з запозиченням коштів.

Витрати на придбання - усі: ціна придбання, мита на ввіз та інші податки (окрім тих, що згодом повертаються підприємству податковими органами), а також витрати на транспортування, роботи з навантаження і розвантаження та інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням будь-якої одиниці виробу. Торговельні знижки, інші знижки та інші подібні їм статті вираховуються при визначенні витрат на придбання.

Витрати на розробки - усі витрати, які безпосередньо відносяться до діяльності з розробок або які можуть бути обгрунтовано віднесені до такої діяльності.

Відстрочені податкові активи - суми податків па прибуток, що пцпягають відшкодуванню в майбутніх періодах відповідно до:

а) тимчасових різниць що не підлягають оподаткуванню;

б) перенесення невикористаних по­даткових збитків;

в) перенесення невикористаних по­даткових пільг.

Відстрочені податкові зобов'язання - суми податків на прибуток що піддягають сплаті в майбутніх пері одах відповідно до оподатковуваних тимчасових різниць.

Власний капітал - залишкова частка в активах під приємства після вирахування всіх його зобов'язань.

Власні викуплені акції - акції компанії, які були придбані компанією емітентом або консолідованою дочірньою компанією і юридично доступними для повторного випуску або продажу.

Внутрішньо-групові сальдо або операції – це сальдо або операції між

а) материнською компанією та п дочірніми підприємствами;

б) дочірнім підприємством та його материнською компанією або іншими дочірніми підприємствами групи.

Галузеві сегменти - компонент підприємства, які мож на визначити, кожний з яких виготовляє певну продукцію чи надає певні посіуги або річні групи подібної продукції чи послуг в першу черіу споживачам за межами цього підприємства.

Гіперінфляція – це купівельна спроможність грошей зменшується настільки, що порівняння сум, отриманих від операцій та інших подій, що відбуваються у різні проміжки часу, навіть у той самий звітний період, вводить в оману. Показником гіперінфляції є характеристики економічного середовища в країні, які включають наступне, але не обмежуються ним: а) основна маса населення віддає перевагу збереженню своїх матеріальних цінностей у формі немоне-тарних активів або у відносно стабільній іноземній валюті. Суми, отримані у національній валюті, негайно інвестуються для збереження купівельної спроможності;

б) основна маса населення розглядає грошові суми не в національ­ній грошовій одиниці, а у відносно стабільній іноземній валюті. Ціни можуть також наводитися у цій валюті;

в) продаж та придбання в кредит здійснюється за цінами, які компенсують очікувану втрату купівельної спроможності протягом періоду кредиту, навіть якщо цей період є коротким;

г) ставки відсотка, заробітна плата та ціни індексуються;

д) кумулятивний темп інфляції за період трьох років наближається до 100% або перевищує цей рівень.

Гранти, пов’язані з активами - державні гранти, основною умовою надання яких є те, що підприємство, яке відповідає критеріям надання грантів, купує, будує або іншим способом набуває довгострокові активи. Можуть визначатися також додаткові умови, які обмежують тип чи місце розміщення активів або періоди, протягом яких активи слід придбати чи утримувати.

Гранти, пов'язані з доходом – це державні гранти, інші, ніж гранти, які пов'язані з активами.

Грошові кошти – це готівка в касі і депозити до запитання.

Грошові потоки - надходження та вибуття грошових коштів і їх еквівалентів.

Група компаній - материнська компанія і всі її дочірні підприємства.

Гудвіл – це будь-яке перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних активів та зобов'язань, які підлягають визначенню на дату обмінної операції.

Дата придбання - дата, на яку контроль за чистими активами і діяльністю підприємства, що купується, фактично переходить до покупця.

Держава – це уряд, урядові установи та подібні структури, незалежно від того, чи є вони місцевими, загальнодержав­ними або міжнародними.

Державна допомога - захід уряду, розроблений для надання економічних пільг, визначених конкретно для одного підприємства або групи підприємств, які відповідають певним якісним критеріям.

Державні гранти – це допомога держави у формі передачі ресурсів підприємству в обмін па минуле або майбутнє дотримання певних умов, які пов'язані з основною діяльністю підприємства. Вони не поширюються на такі форми державної допомоги, які не можуть мати достовірно визначеної вартості, а також на операції з державою, які не можна відрізнити від звичайних торговельних операцій підприємства.

Дилерські цінні папери - ринкові цінні папери, які купуються і утримуються з метою їх перепродажу в короткий строк.

Дивіденди - розподіл прибутку власникам ін­вестицій у капітал пропорційно до їх внесків капіталу певного класу.

Довгострокова інвестиція - інвестиція інша, ніж поточна інвестиція.

Доречність - інформація є доречною, якщо вона впливає на економічні рішення ко­ристувачів шляхом надання допомоги в оцінці ними минулих, ни­нішніх чи майбутніх подій або ж вона допомагає їм підтвердити чи виправити їх минулі оцінки.

Достовірність - інформація має якість достовірно­сті, коли вона вільна від суттєвих помилок та упередженості і користувачі можуть покластися на неї тою мірою, якою вона відображає або, як очікується, буде відображати дійсний стан справ

Дохід - збільшення економічних вигід протягом облікового періоду у вигляді надходження чи збільшення корисності активів або у вигляді зменшення зобов'язань, результатом чого є збільшення власного капіталу, за винятком збільшення, пов'язаного з внесками учасників.

Дочірнє підприємство - підприємство, яке контролюється іншим підприємством (відомим як материнська компанія).

Еквіваленти грошових коштів - короткострокові, високоліквідні інвестиції, які вільно конвертуються у відомі суми грошових коштів і яким притаманний незначний ризик зміни вартості.

Закордонна господарська одиниця - дочірнє підприємство, асоційована компанія, спільне підприємство або відділення підприємства, що звітує, діяльність яких базується або здійснюється в іншій країні, ніж країна підприємства, що звітує.

Закордонне підприємство - закордонна господарська одиниця, діяльність якої не є частиною діяльності підприємства, що звітує.

Запаси - активи, які:

а) утримуються для продажу за умов звичайної господарської діяльності;

б) знаходяться в процесі виробництва для такого продажу;

в) існують у формі основних чи допоміжних матеріалів для споживання у виробничому процесі або при наданні послуг.

Запаси включають товари, що були придбані та зберігаються для перепродажу, наприклад товари, придбані підприємством роздрібної торгівлі та призначені для перепродажу, або землю та іншу нерухомість для перепродажу. Запаси також включають готову вироблену продукцію або незавершене виробництво підприємства і основні та допоміжні матеріали, призначені для використання у процесі виробництва. У випадку підприємства, що надає послуги, запаси включають витрати з надання послуг, для яких підприємство ще не визнало відповідний дохід.

Збитки - зменшення економічних вигід, що за своєю суттю не відрізняються від інших витрат.

Звичайна акція - інструмент власного капіталу, який має нижчий статус, ніж всі інші класи інструментів власного капіталу.

Звичайна діяльність - будь-яка діяльність, що здійсню­ється підприємством як складник його господарської діяльності, а також супутня діяльність, яка забезпечує цю діяльність або виникає через неї.

Зворотне придбання - придбання, коли підприємство отримує у власність акції іншого підприємства, але в межах обмінної операції випускає достатню кількість акцій з правом голосу як компенсацію для передачі контролю за об'єднаним підприємством тим власникам підприємства, акції яких були придбані.

Зменшення корисності - коли сума очікуваного відшкодування зменшується нижче балансової вартості.

Змінні виробничі накладні витрати - ті непрямі витрати на виробництво, що змінюються прямо або майже прямо пропорційно обсягу виробництва, такі як витрати на непрямі матеріали та непрямі витрати на оплату праці.

Зобов'язання  (liability) - теперішня заборгованість підприємства, що виникає внаслідок минулих подій, від погашення якої очікується вибуття ресурсів з підприємства, котрі втілюють у собі майбутні економічні вигоди.

Зобов'язання (obligation) - обов'язок чи відповідальність діяти або робити певним чином. Зобов'язання можуть мати юридичну силу внаслідок контрактних зобов'язань або статутних вимог. Але зобов'язання також виникають у результаті повсякденної ділової практики, традиції та бажання підтримувати добрі ділові стосунки або діяти справедливо.

Зрозумілість - інформації, що подається у фінан­сових звітах, має якість зрозумілості, якщо вона є вичерпною для користувачів, які мають відповідні знання з бізнесу, економічної діяльності та бухгалтерського обліку і прагнуть вивчати інформацію з достатньою ретельністю.

Інвестиційна власність - інвестиція у землю або будівлі, які в основному не зайняті або не використовуються в операціях підприємством-інвестором чи іншим підприємством тієї ж групи, що й підприємство-інвестор.

Інвестиційна діяльність - придбання і продаж довгострокових активів, а також інших інвестицій, які не є еквівалентами грошових коштів.

Інвестиційні цінні папери - цінні папери, які купуються та утримуються з метою одержання прибутку або приросту капіталу; як правило, їх утримують до строку погашення.

Інвестиція - актив, утримуваний підприємством з метою приросту капіталу через розподіл доходу (наприклад відсотків, роялті, дивідендів та ренти), для збільшення вартості капіталу або інших вигід для підприємства-інвестора, наприклад, отриманих завдяки торговельним відносинам.

Іноземна валюта - валюта, інша, ніж валюта звітності підприємства.

Капітал - згідно з фінансовою концепцією капіталу, такого як інвестовані кошти або інвестована купівельна спроможність, це чисті активи або власний капітал підприємства. Фінансова концепція капіталу прийнята більшістю підприємств. Згідно з фізичною концепцією капіталу, такого як виробнича потужність, це продуктивність підприємства, основана, наприклад, на одиницях продукції за день.

Консолідовані фінансові звіти - фінансові звіти групи, подані як фінансові звіти єдиного підприємства.

Контракт з фіксованою ціною - контракт, за яким підрядник погоджується з фіксованою ціною контракту або з фіксованою ставкою на одиницю кінцевої продукції і який у деяких випадках підлягає дії застереження про змінні ціни.

Контракт з ціною "витрати плюс" - будівельний контракт, за яким підряднику відшкодовуються допустимі або іншим чином визначені витрати, плюс відсотки від суми цих витрат або фіксована винагорода

Контракт - угода між двома або кількома сторонами з чітко визначеними економічними наслідками, яких сторони майже не можуть уникнути (якщо взагалі мають). Це відбувається, як правило, тому, що закон вимагає здійснення такої угоди. Контракти можуть набирати різноманітних форм.

Кредитний ризик - ризик того, що одна сторона контракту про фінансовий інструмент не зможе викопати зобов'язання і буде причиною виникнення збитків іншої сторони.

Курс при закритті - курс "спот" обміну двох валют на дату балансу.

Курсова різниця - різниця, яка є наслідком відображення в звітності однієї і тієї ж кількості одиниць іноземної валюти у валюті звітності при різних курсах обміну.

Ліквідаційна вартість - чиста сума, яку підприємство очікує отримати за актив по закінченні строку його корисної експлуатації після вирахування очікуваних витрат па вибуття.

Ліквідність - наявність достатніх коштів для забезпечення зняття депозитних вкладів та інших фінансових зобов'язань згідно з їх строками.

Ліквідність підприємства - спроможність підприємства здійснювати повсякденну діяльність без фінансових труднощів

Материнська компанія - підприємство, яке має одне або кілька дочірніх підприємств.

Монетарні статті (монетарні фінансові активи та монетарні фінансові зобов'язання; монетарні фінансові інструменти) - утримувані гроші, а також активи (фінансові активи) та зобов'язання (фінансові зобов'язання), які мають бути отримані або сплачені у фіксованій або визначеній сумі грошей.

Негативний гудвіл - будь-яке перевищення на дату обмінної операції частки покупця у справедливій вартості придбаних активів та зобов'язань, які підлягають визначенню, понад вартість придбання.

Нормальна потужність виробничого устаткування - очікуваний рівень виробництва, який може бути досягнутий у середньому протягом певної кількості періодів або сезонів за звичайних обставин, якщо взяти до уваги падіння потужності, що виникає в результаті запланованого обслуговування виробництва.

Об'єднання компаній - об'єднання окремих підприємств в одну господарську одиницю в результаті приєднання одного підприємства до іншого або отримання контролю одним підприємством над чистими активами та діяльністю іншого підприємства

Облікова політика - конкретні принципи, основи, домовленості, правила та процедури, прийняті підприємством для складання та подання фінансових звітів.

Обліковий прибуток - чистий прибуток або збиток за період до вирахування податкових витрат.

Операційна діяльність - основна діяльність підприємства, яка приносить дохід, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю.

Операційний цикл підприємства - середній проміжок часу між придбанням матеріалів для виробництва та кінцевою реалізацією продукції за грошові кошти.

Операція в іноземній валюті - операція, яка визначається в іно­земній валюті або потребує розрахунків в іноземній валюті.

Оподаткований прибуток (податковий збиток) - прибуток (збиток) за період, визначений відповідно до правил, встановлених податковими органами, згідно з якими податки на прибуток підлягають сплаті (відшкодуванню)

Опціон - фінансовий інструмент, який надає його утримувачам права на придбання звичайних акцій.

Оренда - угода, згідно з якою орендодавець передає орендарю за орендну плату право користування активом протягом погодженого терміну

Первісні фінансові інструменти - фінансові інструменти, такі як дебіторська і кредиторська заборгованість та цінні папери, які надають право власності і не є похідними фінансовими інструментами.

Переоцінена сума активу - справедлива вартість активу на дату переоцінки, мінус сума будь-якої подальшої накопиченої амортизації.

Переоцінка - перерахунок активів та зобов'язань.

Платоспроможність - наявність грошових коштів упродовж більшого періоду часу для вчасного виконання фінансових зобов'язань.

Податкова база активу або зобов'язання - сума, яка використовується з метою оподаткування цих активів чи зобов'язань.

Податкові витрати (податковий дохід) - загальна сума, що включається до визначення чистого прибутку або збитку за певний період, відповідно до поточних податків та відстрочених податків. Податкові витрати (податковий дохід) включають у себе поточні податкові витрати (поточний податок на прибуток) та відстрочені податкові витрати (відстрочений податок на прибуток).

Постійні виробничі накладні витрати - ті непрямі витрати на виробництво, які залишаються відносно незмінними, незалежно від обсягу виробництва, серед них амортизація та утримання будівель і обладнання заводу, а також витрати на управління й адміністративні витрати заводу.

Потенційна звичайна акція - фінансовий інструмент або інший контракт, який може надати право його утримувачу па звичайні акції.

Поточна інвестиція - інвестиція, що легко реалізується за своїм характером та призначається для утримання протягом не більше одного року.

Поточна собівартість - сума грошових коштів або їх еквівалентів, яка була б сплачена в разі придбання такого ж або еквівалентного активу па поточний момент. Поточний податок - сума податків на прибуток за період, пю підлягають сплаті (відшкодуванню) щодо оподаткованого прибутку (податкового збитку) за певний період.

Поточні активи - активи, які будуть реалізовані у близькому майбутньому.Серед статей, що включаються до складу поточних активів, повинні бути:

а) залишки грошових коштів у касі та на банківському рахунку, які доступні для поточних операцій. Залишки коштів у касі та на банківському рахунку, використання яких для поточних операцій підлягає обмеженням, слід включати як поточний актив, тільки якщо тривалість обмежень лімітується строком зобов'язання, що було класифіковане як поточне зобов'язання або якщо обмеження втрачає чинність протягом одного року;

б) цінні папери, які не призначені для зберігання і можуть бути легко реалізовані;

в) торговельна та інша дебіторська заборгованість, яка, як очікується, може бути реалізованою протягом одного року, починаючи з дати балансу. Торговельна дебіторська заборгованість може бути включена в цілому до поточних активів у разі розкриття суми, яка, як очікується, не буде реалізована протягом одного року;

г) запаси;

д) авансові виплати на придбання поточних активів;

е) витрати майбутніх періодів, які, як очікується, будуть використані протягом одного року, починаючи з дати балансу.

Поточні зобов'язання - зобов'язання, які будуть ліквідовані в близькому майбутньому. Серед статей, які включаються до складу поточних зобов'язань, повин­ні бути зобов'язання, що підлягають сплаті на вимогу кредитора, а також ті частини наступних зобов'язань, які, як очікується, будуть ліквідовані протягом одного року, починаючи з дати балансу:

а) позики банків та інші позики. Якщо позика підлягає сплаті згідно з графіком сплати, що узгоджений з кредитором, вона може бути класифікована відповідно до цього графіка, незважаючи на право кредитора вимагати поточні виплати у поточному періоді;

б) поточну частину довгострокових зобов'язань, якщо підприємство не має наміру рефінансувати зобов'язання на довгостроковій основі і є обгрунтована впевненість, що підприємство буде спроможним це зробити;

в) торговельні зобов'язання та нараховані витрати;

г) забезпечення податків, що підля­гають сплаті;

д) дивіденди, що підлягають сплаті;

е) нарахування щодо непередбачених подій