Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат дизайн житла.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
230.49 Кб
Скачать

Інтер'єри в стилі Ар Деко та еклектики

Ще один стиль сучасності, що заслуговує увагу, є АРТ-ДЕКО. «Стиль зірок» (ар деко від фр. Art Deco по назві виставки 1925г. у Парижі «Art Decoration» - «Декоративне мистецтво») зародився в Парижі в період між першою і другою світовими війнами. До 1960 р. даний напрям не вважався самостійним. Його витоки природним чином йдуть в стиль ар нуво (модерн). Ар деко, що увійшов до моди в 20-30-і рр. частково продовжив традиції модернізму, разом з тим на нього зробили вплив кубізм, народне американське мистецтво і дизайн того, що бурхливо розвивалося у той час машино- і літакобудування. Тут флористичному декору протиставляється лінійний, геометричний як більш відповідний новій техніці в архітектурі і промисловості. Стає популярним геометричний орнамент з прямих ліній, трикутників і кругів.

Для цього напряму характерні прямі чи ж ламано-зігнуті лінії, чіткість форм. Від інших його відрізняє застосування декоративних елементів у вигляді зиґзаґів, кіл, трикутників, сонць, а також округлі кути, строгі вертикальні лінії, "відступаючі" форми. З матеріалів використовуються тканини, скло, бронза, кераміка, килими в кубічних узорах. Крім того, добре підходять віяла, фонтани, подіуми, ковані грати. Також доречна світла деревина, шкіра, мармур, скло і хромування для всіх видів домашнього устаткування.

Інтер'єри в стилі Ар Деко виглядають не як композиція, а як відбірка окремих предметів.

Інтер'єр є, як би, угрупування "стильних речей".

Особливе місце в інтер'єрі займають дрібні предмети. Скульптури кабінетного формату, вишукані статуетки героїв античності, танцівників, спортсменів. Один з найпопулярніших узорів - єгипетське півколо, що символізує схід сонця. Створюються різні естетичні моделі з функціональних побутових речей: ваз, годинника, світильників, меблів, тканин, виробів з бронзи, скла, кераміки. Не випадково, багато хто з таких інтер'єрів називався "павільйон колекціонера", "ательє художника".

Еклектика ар деко дозволяє змішувати елементи ампіру, архаїки єгипетського мистецтва, індійської екзотики і африканського примітивного мистецтва. Традиційне ар деко екзотичне пальмове дерево - проко, - добре поєднується з ебеновим. Химерна гра кольорів: кольори слонячої кістки, насичені коричневі тони, всі відтінки золотого.

Інтер'єри в стилі арт-деко являються розкішшю і нажаль не кожному кишені.

Наступний стиль що є альтернативою попереднім стилям є ЕКЛЕКТИКА.

Використання змішаної стилістики або комбінація предметів різного походження, стилів і часів. Еклектика стає стилем в інтер'єрі, якщо він спроектований за принципом поєднання не більше двох-трьох стилістичних типів, об'єднаних кольором, текстурою, архітектурним рішенням. Цей напрям стилю, а краще сказати, відсутність як такого, звичайно процвітає в часи, коли один стиль себе вже "вижив", а інший ще не з'явився.

Можна сказати, що сьогодення, кінець XX - початок XXI століття, є часом Еклектики. Модно все, що подобається або підходить функціонально.

Цей стиль характеризується округлими кутами, строгими вертикальними лініями і "відступаючими" формами. Від всіх меблевих стилів його відрізняє застосування декоративних елементів у вигляді зигзагів, кіл, трикутників, сонць.