Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат дизайн житла.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
230.49 Кб
Скачать

Прозора архітектура

Для початку зупинімося більш докладно на архітектурі, де скло застосовується для облицювання фасадів будинків. Ця тенденція прийшла до нас із Заходу: там уже кілька десятиліть бізнес і торгових центрів, а також житлові будинки зводяться із заскленими фасадів. Поява функціонального (тобто такого, що має особливі властивості, наприклад, підвищену міцність і безпеку у випадку руйнування) і декоративного скла значно розширило можливості архітекторів і дизайнерів. Сучасні технології дозволяють зводити засклені фасади на висоту більш як 100 метрів, а завдяки безрамним конструкціям панелі можуть бути різної форми. Поступово входять у моду такі вишукані речі й у Росії. Так, наприклад, будинок торгового центру "Наутілус" у Москві має частково засклений плавно вигнутий фасад: відбиваючи сонячні промені, він відразу залучає до себе увагу. Інша частина облицювання виконана з традиційних матеріалів (декоративні панелі під камінь), що створює оригінальне поєднання, характерне для архітектурних стилів XXI століття (наприклад, для hi-tech).

Але не тільки архітектори широко використовують скло у своїй роботі - останні досягнення в цій галузі взяли на озброєння і дизайнери. Взагалі, скло століттями застосовувалося в оформленні інтер'єрів. Кілька сторіч назад цей матеріал вважали шляхетним і дуже дорогим, вироби з нього були статусними і говорили про високе становище хазяїна. Розвиток технологій подарував склу нове життя. З тією лише різницею, що тепер це доступно всім бажаючим, а не тільки обраним.

Прозорі меблі. Уже давно перестали вважатися екзотикою скляні офісні меблі. Вони можуть бути як з використанням металу (наприклад, каркаси для столів і стільців, столиків і шаф виконуються з алюмінію або сталі), так і цільноскляні. Подібні предмети тільки на перший погляд здаються тендітними і не пристосованими для експлуатації. Сучасні технології обробки скла дозволяють підвищити їхню міцність у кілька разів, у результаті чого прозорі меблі з легкістю витримують досить велику вагу.

Модною тенденцією в меблевому дизайні стало виготовлення зі скла стільниць, тумб різного призначення (наприклад, під побутову техніку). Виконуються зі скла і стелажі, що виглядають досить оригінально - на перший погляд здається, що предмети, поміщені на полки, немов парять у повітрі. Вибір подібних меблів зараз дуже великий. Наприклад, сучасні колекції офісних меблів італійської компанії-виробника MDF відрізняються строгими прямими лініями, холодними, вишуканими сполученнями сріблястого алюмінію і скла - усе це найкраще відбиває дух сучасних напрямків у дизайні. Або колекції Reflex-Angelo (Італія) - більш рвучкі і кутасті, навмисно грубі й у той же час притягальні у своєму витонченому мінімалізмі сполучення скла, металу й оригінальних декоративних елементів.

Популярні зараз в офісах і меблі, цілком виконані зі скла, включаючи каркаси й опорні елементи. Наприклад, в асортименті компанії "Світ дзеркал", що працює на російському ринку, можна знайти варіанти журнальних столиків, зроблених зі скла без включення елементів інших матеріалів. "Цілком прозорі" меблі вважаються найпрестижнішими і вишуканими в Європі. Подібні вироби часто стають логічним центром інтер'єра, відразу приваблюючи до себе погляд. Цю роль можуть виконувати журнальний столик, підставка або стелаж.

Однак не тільки меблі можуть бути виконані зі скла. Сучасні технології дозволяють буквально весь офіс "одягти" у прозорий одяг. Не виключення тут і системи офісних перегородок, що уже давно стали одним із найзручнійших інструментів для структурування простору в офісі і поділяють його на різні функціональні зони.