Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат дизайн житла.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
230.49 Кб
Скачать

Стиль мінімалізму

Для малих просторів чудово підходить і один з самих спірних і індивідуальних стилів під назвою МІНІМАЛІЗМ. Формальні витоки мінімалізму лежать в конструктивізмі 1920-х років, а духовні - в «дзенськіх» інтер'єрах Японії. Принципи стилю добре відображені в знаменитій формулі архітектора Ван дер Рое: «Менше - означає більше».

Мінімалізм - це не просто стиль, це - ціла філософія відношення до життя. Для нього характерний виключно аскетичний дизайн, максимальна раціональність і гранична лаконічність форм. Кількість предметів і колірних відносин строго обмежена. Це справжнє царство порожнечі і світла, геометрично правильних форм і горизонтальних площин. Тут немає нічого зайвого, все заховано углиб. Тому в меблях домінують подіуми, закриті шафи, а в ідеалі - ящики для зберігання. Тут вже не стільки форма слідує функції (як мріяли конструктивісти), скільки функція пристосовується до форми. І це робить мінімалізм одним з самих універсальних стилів.

Дизайнери-мінімалісти на дух не виносять ніяких «швів» і дроблень предметів, вважаючи за краще працювати з крупними монолітними формами. Поверхні предметів - бажано з цілісних плит, підлоги - з найбільш довгих і широких дощок. Самі поверхні повинні бути ідеальними, мало не «відпрасовані» (якщо камінь - то відшліфований, якщо дерево- то «без сучка і задирочки»).

Для мінімалізму важлива ясність композиції, монохромність і підкреслення природних фактур. Дизайнер-мінімаліст звичайно бере за основу один-два кольори (улюблений з яких, білий - що найбільш підкреслює лінії предметів). Сам же інтер'єр пожвавлюється за рахунок одиночних виразних деталей. Наприклад, варта в білій кімнаті, самотня чорна ваза, або - яскравий сплеск картини на стіні. До речі, настінна графіка - одна з улюблених прикрас, скромного на емоції, мінімалізму. Пропущене крізь гратчасте скло, змінне природне освітлення також цікаве «пожвавить» простір.

Ця простота, що здається, і аскетичність дизайну нерідко народжує помилкове уявлення про дешевизну мінімалізму. Якщо замовник інтер'єру в класичному стилі звичайно психологічно готовий до великих витрат (із-за великої кількості декору), то не менші витрати на мінімалістичний інтер'єр викликає у нього подив - за що? Як говорив Лев Толстой про плаття Анни Кареніної, «знали б ви за які гроші куплена ця простота». Річ у тому, що в цьому «простому» інтер'єрі допустимі тільки деталі, виготовлені за високою технологією і обов'язково з дорогих матеріалів. Якщо до цього додати, згадані вище, вимоги бездоганної обробки, цілісності і вивіреності, то такий інтер'єр буде не менш «престижний», ніж той, в якому багато колон і канделябрів.

Як ви напевно вже зрозуміли, мінімалізм - це стиль самодостатніх стриманих індивідуальностей з багатим внутрішнім життям. У наш час божевільних ритмів і психологічних стресів мінімалістічеській інтер'єр для багатьох може стати тим заповідним острівцем гармонії, якої так не дістає в реальному житті.

Креатині технології „Хай-теку”

Проте, якщо ви особа енергійна, така, що живе в ритмах постіндустріальної епохи, спрямована в майбутнє, то вам підійде іншою, не менш своєрідний стиль, що іменується ХАЙ-ТЭК. Як випливає з назви, хай-тек - це віддзеркалення століття «високих технологій», останній із стилів ХХ століття. У інтер'єрах хай-тека індустріальні і урбаністичні мотиви не тільки позбавлені недоліків, навпаки - вони вражають своєю незвичайною «космічною» красою.

Хай-теку (і лише йому) властивий демонстративний «супертехніцизм». Інтер'єри нагадують кадри з науково-фантастичних фільмів великою кількістю блискучих металевих поверхонь і скла. Комунікації (вентиляційні шахти, трубопроводи тощо) і несучі конструкції стають декоративними елементами. Тепер вони не ховаються, а навпаки - гордо випинаються, а іноді навіть імітуються. У хай-теке завжди є частка перебільшення, і навіть іронії.

Вас оточують хромовані труби, стрижні, перемички, зверху нависають акрилові натяжні стелі. Меблі хай-тека одночасно і функціональна, і екстравагантна. Декор, як і в мінімалізмі, дуже стриманий. Простір - максимально функціонально. Лінії в хай-теке - стрімкі і прямі. Майже повна відсутність декору тут компенсується "роботою фактури": грою світла на склі, блиском хромованих і металевих поверхонь, малюнком натуральної деревини. До цього можуть додаватися відкрита цеглина і різноманітні сучасні синтетичні матеріали.

Один з найпоширеніших методів прикраси поверхонь - перфорування. Перфорування - це ряди круглих або квадратних отворів, прорізів. У техніці воно застосовується для вентиляції механізмів, поміщених в корпус, для проникнення звуку, газу або рідини. У дизайні ж хай-тека - просто заради краси. Додамо, що з декоративних міркувань використовуються ще і регулярні ряди рельєфних «пупиришків», якими звичайно покривають рівні металеві поверхні, щоб уникнути ковзання.

Подібна стилістика хай-тека безумовно вимагає наявність в інтер'єрі складної техніки і сучасного устаткування.

Сучасні офіси не схожі на ті безликі, сірі будинки, якими вони були ще піввіку тому назад. Нині вони можуть вражати незвичайністю свого оформлення як зовні, так і зсередини. Природно, прогрес у цій галузі не стоїть на місці, з'являються нові напрямки ділового дизайну. Розвиток технологій дозволив використовувати в облаштованості офісів нові конструкційні й оздоблювальні матеріали (такі, як пластик, скловолокно) і розширити можливості традиційних - скла, дерева і металу.