Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат готовий про охорону здоров.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
111.1 Кб
Скачать

Міністерство культури України

Київський національний університет культури і мистецтв

Інститут готельно-ресторанного і туристичного бізнесу

Кафедра готельно-ресторанного бізнесу

Реферат

З дисципліни:

Охорона праці

На тему:

«Охорона здоров’я і техніка безпеки працівників»

Виконала:

Студентка ІV курсу

Групи ГРС -28

Двіжона Юлія

Викладач: Штангеєв В.О.

Київ 2011

План

Вступ.

Розділ 1. Організація охорони здоров'я та працездатності працівників на підприємстві.

1.1. Служба охорони праці на підприємстві та її основні функції. 1.2. Обов’язки власника підприємства по охороні праці і здоров’я працівників.

Розділ 2. Охорона здоров’я працівників та їх гарантії:

2.1.Техніка безпеки працівників. Інструктаж з техніки безпеки.

2.2.Технічні і ергономічні вимоги до організації робочого місця.

Розіл 3. Охорона праці в Україні; проблеми, досвід і перспективи.

Висновок.

Список використаної література.

  1. Вступ.

З метою забезпечення сприятливих для здоров'я умов праці, високого рівня працездатності, профілактики травматизму і професійних захворювань, отруєнь та відвернення іншої можливої шкоди для здоров'я на підприємствах, в установах і організаціях різних форм власності повинні встановлюватися єдині санітарно-гігієнічні вимоги до організації виробничих процесів, пов'язаних з діяльністю людей, а також до якості машин, обладнання, будівель та інших об'єктів, які можуть мати шкідливий вплив на здоров'я. Всі державні стандарти, технічні умови і промислові зразки обов'язково погоджуються з органами охорони здоров'я в порядку, встановленому законодавством. Власники і керівники підприємств, установ та організацій зобов'язані забезпечити в їх діяльності виконання правил техніки безпеки, виробничої санітарії та інших вимог щодо охорони здоров'я, передбачених законодавством, не допускати шкідливого впливу на здоров'я людей.

Усі прийняті на роботу люди повинні бути ознайомлені із умовами роботи, правами й обов'язками, що вони повинні виконувати.

У статтях розділу “Охорона праці” Кодексу законів про працю сказано, що на кожному об'єкті, де працюють люди, повинні бути створені здорові і безпечні умови праці, що відповідають вимогам охорони праці. Усі будівлі й устаткування не повинні створювати погрози працюючим, а також негативно впливати на стан їхнього здоров'я чи самопочуття.

Власник або уповноважений ним орган зобов'язані приділяти увагу умовам праці працівника, полегшувати їх, оздоровлювати навколишнє середовище, забезпечувати контроль за здоров'ям працівників зі шкідливими умовами праці, забезпечувати спецодягом і засобами захисту працюючих від шкідливого впливу речовин, використовуваних у процесі роботи. Стежити за дотриманням трудового законодавства, створювати умови для здійснення контролю за умовами праці, піклуватися про відпочинок працюючих.

Розділ 1. Організація охорони здоров'я та працездатності працівників на підприємстві.

Власник зобов'язаний створити в кожному структурному підрозділі й на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечити дотримання прав працівників, гарантованих чинним законодавством.

З цією метою власник забезпечує функціонування системи управління охороною здоров'я, для чого створює на підприємстві підрозділи, які традиційно іменуються службою охорони праці. Діє ця служба на підставі Типового положення, затвердженого наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 3 серпня 1993 p. № 73.

Служба охорони праці створюється на підприємстві виробничої сфери з числом працюючих 50 і більше чоловік. На підприємстві з числом працюючих менш 50 чоловік функції цієї служби можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які пройшли перевірку знань з питань охорони здоров'я. Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо керівникові підприємства і прирівнюється до основних виробничо-технічних служб.