Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК - методичка - 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
429.57 Кб
Скачать

Участь органів конституційного контролю у процесі становлення конституційного режиму (на прикладі Болгарії і Польщі).

Конституційний трибунал Республіки Польща як єдиний орган конституційного контролю в Польщі відповідно до розд.8 ст.188-197 Констиуції РП 1997р. Конституційний суд Республіки Болгарія як орган конституційног контролю відповідно до ст.147-152 Конституції Ресубліки Болгарія 1991р.

Учасники конституційного провадження відповідно до ст.191-193 Конституції РП 1997р. Ініціатори конституційного контролю відповідно до розд.8 ст.147-152 Конституції Республіки Болгарія 1991р.

Польща та Болгарія як представники європейської (австрійської) моделі конституційного контролю. Особливості формування Конституцйного трибуналу РП (ст.188-189 Конституції РП 1997р.) та Конституційного суду Болгарії (ст.149 Конституції Республіки Болгарія 1991р.).

Розвиток місцевого управління у світлі Європейської хартії місцевого самоврядування (на прикладі Болгарії та Польщі).

Ознаки «радянської» системи: запереченні принципу поділу влад, проголошенні місцевих органів влади державними, сувора підпорядкованість нижчих органів вищим тощо. Крах соціалістичної системи та трансформація принципів функціонування місцевої влади в країнах Східної Європи.

Характеристика континентальної (романо-германської) моделі та втілення її рис в організації місцевої влади у Болгарії та Польщі.

Європейська хартія місцевого самоврядування і її основні засади. Зобов`язання, які виникають після підписання Хартії. Правове закріплення фундаментальних засад місцевого самоврядування у Конституції Польщі та Болгарії.

Особливості «перехідного» конституціоналізму в рф і Білорусі

Етапи побудови конституціоналізму в Російській Федерації. Прийняття нової Конституції РФ у 1993 році та початок переходу від авторитарного до демократичного режиму.

Закріплення в Конституції 1993 року відмови від соціалістичної моделі розвитку, монополії комуністичної партії, визнання політичного плюралізму та багатопартійності, розподіл влади та визнання приватної власності.

Формування на основі Конституції 1993 року нової правової системи та конституційної моделі держави.

Конституція Республіки Білорусь 1994 року та Декларація про державний суверенітет.

Референдум 1996 року та прийняття нової редакції Конституції 1994 року.

Особливості конституціоналізму за Конституцією Республіки Білорусь 1994 року.

Конституційна еволюція в кнр

Конституція КНР 1982 р. – основний закон держави етапу «соціалістичної модернізації» її загальна характеристика. Сутність «соціалізму з китайською специфікою».

Соціалістична концепція прав людини.

Політична система. Виборче право і виборча система.

Всекитайські збори народних представників. Постійний комітет. всекитайських зборів народних представників. Центральна військова рада. Голова КНР. Державна рада.

Суди і прокуратура.

Національно-територіальна автономія в КНР.

Специфіка ісламського конституційного правопорядку

Передумови прийняття конституцій в ісламських країнах. Іслам – політико-ідеологічна основа конституцій. Норми шаріату – головне джерело права та конституцій.

Домінуюче положення держави над людиною. Закріплення обсягу прав та свобод людини і громадянина в залежності від характеру державного режиму, форми правління та впливу норм шаріату. Вплив інституту громадянства на обсяг прав та свобод людини та громадянина. Обмеження політичних прав громадян. Не рівний правовий статус чоловіка та жінки.

Принцип розподілу влади в ісламських країнах в залежності від форми правління. Правовий статус монарха та президента в ісламських країнах. Централізація влади в руках голови держави та/або вищої духовної особи в державі. Роль та місце законодавчої влади у системі розподілу влад в ісламських країнах. Основні завдання судової влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]