Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК - методичка - 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
429.57 Кб
Скачать

Основні школи і напрями науки конституційного права

Поняття науки конституційного права. Формально-юридичний, історичний, порівняльно-правовий і соціологічний методи дослідження проблем конституційного права.

Виникнення конституційного права як самостійної галузі юридичної науки в другій половині ХІХ ст. Еволюція науки конституційного права до ІІ світової війни. Характеристика класичної (юридичної) та соціологічної шкіл. Інституціоналізм як важлива конституційно-правові теорія.

Розвиток науки конституційного права у другій половині ХХ ст. Головні риси «модернізованого юридичного напряму» та політико-соціологічної течії. Специфіка теологічної школи конституційного права в мусульманських країнах.

Сучасний стан науки конституційного права у світі. Розвиток конституційного реалізму як напряму у науці конституційного права. Демократична доктрина конституційного права.

Співвідношення міжнародного права і конституційного права на сучасному етапі. Концепція «багаторівневого» конституціоналізму в країнах Європейського Союзу

Питання міжнародного права у сучасних зарубіжних конституціях (конституційні принципи зовнішньої політики у зарубіжних країнах, конституційне розмежування зовнішньополітичних повноважень між федерацією та її суб’єктами, співробітництво у сфері захисту прав людини, місце норм міжнародного права у внутрішньому праві держави). Основні теорії співвідношення конституційного і міжнародного права у сучасній юридичній науці. Загальні риси моністичної та дуалістичної теорій співвідношення міжнародного та конституційного права та їх відображення у сучасних конституціях окремих зарубіжних країн.

Визнання обмежень державного суверенітету і участь у міжнародних об’єднаннях.

Правова природа Європейського Союзу, посилення наднаціональних тенденцій у ЄС. Основні риси концепції «багаторівневого» конституціоналізму і їх реалізація у країнах Європейського Союзу. Правовий статус держав-членів Європейського Союзу. Конституційно-правове регулювання членства держав у ЄС. Конституційні риси установчих договорів ЄС. Громадянство у Європейському Союзі.

Вестмінстерська концепція конституціоналізму та її внесок у світовий конституційний процес

Поняття та правова природа конституціоналізму. Головні ознаки вестмінстерської концепції конституціоналізму: суверенітет парламенту; панування права; конституційні угоди.

Характеристика конституційного права Великої Британії. Особливість форми і структури Конституції. Статутне право. Судовий прецедент як частина Конституції. Особливості дії конституційних угод. Доктрина в системі конституційного права Великої Британії.

Розповсюдження вестмінстерської моделі в країнах Британської Співдружності. Основні віхи конституційного розвитку Канади, що позначилися на формуванні конституційного права держави. Сучасна Конституція Канади. Акт про Канаду 1982 р., Конституційний акт 1982 р., Хартія прав і свобод 1982 р., Акт про Британську Північну Америку 1867 р. Нормативна база, сформована Парламентом Великої Британії (Акт про Парламент 1875 р., Вестмінстерський статут 1931 р. і ін.). Основні формули внесення змін до конституції Канади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]