Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК - методичка - 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
429.57 Кб
Скачать

Децентралізація державного управління в штатах як механізм забезпечення ефективності конституційної системи правління у сша та Бразилії.

Федеративна форма політико-територіального устрою згідно зі ст.4 Конституції США 1797р. Федеральний округ Колумбія. Асоційовані території: Пуерто-Ріко, Гуам, Віргінські острови. Федеративний устрій Бразилії згідно з ст.18 Конституції Бразилії 1988р.

Розмежування компетенцій федерації та штатів відповідно до розд.8 ст.1.Конституції США 1797р. Сфера співпадаючих повноважень федерації і штатів. Перелік заборон, адресованих штатам у ст.1 розд.10 Конститції США. Залишковий характер компетенції штатів відповідно до поправки 10 Конституції США. Федеральна інтервенція. Принципи кооперативного федералізму при розмежуванні компетенцій між центром та субєктами в Бразилії. Розмежування предметів відання між Союзом, штатами, федеральним округом і муніципіями згідно зі ст. 22-25, 30 Конститції Бразилії 1988р.

Комісіонерна рада та рада контролерів як діючі моделі представницьких органів графств у США. «Рада- управляючий», «мер- рада» та комісійна рада- як моделі місцевого управління у містах США. Муніципальна палата як законодавчий орган муніципії в Бразилії. Голова місцевої адміністрації – перфект, як центральна фігура в муніципальному управлінні Бразилії.

Універсалізація американської й вестмінстерської моделей конституціоналізму на французькому ґрунті.

Ознаки вестмінстерської та американської моделей конституціоналізму.

Характеристика конституційного права Франції: Конституція 1958 р. Напівпрезидентська (змішана) форма правління у Франції та її ознаки: поєднання рис парламентської та президентської форм правління, унікальність французької моделі.

Концептуальна побудова і правове закріплення основних прав і свобод людини і громадянина. Декларація прав людини і громадянина 1789 р. Преамбула до Конституції 1946 р.

Функціонування вищих органів влади за Конституцією 1958 р. Особливості конституційно-правового статусу Президента у Франції: взаємовідносини з Національними Зборами та Урядом, арбітражна функція. Порядок формування Уряду і відповідальність Уряду. Компетенція Уряду. Національні Збори: порядок формування, структура. Конституційна Рада: порядок створення, компетенція.

Конституційні механізми «раціоналізованого парламентаризму» у Франції.

Четверта республіка у Франції і проблеми протистояння законодавчої та виконавчої влади. Хронічні урядові кризи. Прийняття Конституції 1958 року.

Загальні конституційні засоби спрямовані на стабілізацію урядів: обмеження компетенції парламенту, делегування законодавчих повноважень уряду, конструктивний вотум недовіри, збільшення строку між внесенням до парламенту питання про довіру уряду і початком парламентських дебатів з цього питання та інші.

Втілення концепції «раціоналізованого парламентаризму» у Конституції Франції 1958 року та пошук засобів оптимізації відносин між законодавчою та виконавчою гілками владами: обмеження компетенції парламенту, делегування законодавчих повноважень уряду та ін.

Елементи «раціоналізованого парламентаризму» в інших державах із парламентською та напівпрезидентською формами правління (на прикладі країн Європи). Особливість форм парламентського контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]