Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК - методичка - 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
429.57 Кб
Скачать

Рецепція ліберально-демократичної доктрини конституціоналізму практикою Італії

Характеристика Конституції Італії 1947 р.: структура, основні положення. Особливості Конституції Італії 1947 р. Порядок внесення змін і доповнень до Конституції. Можливості впливу громадян на зміст Конституції (право «народного вето»).

Основні принципи конституціоналізму Італійської республіки. Права, свободи та обов’язки людини та громадянина в Італії. Соціально-економічна основа. Партійна система, основні політичні партії та їх вплив на розвиток конституційно-правових процесів у країні.

Правовий статус вищих органів державної влади. Двопалатний парламент Італії як єдиний орган законодавчої влади, порядок його формування, повноваження. Інститут народної ініціативи. Вищі органи виконавчої влади (Президент та Рада міністрів): порядок обрання/формування, повноваження.

Конституційний суд Італії як орган конституційного контролю за Конституцією 1947 р. Судова система республіки. Касаційний суд як вищий судовий орган в системі загальних судів. Спеціальна (адміністративна) юстиція (Державна Рада, Рахункова палата).

Конституційно-правові принципи регіоналізму в Італії та Франції

Регіоналізм та децентралізація. Передумови виникнення регіоналізму та особливості його функціонування.

Взаємовідносини між центром та регіонами. Двопалатний парламент як інститут регіонального представництва. Лобіювання регіональних інтересів.

Особливості адміністративно-територіального устрою Італії за Конституцією 1947 р. Реформа системи регіонального управління в Італії 2000-2003 р. Комуни, міста-метрополії, провінції та області як адміністративно-територіальні одиниці Республіки, їх правовий статус.

Місцеве самоврядування в Італії. Основні тенденції розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Вплив Європейської Хартії місцевого самоврядування на систему публічної влади на місцях в Республіці Італія.

Основний закон фрн 1949 р. І Конституція Японії 1947 р.: розрив чи еволюція конституційних традицій

Основні етапи конституційної реформації в Німеччині. Самообмеження монархом своєї влади — початок розвитку конституціоналізму в Німеччині. Створення першої конституційної республіки. Часи націонал-соціалістичної диктатури. Основний закон ФРН 1949 р. – повернення до демократичної конституційної традиції. Об’єднання Німеччини на підставі Основного закону.

Конституція Великої Японської імперії - Конституція Мейдзи. Історичні передумови прийняття Конституції Японії 1947 р. Потсдамська декларація 1945 р.

Структура Основного закону. Засади конституційного ладу Німеччини (республіканський принцип; демократична, правова, соціальна держава; принцип федералізму).

Принцип розподілу влади за Конституцією Японії 1947 р. Система державних органів. Правовий статус імператора. Принцип народного суверенітету. Принцип пацифізму.

Загальна характеристика конституційних прав и свобод. Громадянство Німеччини і режим іноземців. Громадянські права, свободи і обов’язки за Основним законом ФРН. Економічні, соціальні і культурні права, свободи і обов’язки. Проблема конституційно-правових гарантій і обмеження прав і свобод людини і громадянина.

Розширення кола основних прав людини та громадянина в Конституції Японії 1947 р. Громадянські, політичні, економічні та соціальні права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]