Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК - методичка - 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
429.57 Кб
Скачать

Конституційні основи парламентського верховенства і відповідального правління у Великій Британії й Канаді

Конституційна історія британського Парламенту (Білль про права 1689 р., Акт про Парламент 1911 р., Акт про Парламент 1949 р., Акти про довічних перів 1958, 1963 р. 1999 р.). Трансформація британських парламентських традицій в Канаді.

Сучасний Парламент Великобританії і Канади у системі розподілу влад. Взаємовідносини з Короною й Урядом. Парламент і виборчий корпус.

Організація діяльності Парламенту. Роль спікера в роботі Парламенту. Статус депутата Палати громад. Парламентські привілеї.

Принцип парламентського верховенства в Великобританії. Абсолютна (необмежена) законодавча компетенція британського парламенту. Особливості проходження біллів у Палаті громад і Палаті лордів Великобританії. Федеративний устрій як основний фактор модифікації принципів британського парламентаризму в Канаді. Розмежування компетенції між Парламентом федерації і провінцій (сфера виключної компетенції провінцій). Особливості проходження законопроектів через Парламент Канади (Сенат і Палату громад). Прийняття бюджету. Участь Корони у законодавчому процесі. Делегування законодавчих повноважень.

Принцип відповідального правління. Колективна відповідальність Уряду перед Парламентом та її форми. Основні форми парламентського контролю: усні депутатські запити, інтерпеляція, «година питань», спеціалізовані комітети, омбудсмани (в парламенті Канади), Парламентський комісар зі справ адміністрації (у Великобританії).

Партійна система і режим міністеріалізму у Великій Британії й Канаді

Багатопартійність та партійна система Великої Британії та Канади. Інституціоналізація політичних партій. Провідні політичні партії Великої Британії та Канади, їх участь у парламентських, регіональних і місцевих виборах. «Регіональні партії» Канади та їх роль на політичній арені.

Організація роботи парламентських партій та їх вплив на законодавчий процес. Фракції більшості й опозиції. Тіньовий кабінет.

Режим міністеріалізму як особливість функціонування виконавчої влади у Великій Британії і Канаді. Роль Прем’єр-міністра у вирішенні державних справ Великої Британії. Акт про міністрів Корони 1937 р. Формування Уряду, Кабінету і внутрішнього кабінету Великобританії. Виконавча влада за Конституційним актом Канади 1867 р. (Королева, Генерал-губернатор та Таємна рада, Уряд Канади). Особливості формування Кабінету міністрів Канади.

Основні напрями діяльності Уряду Великобританії і Канади. Акти виконавчої влади.

Британські конституційні реформи діяльності центральних і регіональних органів влади

Еволюція вестмінстерської концепції конституціоналізму наприкінці ХХ ст. Трансформація принципу парламентського верховенства у зв’язку зі вступом Великої Британії в Європейський Союз. Застосування референдуму для вирішення державних питань як новела в конституційному житті країни.

Модернізація конституційного правопорядку Урядом лейбористів і перспективи подальших змін. Акт про конституційну реформу 2005 р. Причини і наслідки реформування Палати лордів. Вплив результатів виборів Палати громад 2010 р. на британську партійну систему. Запровадження Верховного суду Об’єднаного Королівства та введення Вищих судів Англії та Уельсу.

Політична регіоналізація як напрям конституційної реформи. Зміни у правовому статусі Національної асамблеї Уельсу, Парламенту Шотландії, Асамблеї Північної Ірландії. Практика функціонування міждержавних інститутів Об’єднаного Королівства та Ірландської Республіки.

Федеральний устрій Канади як конституційний принцип обмеження влади

Канадський федералізм як спосіб територіального розподілу повноважень. Характерні риси еволюції канадської федерації.

Правове положення провінцій та федеральних територій. Особливий становище Квебеку, що закріплене резолюцією (1995 р.) Парламенту Канади. Організація влади в суб’єктах федерацій (легіслатури, лейтенант-губернатор, федеральні органи і служби).

Розподіл повноважень між органами влади федерації і провінцій. Виключна федеральна компетенція та компетенція суб’єктів федерацій; «адміністративне делегування. Місцеве самоврядування і управління.

Конституція як гарантія збереження конституційного правопорядку в умовах поширення американського варіанту конституційної системи правління.

Конституційна історія США та Бразилії. Президентська республіка в США згідно з Контитуцією США 1797р. Вплив Конституції США 1797р. на конституційний розвиток Федеративної Республіки Бразилія.

Особливості розробки та прийняття конституцій США 1797р. та конституції Бразилії 1988р. Вплив європейського конституційного права та міжнародного права на зміст, форму та структуру Конституції Бразилії 1988р.

Процедура внесення прямих змін до Конституції США 1797р., роль Веровного Суду США у зміні юридичного трактування положень Конституції США 1797р. Білль про права. Поправки. Особливості внесення поправок до Конституції Бразилії згідно зі ст.60 Конситуції Бразилія 1988р.

Співвідношення конституційного принципу розподілу влад і принципу «стримувань та противаг» в США та Бразилії. Імпічмент як інструмент впливу конгресу США на президента та федеральних посадових осіб. Вето президента. Значення незалежної і сильної судової влади в системі розподілу влад. Судова влада як гарант демократизму конституційного режиму. Різні способи формування трьох гілок влади та різні строки повноважень відповідних виборних органів як вагомий чинник стримувань та противаг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]