Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
судові та правоохор органи.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
156.9 Кб
Скачать

22. Основні теорії трансформації економічних систем

Економічна теорія трансформації капіталізму як наукова дисципліна виникла на початку ХХ століття. Фундаментальні основи транзитології віддзеркалюють, насамперед, концептуальні положення марксистської теорії суспільно-економічних формацій, у рамках якої вперше було поставлено питання щодо необхідних та достатніх умов зміни одного економіко-політичного устрою на інший.

Так: згідно з теорією К.Маркса, динаміка розвитку суспільства визначається станом і рівнем розвитку суспільно-економічних формацій (способів виробництва). Трансформація системи функціонування капіталістичного суспільства зумовлена кумулятивним нагромадженням внутрішніх протиріч між суспільним характером виробництва та приватнокапіталістичною формою присвоєння результатів праці. На думку прихильників марксизму, трансформація економічної системи капіталізму є невід’ємною складовою економічного розвитку суспільства, що зумовлена дією ендогенних (внутрішніх) чинників соціального характеру.

Окремо слід виділити концепцію трансформації централізовано керованої економіки Німеччини після Другої світової війни, розроблену кейнсіанцями Фрайбурзької школи ордолібералів (див. наступні Лекції). Поки, зазначимо, що використання міждисциплінарного підходу дало змогу А.Мюллеру-Армаку, В.Ойкену, В.Репке, Ф.Бьому та А.Рюстову розробити концепцію соціально-орієнтованої економіки (soziale Marktwirtschafi) В основі цієї концепції були критичний аналіз монополістичного капіталізму та відповідний пошук шляхів створення економічного порядку, звільненого від пороків приватно-капіталістичних фінансово-промислових груп, що забезпечують собі протекції державної влади. Найважливіші принципові питання, на яких концентрує увагу ордоліберальна теорія є наступними: Критика соціалізму у розрізі одержавлення засобів виробництва, що веде до ствердження тоталітарного політичного режиму.

Сучасне нове кейнсіанство грунтується на тій передумові, що економічні процеси протікають у реальному часі, і кінцевий результат економічного розвитку значною мірою залежить від ходу трансформації економічних змінних (path dependence). Тому нові кейнсіанці щодо процесу економічних трансформацій рекомендують активне втручання держави у фінансову сферу. Ця позиція, а також школа ордолібералів більш детально нами буде розглянута на наступних лекціях.

Інституціональні концепції виходять з базисного припущення про еволюційний характер розвитку економічної системи. Інститути є ключом до розуміння відносин між суспільством і економікою і впливу цих відносин на економічний розвиток. Сутність інституціональних трансформацій розкривається через розуміння таких понять: стабільність інституціональних характеристик; джерела трансформацій; діюча сила трансформацій; напрям трансформацій.

Залучення до аналізу процесів економічної трансформації інституціональних перетворень (неоінституціоналізм, теорія суспільного вибору, еволюційний інституціоналізм) розширює можливості пояснення кризових явищ перехідної економіки соціалізму, чому будуть присвячені окремі лекції.