Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
xt_kosmn.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
91.65 Кб
Скачать

VIII. Основи товарознавства продуктів харчування та сенсорний та фізико-хімічний аналіз продуктів харчування та косметичних засобів

1. Об’єкти, предмет, метод, зміст і задачі товарознавства

Системний аналіз споживчого комплексу країни. Продуктові комплекси та їх характеристика. Підсистема обігу товарів в продуктових комплексах та особливості її функціонування в ринковій економіці. Місце товарознавчої науки в системі наук, які обслуговують сферу обігу товарів. Поняття про продукцію, товар, товарний вантаж як об’єкти товарознавства. Об’єкти, предмет та, методологія товарознавства. Зміст товарознавства та його еволюційна динаміка. Історія розвитку і становлення товарознавства як науки. Взаємозв’язок товарознавства з фундаментальними та економічними науками.

2. Класифікація, маркування та кодування товарів

Теоретичні основи, зміст і значення класифікацій товарів у товарознавстві і практиці торгівлі. Основи формування і розвитку асортименту товарів. Управління асортиментом товарів у народногосподарському комплексі. Системи класифікацій окремих видів чи груп товарів та їх використання у навчальному процесі й у сфері обігу товарів. Інформаційне забезпечення руху товарів у сфері обігу: вимоги до товарної інформації, що супроводжує їх протягом їхнього життєвого циклу; види і форми та засоби товарної інформації; маркування продовольчих товарів; системи кодування товарів та їх використання у сфері обігу.

3. Формування потреб населення у продовольчих товарах

Характер і сутність потреб населення в товарах. Поняття про потреби та їх класифікація. Енергетична цінність продовольчих товарів. Раціональні норми потреб населення у продовольчих товарах - теоретична база розвитку агропромислового комплексу країни, у тому числі і сфери обігу. Динаміка споживання населенням продовольчих товарів та її вплив на розвиток продуктових підсистем споживчого комплексу країни. Методологія визначення ресурсного забезпечення потреб населення в продовольчих товарах. Проблеми безпеки споживання продовольчих товарів населенням.

4. Формування споживних властивостей та споживної цінності продовольчих товарів

Основи формування споживних функціональних властивостей та споживної цінності (споживної, біологічної, органолептичної, енергетичної) продовольчих товарів: 1) неорганічні речовини в продовольчих товарах та їх вплив на формування споживних та функціональних властивостей товарів. Вода та мінеральні речовини в продовольчих товарах; 2) органічні речовини в продовольчих товарах (азотовмісні, вуглеводи та вуглеводоподібні речовини, жири та жироподібні речовини, органічні кислоти, дубильні речовини, глюкозиди, ферменти та біологічно активні речовини, тощо) та їх вплив на формування функціональних властивостей та їх цінність для споживачів; 3) харчові добавки в продовольчих товарах та їх вплив на формування функціональних властивостей та їх цінність для споживачів; 4) фізичні властивості продовольчих товарів: класифікація, зв’язок хімічними властивостями товарів та їх вплив на формування функціональних властивостей та їх цінність для споживачів; 5) органолептичні властивості продовольчих товарів: класифікація, зв’язок з хімічними, фізичними, фізико-хімічними властивостями товарів та їх вплив на формування функціональних властивостей та їх цінність для споживачів; 6) ергономічні та естетичні властивості продовольчих товарів та їх вплив на формування функціональних властивостей та їх цінність для споживачів. Екологічні властивості продовольчих товарів. Формування товарних властивостей продовольчих продуктів. Пакування продовольчих продуктів: визначення та основні поняття; класифікація тари та упаковки, що використовується при формуванні товарної продукції; вимоги до пакування і тари, що використовується у продовольчому підкомплексі народногосподарського комплексу. Стандартизація і нормування товарних властивостей продовольчих товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]