Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИСР Тр.П.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
726.53 Кб
Скачать

Вирішити задачу

Трощенко працювала бібліотекарем у міській дитячій бібліотеці. Наказом від 4 лютого 2002 р. її було звільнено за ст. 38 КЗпП України. Вважаючи звільнення неправильним, Трощенко звернулася до суду з позовом про поновлення її на роботі, посилаючись на те, що 21 січня 2002 р. нею дійсно була подана заява про звільнення з роботи за власним ба­жанням, однак 28 січня вона захворіла, а після хвороби вирі­шила не звільнятися. Вийшовши на роботу після хвороби 7 лютого 2002 р. Трощенко довідалася, що її звільнено згідно з поданою заявою. На заперечення Трощенко начальник відділу кадрів повідомив, що бібліотека на її місце погодила­ся прийняти на роботу іншого працівника з відповідною осві­тою, котрий випадково довідався про вакансію і звернувся до завідуючого з заявою про прийняття на роботу. Наказ про це вже підписано. Трощенко звернулася за роз'ясненням її трудових прав до юрисконсульта управління освіти.

Який порядок розірвання трудового договору з ініціати­ви працівника?

Чи включається час хвороби в строк попередження про звільнення за власним бажанням? Вирішіть спір.

Навчальна література і нормативні акти: 1-9, 10, 11, 12, 17

Варіант 13

1. Відповідальність за порушення законодавства про оплату праці.

2. Нагляд і контроль за додержанням законодавства про охорону праці.

Вирішити задачу

У зв'язку з підготовкою автомобілів до щорічного технічного огляду головний інженер автотранспортного підприємства запропонував групі ремонтних робітників на чолі з інженером-механіком залишитися на три години для завершення виконання невідкладних робіт. Однак у цей день закінчити усі роботи не вдалося, і працівникам було запропоновано залишитися на роботі наступного дня ще на три години.

Отримуючи розрахункові листи заробітної плати за минулий місяць, робітники виявили, що їм не нарахували зарплати за виконані надурочні роботи. У бухгалтерії їм пояснили, що в табелі обліку робочого часу надурочна робота, виконана цими працівниками, не зазначається. Директор підприємства пояснив, що він не залучав робітників до надурочних робіт, і виконана в цей час робота повинна бути зроблена у звичайний робочий день. Крім того, потрібна згода профспілкового комітету. Робітники звернулися до комісії з трудових спорів підприємства із заявою про стягнення заробітної плати за час виконання надурочних робіт.

Вирішіть суперечку.

Навчальна література і нормативні акти: 1-9, 10, 11, 13, 17, 30

Варіант 14

1. Поняття та види гарантійних виплат і доплат.

2. Строки звернення до КТС та порядок прийняття заяв працівника. Порядок і строки розгляду індивідуального трудового спору в КТС.

Вирішити задачу

Назарова — студентка денного відділення державного університету — одночасно працювала на півставки лаборан­том кафедри філософії. За академічну заборгованість її було відраховано з університету й одночасно звільнено з посади лаборанта. Назарова звернулася до суду з позовом про по­новлення на роботі.

Суддя, вважаючи, що Назарова працювала за сумісництвом і звільнена у зв'язку з припиненням навчання, визнав звільнення законним. Назарова оскаржила рішення район­ного суду в обласному суді.

Що таке сумісництво? Який порядок укладання і розі­рвання трудового договору про роботу за сумісництвом? У яких правовідносинах з університетом знаходилася На­зарова? Якою повинна бути ухвала обласного суду?

Навчальна література і нормативні акти: 1-9, 10, 11, 13, 17, 30

Варіант 15

1. Поняття та види компенсаційних виплат.

2. Розгляд трудових спорів у судовому порядку.