Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИСР Тр.П.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
726.53 Кб
Скачать

Вирішити задачу

Економіст заводу Нестеренко двічі залучався до роботи у вихідні дні. Наказом дирекції йому надавалися два дні відгулу 29 і 30 серпня 2007 року. Але Нестеренко відмовився від відгулів і звернувся в КТС із заявою про оплату йому роботи у вихідні дні у подвійному розмірі.

Який порядок компенсації за роботу у вихідні дні?

Яке рішення повинна винести КТС?

Навчальна література і нормативні акти: 1-9, 10, 11, 18

Варіант 9

    1. Правове регулювання випробування при прийомі на роботу.

    2. Форми і порядок виплати заробітної плати. Порядок проведення утримань із заробітної плати.

Вирішити задачу

Робітник Крушельницький з'явився на роботі в нетверезому стані. Директор підприємства зробив йому зауваження, але Крушельницький заявив, що він тверезий. Тоді директор запропонував йому піти до лікарні з метою визначення стану, але Крушельницький відмовився. Після цього директор виніс наказ про звільнення його з роботи.

Крушельницький оскаржив цей наказ і суд поновив його на роботі.

Чи вірно поступив суд?

Який порядок звільнення працівника за з'явлення на роботі в нетверезому стані?

Навчальна література і нормативні акти: 1-9, 10, 11, 13, 17, 18

Варіант 10

    1. Поняття і види відпочинку за законодавством України.

    2. Колективні трудові спори: поняття, сторони, предмет спору та порядок вирішення.

Вирішити задачу

Медичну сестру Розанову було звільнено з роботи наказом від 28 січня 2006 р. за п. З ст. 41 КЗпП України за те, як було вказано у наказі, що "грубо поводилася із хворими, а також колегами по роботі, що підтверджувалося скаргами пацієнтів і заявами медичних працівників лікарні". Попередньо 6 черв­ня 2006 р. за такі ж порушення на Розанову було накладено дисциплінарне стягнення. Розанова звернулась у комітет проф­спілки з проханням захистити її права. Вона вважала, що з часу накладення дисциплінарного стягнення пройшло більше півроку, а її поведінка була викликана сімейними проблема­ми, тому адміністрація не має права звільнити її з роботи.

Сформулюйте правові питання по справі. Надайте кон­сультацію.

Навчальна література і нормативні акти: 1-9, 10, 11, 18, 19,

Варіант 11

1. Структура заробітної плати.

2. Правове регулювання загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Вирішити задачу

Наказом директора виробничого об'єднання інженера відділу постачання Кроковського було переміщено у відділ перевезень на таку ж посаду. Кроковський від переміщення відмовився і звернувся до суду з позовом про поновлення його на колишній роботі. У позовній заяві він вказав, що відділ перевезень знаходиться на значній відстані від його дому, дорога займає одну годину, тоді як до попередньої робо­ти він добирався за 45 хвилин. Крім того на новому місці роботи у нього значно збільшився обсяг роботи, змінився її напрям, а заробітна плата на 20 грн менша ніж на попередній посаді. Все це, на думку позивача, істотно погіршує умови праці, а тому він просить поновити його на попередній роботі, а також виплатити йому середню місячну заробітну плату в рахунок відшкодування моральної шкоди, якої він зазнав від несправедливих і незаконних дій адміністрації.

Визначте правомірність цього переміщення. Чим відріз­няється переведення на іншу роботу від переміщення?

Навчальна література і нормативні акти: 1-9, 10, 11, 12, 17

Варіант 12

1. Обмеження розміру відрахувань із заробітної плати.

2. Норми і правила з техніки безпеки і виробничої санітарії.