Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ожеван_Робота з джерелами міжнародної інформаці....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Cпеціальна

  1. Альтшуллер М., Верткин И. Как стать гением. Минск. 1994.

  2. Аршинов В.И. Синергетика и практика // Единство научного знания. М. 1988.

  3. Гастев Ю. Гомоморфизмы и модели. Логико-алгебраические аспекты моделирования. М., 1975.

  4. Готт В.С., Жог В.Н., Канке В.А. Неклассические представления в естественных науках и развитие марксистской философии // Философские науки.- 1990.- № 4.

  5. Гиппиус С.. Гимнастика чувств. Ленинград-Москва, 1967.

  6. Зверинцев А.. Коммуникационный менеджмент PR. СПб.,1997.

  7. История и психология. Москва, 1971.

  8. Колесниченко И.М. О социогуманитарном знании эпохи постмодернизма(попытка синергетического подхода в экономических науках ) // Вісник Харківського державного університету. Випуск 6 (Постмодернизм в философии науки и философии культуры). Харьков. 1997.

  9. Кучкаров З. Системная точка зрения на кризис: потеря управляемости // Иное. Хрестоматия нового российского самосознания. М.1994.

  10. Методы журналистского творчества. Москва, 1982.

  11. Платонов К.К. Структура и развитие личности. М., 1986.

  12. Ратинов А. Судебная психология для следователей. Москва, 1967.

  13. Третий сектор, или благотворительность для чайников. Москва, 1997.

  14. Popper K.R. Objective Knowledge. An Evolutionary Approach. Oxford. 1972.

  15. Пригожин И.Р. Наука, цивилизация и демократия // Философия и социология науки и техники. Ежегодник. 1988-1989. М. 1989.

Глосарій засадничих понять

Адміністратор бази даних (database administrator, DBA), - особа, яка підтримує базу даних у належному стані, турбується про її цілісність, контролює дотримання засад доступу до неї окремих користувачів.

Aдміністратор Мережі , - особа, відповідальна за утримання в належному стані засобі комп’ютерної мережі, яка здійснює нагляд за дотриманням окремими користувачами правил користування Мережею та вимог безпеки.

Aнотація, - у бібліографічній роботі та в процесі укладання каталогів - стисла характеристика документа (книги, звіту, статті тощо), яка розкриває його зміст і/або його формально-видавничі ознаки й специфікації; зазвичай, містить оцінку та вказівку на цільову аудиторію даного документа. У поточній мові може означати зауваження щодо документа, написи на полях тексту, що вивчається, нотатки тощо.

Aдреса видавнича, - дані, які окреслюють місце й дату видання твору даним видавництвом, його назву тощо. Якщо це книга, то найчастіше, - міститься внизу титульної сторінки або (у західній традиції) на звороті сторінки. Якщо ж йдеться по компакт-диск або магнітофонну касету, то адресу слід шукати на упакуванні.

Aналіз документаційний (абстракт - abstract), – стислий аналітичний опис первинного документа, який полегшує доступ до нього й пов’язаний зазвичай із його бібліографічним описом.

Різновиди документаційного аналізу: описовий; індексуючий («індекс» вказує на тематику документа й головні тези, що містяться у його окремих розділах; “абстракти” - нині дедалі частіше пропонуються на спеціальній інформаційній мові “тезаурусів” (“дескрипторів”, “ключових слів” тощо).

Aнтикваріат – предмети старовини (старовинні твори мистецтва тощо), та магазини, у яких їх можна придбати; книгарня зі старими публікаціями; перші організовані антикваріати виникли в епоха Просвітництва у Франції й Великій Британії.

Апарат довідковий - довідники будь-якого формату (путівники, описи, каталоги, покажчики, бази даних, номенклатури справ тощо), призначені для пошуку документів або відомостей, що в них містяться.

Апарат науковий, - множина документів (наукових видань), у яких є відсилання до джерел цитування або фактуальної чи оціночної інформації, яку використав автор в даній праці; сюди належать бібліографічні додатки, вказівки (індекси), a у випадку із публікаціями виконаними з використанням методу гіпертексту (словники або Інтернет-публікації) також відсилання (лінки) до інших подібних структурно пов’язаних текстів.

Aрхів – державний інститут (установа, організація тощо), покликаний збирати, обробляти й зберігати документи, призначені до архівування, надавати доступ до таких документів усім закавленим особам та організацям.

Архівна довідка - документ архівної установи, оформлений відповідно до чинного законодавства, що містить інформацію про предмет запиту на підставі архівних документів із зазначенням їх пошукових

даних.

Архівне зібрання приватне - зібрання архівних документів, які є власністю однієї або декількох осіб;

Архів таємний - архівна установа, про існування якої не

заявлено публічно.

Арххівознавство =- компексна наукова дисципліна. Яка опрацовує теретичні, методічні та правові питанян аріхвної справи.

Архівна справа - сфера життєдіяльності суспільства, яка охоплює наукові, організаційні, правові, технологічні, економічні та інші питання діяльності юридичних і фізичних осіб, пов'язані із нагромадженням, обліком, зберіганням архівних документів та використанням відомостей, що в них містяться.

Aудіовізуальні засоби мовлення, - елкктронні засоби й пристрої (мікрофони, акустичні колонки, магноітофони, телекамери, раді- теле- пеердавачі та приймачі компютери тощо) та методи оперування звуком і візуальними образами,

Aвтор- особа або група осіб (колективни й або корпоратвиний атвор, - організація, інсттуція), що є голвнм творцем твору науки. Мистецтва.винахідництва тощо, що є предметом інтоектуалтьні власність; несе ваідповідальність за зміст і фопу овру та може ротримувтаи зиск на засадах атворського права.

Брошюра, - видання, обсягом до 2 друкованих аркушів (48 сторінок), зшите збоку або посередині, що має м’яку обкладинку й, зазвичай, одну титульну сторінку; перші брошури з’явилися в добу реформації як полемічні твори; іноді брошурами називають будь-яку нетовсту книжку у м’якій (паперові або картонній обкладинці).

Броузер (browser) – програмний продукт, яки йзабезпечує доступ до Web –документів (наприклад, Netscape, Internet Explorer).

Директорії персональні (Directories) – перелік контактної інформації стосовно орагнізацій, компаній, освітніх установ, видавництв, ббюро працевлаштування тощо; ресурси директорій модуть бути складовими інших інфрмацінйих рсеупрсів більш широкого сервісного типу. Наприклад “Science Next Wave” як електронний журнал може веключати директлрію для пошукачів наувоих місць праці (directory for job-seekers). Не є директоріями Web-сторінки або сайти, які відсиають до інших сайтів, оскільки вони не містять контактної інформації (номерів телефонів, адрес (з email включно) кокнретних організацій.

Директорії предметні subject gateways: organised lists of webpages, divided into subject areas by human

Довідники (Handbooks and Manuals), - збірники практично значимої інформації із конкретних сфер знань, містять чисельні посилання ан різноманітні джерела інофрмації у стандартизованому форматі; віж енциклопедій відрізняються більщою сфокусованістю на ціьовій аудиторії (хіміки-органіки, лікарі-хірурги тощо).

Документна інформація - та, що міститься в документі, зафікмована на матеріальному носмієві разом із реквізитами. Які дозволяють її іденифікувати

Документа оригінал –

  1. те ж, що офіційний документ;

  2. документ, що має копію (копії) або призначений для зняття з його копії, (оригінал);

  3. документ, зведення про час і/чи місці створення якого, про автора ( а для рукописи и об автографичности), указанные в (на) самом документе или выявленные каким-либо путем, считаются соответствующими действительности, (подлинный документ)

Документа аннотация 1) Краткое изложение содержания документа (документов) 2) Краткая характеристика наиболее ценных документов, содержание в особенности которых не охватывается заголовком дела

Документа заголовок - I) название документа, данное автором; 2) сведения о документе, состоящие из указания его вида, автора, адресата, а также краткого содержания и даты

Документа официального заголовок - реквизит документа, кратко излагающий его содержание

Документ архівний – документ, який незалежно від його виду, матеріального носія інформації, місця і часу створення та форми власності на нього, що припинив виконувати функції, для яких був створений, але зберігається або підлягає зберіганню з огляду на значущість для особи, суспільства чи держави або особливу цінність для його власника як об'єкта рухомого майна.

Документ Національного архівного фонду, - архівний документ, культурна цінність якого визнана відповідною експертизою і який зареєстрований як складова Національного архівного фонду як сукупності архівних документів, що відображають історію духовного і матеріального життя Українського народу та інших народів, мають культурну цінність і є надбанням Української нації;

Документ первинний, - той, що має усі змістовні та формальнів характерситиик, наадні йому автором або групою авторів (книжки. Карти, фільму компютерної пролгарми тощо). Є першооосновою для створенян похідних або вторинних

Докумен вторинний – той, що стверений на засдах опрцювання первинногго окумента або докумена поіхідного від нього.

Документ похідний, - той, що опрацьований на засадах первинного документа, зберігаючи його основні змістовні та формальні характеристик (бібіліографічний опис, документальну карту тощо).

Документ унікальний - документ Національного архівного фонду,

що становить виняткову культурну цінність, має важливе значення

для формування національної самосвідомості Українського народу і

визначає його вклад у всесвітню культурну спадщину