Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstyp y specialnist.Lab robotu.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Теоретичні відомості

Архіватори

Основні властивості алгоритмів стиснення

Не дивлячись на те, що існують чимало різних методів стиснення, є деякі принципи і правила, які є загальними для всіх методів стиснення. Їх треба знати і правильно використовувати.

1.У всякого стиснення є межа. На перший погляд цей принцип очевидний, але з нього витікає неочевидне слідство: ущільнення раніше ущільненого файла в кращому разі не дає виграшу, а у гіршому разі може привести і до програшу у розмірі результуючого файла. Тому перш ніж ущільнювати інформацію, доцільно знати, чи не була вона до цього ущільнена іншими засобами.

2. Для кожного методу стиснення можна підібрати файл, стосовно якого даний метод є найкращим, справедливо і зворотнє.

Критерієм для вибору є надійність носія стислої копії. Якщо використовується достатньо надійний носій: жорсткий диск, магнітооптичний диск, ZІP-накопичувач, JAZZ-накопичувач і т.д., можна використовувати суцільний архівний файл. Якщо використовується ненадійний накопичувач: гнучкий магнітний диск або магнітна стрічка стримера, застосування суцільних архівів не рекомендується.

Архів, що саморозпаковується.

Багато програм, що виконують стиснення файлів, дозволяють створювати так звані архіви, що саморозпаковуються і мають розширення імені .ЕХЕ. До архіву даних вони приписують невеликий програмний блок. Це дозволяє користувачу виконати розпаковування без користування спеціальних програм. Достатньо запустити виконання файла .ЕХЕ, і архів автоматично розпакується в тій теці, в якій даний файл знаходиться. Якщо розпаковування треба провести в якусь конкретну теку, в неї і треба заздалегідь перемістити архів, що саморозпаковується. Після розпаковування архівний файл можна видалити, якщо потреба в ньому не передбачається.

Основні формати упаковки даних

Існує декілька десятків різних форматів упаковки. Кожна програма, що виконує стиснення даних, використовує свій формат, але найбільш часто зустрічаються формати .ZIP, .ARJ і .RAR.

Для розпаковування даних бажано мати найбільш повний набір програм, оскільки не можна наперед передбачити, з яким форматом завтра доводитиметься мати справу.

Формат .ZIP. Це один з найбільш стародавніх форматів, якому більше десяти років. За часів MS-DOS для роботи з цим форматом використовувалися дві програми: PKZIP.EXE для упаковки файлів і PKUNZIP.EXE для їхнього розпаковування. Сьогодні і ту і іншу функцію виконує одна програма — WinZip. З назви видно, що вона розрахована на роботу в операційній системі Windows 9х. Не дивлячись на свою «старовину», цей формат сьогодні використовується надзвичайно широко. Це пов'язано з тим, що це основний формат в якому поставляються програми і драйвери з Інтернету.

Формат .ARJ. Мабуть, це самий відомий формат першої половини 90-х років. І упаковка і розпаковування виробляються однією програмою ARJ.EXE. По ступеню стиснення відчутно перевершує формат .ZIP але з появою Windows 95 цей формат помітно відступив на другий план і залишився популярним форматом стиснення для MS-DOS. Це пов'язано з тим, що при стисненні файлів псуються «довгі» імена файлів, введенні в побут операційною системою Windows 95. Версія ARJ.EXE, здатна коректно звертатися з «довгими» іменами файлів, з'явилася тільки в 1997 р.

Формат .RAR. Формат, вельми популярний і в Росії і в світі, особливо серед молодого покоління. В програми WinRAR російський автор — Євгеній Рошаль. По споживацьких властивостях вона об'єктивно перевершує зарубіжні аналоги. В міжнародному секторі Інтернету цей формат використовують професіонали, а в Росії він давно є споживацьким. Оскільки архіватор WinRAR дозволяє працювати також з архівами у форматах .ZIP, .ARJ і деякими іншими, він загалом задовольняє більшість потреб користувача в засобах стиснення і ущільнення інформації

Загальні відомості про програму WinRAR

Мал. 3.1. WinRAR

Першоджерела

Архіватор WinRAR призначений для створення і обслуговування ущільнених архівів даних. Програма має статус умовно-безкоштовного програмного забезпечення (shareware) і переважно розповсюджується через станції BBS і вузли сіті FIDO.

Методи виклику архівування:

- Пуск >Программы > WinRAR > WinRAR

- Пуск >Выполнить > надрукувати C:\Program Files\WinRAR\ \WINRAR.EXE

- Права кнопка миші на файлі

Підтримувані формати стиснення

Програма WinRAR призначена передусім для обслуговування архівів, що мають формат .RAR, але вона працює також і з архівами у форматах .ZIP, .ARJ, .LZH, тобто практично повністю задовольняє потреби індивідуального користувача.

По своїх функціях програма WinRAR повністю відповідає потребам в роботі з архівами і не поступається раніше розглянутому архіватору WinZip. Додатково WinRAR характеризують наступні особливості: більш висока ефективність стиснення, наявність спеціальних високоефективних алгоритмів стиснення для файлів з мультимедійною інформацією, можливість оптимізації не тільки ступеня стиснення але і розміру кодової таблиці (словника), що прикладається до архіву, можливість створення багатотомних архівів, що саморозпаковуються, можливість створення як суцільних так і несуцільних архівів, наявність засобів відновлення пошкоджених архівів.

Фактично WinRAR поступається архіватору WinZip тільки у взаємодії з іншими диспетчерами файлів. Але, по-перше, WinRAR має власні засоби навігації по файловій структурі, кращі ніж в WinZip, тому потреба в Провіднику набагато менше. А по-друге (і це найголовніше) наявність розвиненого інтерфейсу командного рядка дозволяє не виходячи за межі стандартних настройок Windows забезпечити такий рівень взаємодії з іншими додатками, який WinZip не забезпечує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]