Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstyp y specialnist.Lab robotu.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Завдання до лабораторної роботи

Завдання 1

  1. Побудувати стовпчикову діаграму Об’єму випуску товарів за даними таблиці 1.

  2. Побудувати кругову діаграму Об’єму випуску товарів за даними таблиці 1.

  3. Побудувати об’ємну стовпчикову діаграму Об’єму випуску товарів за даними таблиці 1.

  4. Побудувати об‘ємну кругову діаграму Об’єму випуску товарів за даними таблиці 1.

Таблиця 1. Завдання 1

Назва

1 квартал

2 квартал

3 квартал

4 квартал

Автомобілі

123

113

79

180

Мотоцикли

30

59

70

89

Автобуси

56

76

89

100

  1. Знайти середнє арифметичне (табл. 2) другого стовпчика.

  2. Знайти суму першого рядка (табл.2).

  3. Порахувати суму перших двох стовпчиків (табл.2).

Завдання 2

Порахувати середнє арифметичне останнього рядка

Таблиця 2. Завдання 2

43

21

43

43

67

12

21

32

34

56

32

34

21

65

78

76

54

67

23

54

  1. Створити таблицю, в якій перших два стовпчики виділити жовтим кольором, а останній видалити.

  2. Створити таблицю, в якій видалити останній рядок, а перший стовпчик виділити червоним кольором.

  3. Порахувати формульно вираз: 32*17-(10+83).

  4. Порахувати формульно вираз: 43+215/(67*2-54).

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №7

Тема Електронна таблиця Microsoft Excel. Основи роботи.

Мета: Навчитися користуватись електронною таблицею Microsoft Excel.

Теоретичні відомості.

Порядок обчислень

Обчислення виконуються зліва направо відповідно до пріоритету операцій. Спочатку слідує піднесення до степеня, потім множення і ділення, далі - додавання і віднімання.Для зміни порядку обчислення застосовуються круглі дужки, операції в дужках виконуються в першу чергу. Константи і залежні комірки у формулі можна використовувати як константи так і як зсилання на інші комірки. Комірка з формулою називається залежною, якщо її значення залежить від значень інших комірок. Наприклад, комірка B2 є залежною, якщо містить формулу =C2.

За умовчуванням прийняте наступне: значення в залежній комірці перераховується після будь-якої зміни значень в комірках, на які у формулі містяться зсилання. Наприклад, значення в комірці з формулою =B2+C2+D2 перераховується при зміні значення в будь-якій з комірок B2, C2, D2. Функції дозволяють виконувати як прості так і складні обчислення та використовуються як самостійно, так і у складі формул.

Знаходження суми підсумовує всі числа в інтервалі комірок.Синтаксис СУМ(число1;число2;...) Число1, число2.. - підсумовувані числа або діапазони. Логічні значення і текст в комірках пропускаються, вони включаються в розрахунок, тільки якщо вводяться як аргументи.

Підсумовування значень, що задовільняють заданій умові:Синтаксис СУММЕСЛИ (інтервал; критерій;сумм_інтервал)

Інтервал - це інтервал обчислюваних комірок. Критерій - це умова або критерій у формі числа, виразу або тексту, який визначає, які комірки треба підсумовувати.

Сумм_інтервал це фактичні комірки для підсумовування. Якщо сумм_інтервал опущений, то підсумовуються комірки в аргументі інтервал.

=СУММЕСЛИ(B5:B25, 1,F5:F25) підрахунок кількості значень, що задовольняють заданій умові. Синтаксис СЧЕТЕСЛИ(інтервал; критерий)

Інтервал - це інтервал, в якому потрібно підрахувати непорожні комірки. Критерій - це критерій у формі числа, виразу або тексту, який визначає, які комірки треба підраховувати. Наприклад, кількість комірок в діапазоні B5:B25, що містять текст "Тюмень". =СЧЕТЕСЛИ(B5:B25,"Тюмень")

Середнє арифметичне СРЗНАЧ(число1; число2;). Число1, число2..- числа або адреси (діапазони), для яких вимагається знайти середнє значення. ЯКЩО - організація розгалужень повертає одне значення і якщо при обчисленні задана умова відповідає значенню ІСТИНА або іншому значенню, якщо БРЕХНЯ.

Синтаксис ЯКЩО

(лог_выражение;значение_если_истина;значение_если_ложь) Лог_выражение - це будь-яке значення або вираз, при обчисленні якого буде ІСТИНА або БРЕХНЯ.

Наприклад, A10 = 100 є логічним виразом. Якщо значення в комірці A10 дорівнює 100, вираз приймає значення ІСТИНА; в іншому випадку -БРЕХНЯ.

Значение_если_истина - це значення, яке повертається, якщо лог_выражение дорівнює ІСТИНА.

Наприклад, якщо цей аргумент - рядок "В межах бюджету" і лог_выражение рівно ІСТИНА, тоді функція ЯКЩО відобразить текст "В межах бюджету". Якщо лог_выражение дорівнює ІСТИНА, а значение_если_истина порожньо, то повертається значення 0. Щоб відобразити слово ІСТИНА, необхідно використовувати логічне значення ІСТИНА для цього аргументу. Значение_если_истина може бути формулою.

Приклади.

На листі бюджетного звіту комірка A10 містить формулу. Якщо результат обчислень по формулі в комірці A10 менше або рівно 100, то приведена нижче функція відображає "В межах бюджету". В іншому випадку функція відображає "Перевищення бюджету". ЯКЩО(A10<=100;"В межах бюджету";"Перевищення бюджету")

В наступному прикладі, якщо значення комірці A10 рівно 100, то лог_выражение має значення ІСТИНА і обчислюється сума для комірок B5:B15. В другому випадку лог_выражение відповідає значенню БРЕХНЯ і повертається порожній текст (""), який очищає комірка, що містить функцію ЯКЩО.

ЯКЩО(A10=100;СУММ(B5:B15);"")

Знаходження визначника матриці Синтаксис МОПРЕД(масив) Масив - це числовий масив з рівною кількістю рядків і стовпців. Масив може бути заданий як інтервал комірок, наприклад, A1:C3 або як масив констант, наприклад {1;2;3:4;5;6:7;8;9} або як ім'я, що іменує інтервал або масив. МОПРЕД також повертає значення помилки #ЗНАЧ!, якщо масив має нерівну кількість стрічок і стовпців. Знаходження оберненої матриці Повертає обернену матрицю для матриці, що зберігається в масиві. Синтаксис МОБР(масив). Якщо яка-небудь з комірок в масиві порожня або містить текст, то функція МОБР повертає значення помилки #ЗНАЧ!. Формули, які повертають масиви, повинні бути введений як формули масиву.

Якщо формула масиву повертає одне значення, вкажіть комірку, в яку необхідно ввести формулу. Якщо формула масиву повертає декілька значень Вам необхідно виділити діапазон комірок, в які необхідно ввести формулу та набрати формулу. Встановивши курсор в рядку формул, натискуйте клавіші CTRL+SHIFT+ENTER. Після введення формули масиву Microsoft Excel автоматично бере її у фігурні дужки { } . Обернені матриці, як і визначники, звичайно використовуються для вирішення систем рівнянь з декількома невідомими. Дія матриці на її обернену матрицю - це одинична матриця, тобто квадратний масив, у якого діагональні елементи рівні 1, а вся решта елементів рівна 0.

Деякі квадратні матриці не можуть бути обернені, в таких випадках функція МОБР повертає значення помилки #ЧИСЛО! Визначник такої матриці рівний 0.

Множення матриць. Синтаксис МУМНОЖ(массив1;массив2) Массив1, массив2 - це перемножувані масиви. Повертає дію матриць (матриці зберігаються в масивах). Результатом є масив з таким же числом рядків, як массив1 і з таким же числом стовпців, як массив2. Кількість стовпців аргументу массив1 повинна бути такою ж як кількість стрічок аргументу массив2, і обидва масиви повинні містити тільки числа.

Якщо хоча б один комірка в аргументах порожня або містить текст або якщо число стовпців в аргументі массив1 відрізняється від числа рядків в аргументі массив2, то функція МУМНОЖ повертає значення помилки #ЗНАЧ!.

Використання фінансових функцій

При вивченні електронних таблиць значний час відводиться вивченню того, як виконати різні розрахунки за допомогою спеціальних функцій різного призначення (математичних, статистичних, фінансових і ряду інших).

Базові формули.

В основі розрахунків, що виконуються з використанням фінансових функцій Microsoft Excel, лежить декілька спеціальних формул, які базуються на принципі складних відсотків (compound interest). Спочатку розглянемо формулу для визначення значення майбутньої або нарощеної суми. Отже, хай P - первинний розмір суми, i - відсоток, що періодично нараховується, n - кількість періодів нарахування, S - нарощена сума. Тоді формула, що зв'язує ці величини, має вигляд:

(1)

Формула (1) може використовуватися для безкомірних розрахунків величин P і S. Значення i та n можна отримати, застосовуючи відповідні фінансові функції. Це дозволяє обійтися без дозволу (1) щодо цих величин.

До дещо складніших формул приходимо у разі виконання розрахунків для потоків платежів (cash flows). Тут йдеться про задачі, пов'язані з отриманням і погашенням кредитів, організацією фундацій, що виконують періодичні виплати і т.п. Конкретне значення FV і PV визначається змістом членів потоку платежів. Так FV може бути загальною сумою заборгованості, підсумковий об'єм інвестицій. PV характеризує приведені витрати, капіталізований дохід, чистий приведений прибуток. На основі цих характеристик розробляються плани погашення заборгованості, порівнюються умови контрактів, оцінюється ступінь ефективності інвестицій Якщо встановити, що нарахування відсотків здійснюється в кінці кожного періоду, то перераховані вище величини зв'язані співвідношеннями:

(2)

(3)

Розглянемо ще один підхід вирішення задач. Основною розрахунковою формулою, на якій базуються фінансові функції пакету Microsoft Excel, є формула, об'єднуюча в собі співвідношення (1-3):

(4)

В цьому співвідношенні з'явилася нова характеристика - t, приймаюча значення 0, якщо платежі виконуються в кінці періодів і, відповідно, на останній платіж відсотки не нараховуються, та значення 1, якщо платежі виконуються на початку періоду і відсотки нараховуються також і на останній платіж. Крім того, слід зазначити наступну особливість формули (4) таку як балансовий характер, що визначає різні знаки що входять в неї величин. Значення, що підлягають виплаті, входять із знаком мінус.

EXCEL

Величина

КПЕР(i;R;PV;[FV];[t])

n

БЗ(i;n;R;[PV];[t])

FV

НОРМА(n;R;PV;FV;[t])

i

ПЗ(i;n;R;[FV];[t])

PV

ППЛАТ(i;n;PV;[FV];[t])

R

Величини, що стоять в квадратних дужках, можуть бути пропущенні при використовуванні функцій. В цьому випадку при розрахунках підставляються нульові значення.

Розглянемо декілька прикладів використовування фінансових функцій.

Приклад 1. Хай по внеску щомісячно нараховуються відсотки у розмірі 7%. Вимагається визначити термін, за який початкова сума збільшиться в два рази.

Розв’язок.

Поставлена задача може бути вирішена за допомогою функцій для знаходження величини n, що спираються на формулу (1) або (4). Далі, ніякої ролі не грає конкретна величина внеску. Тому при розрахунках покладемо початкове значення рівним 1, а збільшене 2.

Отже:

Р=1

S=2

i=0,07

В Microsoft Excel треба скористатися формулою:

=КПЕР(0,07;0;1;-2;1)

Тут використані наступні значення:

i=0,007

R=0

PV=1

FV=-2

t=1

Відповідь. Розрахунки дають значення 10,24477. Але оскільки нарахування відсотків здійснюється раз на місяць, то правильною відповіддю буде термін в 11 місяців.

Приклад 2.

Надається позика $5,000 строком на 1 рік під 30% річних з щомісячними платежами. Визначити скільки буде потрібно засобів для оплати за 6 місяців.

Розв’язок.

Для вирішення потрібно знайти розмір щомісячного платежу і помножити його на 6. Це і буде шуканим значенням. Початкові дані:

PV=5000

i=0,3/12

n=12

(Значення відсотка вже приведено від року до місяця).

В Microsoft Excel треба скористатися формулою:

=6*ППЛАТ(0,3/12;12;5000)

Відповідь.Сума платежів за 6 місяців складе $2 924,61.

Абсолютні і відносні зсилання.

При створенні формул, що містять зсилання на комірки або діапазони комірок, ці зсилання, як правило, засновані на розташуванні вказаних комірок щодо комірок, що містять формули. Наприклад, комірка B6 містить формулу =A5. Значення знаходиться на одну комірка вище і на одну ліво, ніж B6. Це і буде відносним зсиланням. Після копіювання в комірку B7, формула автоматично перетвориться в =A6, вказуючи на комірку, розташовану на одну комірку вище і вліво ніж B7.

Абсолютне зсилання. Якщо вимагається заборонити перенастроювання зсилань після копіювання формули в інші комірки, використовуйте абсолютне зсилання. Щоб створити її, введіть знак долара ($) перед незмінною частиною зсилання. Наприклад, для створення абсолютного зсилання на комірка C1 у формулі =A5*C1, додайте до формули знаки долара, як це показано нижче:

=A5*$C$1

Змішані зсилання.

Можна також зробити абсолютне зсилання тільки на рядок або тільки на стовпець. Вийде так зване змішане зсилання. Наприклад, якщо необхідно скопіювати формулу, в якій зсилання на стовпець повинне обновлятися, а зсилання на рядок немає, поставте знак долара тільки перед номером рядка:

=...C$1....

Набір формул.

Набір формул можна виконувати вручну та автоматизуючи його таким чином:

- замість набору адреси комірці - клацнути по ній

- замість набору діапазону - виділити його мишкою

- замість набору назви функції - використовувати список Майстра функцій, що розкривається після натиснення кнопки Вставка функції на панелі інструментів.

Діаграми

Для візуалізації співвідношень між числовими даними листа можна використовувати різноманітні діаграми, які досить просто побудувати, використовуючи можливості Microsoft Excel. Окрім чисел в діаграмах використовуються дати (час) і тексти - для виконання різних підписів на графіках, біля елементів діаграми і осей координат.

Вимоги до підготовки даних. Простіше всього будувати діаграму по таблиці, що має "правильну структуру": відсутні порожні комірки, заголовки стовпців займають перший рядок, заголовки рядків - крайні ліві стовпці:

Місто час температура швидкість вітру, м/с

Тюмень 12:00 -10 8

Токіо 15:00 12 5

Створення діаграми. Виділіть комірки і дані, які повинні бути відображенні на діаграмі. Якщо необхідно, щоб в діаграмі були відображені і назви рядків або стовпців, потрібно виділити і ці комірки. Натискайте кнопку Майстер діаграм.

Далі треба слідувати інструкціям майстра:

1 крок - вибрати тип діаграми;

2 крок - при необхідності уточнити: діапазон і ряди даних (числові рядки або стовпці); назви рядів,підписи осі Х (для кругових діаграм не потрібно),

3 крок - вказати параметри діаграми: підписи осей, заголовок сітки;

4 крок - вибрати розташування діаграми (на окремому або тому ж листі, що і дані). У результаті може бути побудована діаграма.

Створення діаграм з несуміжних діапазонів

Виділіть першу групу комірок, що містять необхідні дані. Утримуючи клавішу CTRL, виділіть необхідні додаткові групи комірок (виділені несуміжні діапазони повинні в сукупності утворювати прямокутник). Натискуйте кнопку Майстер діаграм. Слідуйте інструкціям майстра. Додавання даних до діаграми. Припустімо необхідно доповнити діаграму новими числовими даними. Наприклад, побудувати на вже наявній діаграмі додатковий графік. Найпростішим способом додавання даних до діаграми є їх копіювання і вставка з робочого листа на лист діаграми. Якщо діаграма створена з несуміжних діапазонів, слід використовувати процедури копіювання і вставки.

Додавання даних до діаграми шляхом копіювання і вставки.

Виберіть комірки, що містять дані, які потрібно додати до діаграми. Щоб назва стовпця або рядка для нових даних відобразилася на діаграмі, слід вибрати також комірки з назвами. Виберіть потрібну діаграму.Щоб автоматично вставити дані в діаграму, виберіть команду Вставити. Щоб точно задати спосіб представлення даних на діаграмі, в меню Правка виберіть команду Спеціальна вставка, потім встановіть необхідні параметри.

Додавання даних до впровадженої діаграми шляхом перетягування за допомогою миші.

Виберіть комірки з даними, які необхідно додати до діаграми. Ці комірки повинні бути суміжними комірками на листі Excel. Щоб назва стовпця або рядка для нових даних з'явилася в діаграмі, у вибиранні комірки потрібно включити ті, які містять цю назву. Помістіть покажчик на рамку виділеного інтервалу. Перетягніть виділений діапазон в змінну впроваджену діаграму.

Зміна типу діаграми.

Для більшості плоских діаграм можна змінити тип ряду даних або тип діаграми в цілому. Для розташування тексту посередині чи з будь-якого краю комірок потрібно лише виділити необхідні комірки і натиснути на панелі інструментів відповідну клавішу розташування тексту.

Для об'ємної діаграми зміна типу ряду може спричинити за собою і зміну діаграми в цілому. Для об'ємних діаграм і для гістограм є можливість перетворювати окремі ряди даних в конусну, циліндрову або пірамідальну діаграму. Виберіть діаграму, яку необхідно змінити. Для зміни типу діаграми ряду даних виберіть ряд даних.

Для зміни в цілому типу діаграми на самій діаграмі нічого не натискуйте. В меню Діаграма виберіть пункт Тип діаграми. На вкладці Стандартні або Нестандартні виберіть необхідний тип. Для використовування типів діаграм конус, циліндр або піраміда в об'ємній діаграмі або гістограмі: виберіть в полі Тип діаграми в меню Стандартні типи пункт Циліндр, Конус або Піраміда, встановіть прапорець в полі Застосувати до. Якщо прибрати прапорець з поля Застосувати до, то Microsoft Excel змінить тип для діаграми в цілому, навіть якщо був виділений тільки один ряд даних.

Переміщення і зміну розмірів діаграми і її елементів за допомогою миші.

Мишу можна використовувати для зміни розмірів і переміщення області діаграми, області побудови і легенди. Розмір назв змінюється автоматично відповідно до тексту. Область, відведену для назв можна перемістити, але не можна змінити за допомогою миші. Виберіть потрібний елемент діаграми. Щоб перемістити даний елемент, виділіть його і перетягніть за допомогою миші в потрібне положення.

Щоб змінити підписи на діаграмах в Excel достатньо клацнути на них лівою клавішею миші і з’явиться курсор біля надпису і Ви зможете відредагувати всі назви. Також Ви можете додати або забрати легенду діаграми. Для цього клацніть правою клавішею на діаграмі і контекстному меню оберіть Параметры диаграммы, далі виберіть вкладку легенда і розташуйте її там, де Вам подобається, або взагалі приберіть з екрану. Для того, щоб змінити дані, що входять в діаграму, достатньо змінити ці дані в таблиці, на основі якої будувалась діаграма, і діаграма зміниться автоматично. Для всіх вищезазначених операції з даними в діаграмі можна використовувати Параметры диаграммы, які можна викликати натисканням правої клавіші на самій діаграмі і в контекстному меню вибрати відповідний пункт.

Щоб змінити розмір елемента діаграми, встановіть покажчик на маркер зміни розміру. Покажчик прийме форму двосторонньої стрілки. Зміна кольору, узору, ліній і рамок на діаграмі нижче перераховані операції одноманітно використовуються для зміни кольорів, узору, ширини лінії або типу рамки стосовно наступних елементів: маркерам даних, області діаграми, області побудови, сітці осям, підписам, розподілів на плоских і об'ємних діаграмах, лініям тренда і планкам погрішностей на плоских діаграмах, стінкам і підставам на об'ємних діаграмах. Встановіть покажчик на змінний елемент діаграми. Викличте контекстне меню для цього елемента. Виберіть в ньому команду форматування відповідного елемента. При необхідності, виберіть вкладку Вигляд і вкажіть потрібні параметри. Для вказівки ефекту заливки вкажіть потрібні параметри на вкладках Градієнтна, Текстура і Узор. Форматування осі відображається і на мітках розподілів цієї осі. Лінії сітки форматуються незалежно від осей. Для вибору елемента ряду даних спочатку виберіть ряд даних (одне клацання), потім потрібний елемент (клацання по цьому елементу).

Додавання малюнка до елемента діаграми Excel

Додавання малюнка до елемента діаграми Excel допускає додавання малюнка, наприклад, точкового (типу bmp) до наступних елементів: певним типам маркерів даних, області діаграми, області побудови, легенді на плоских і об'ємних діаграмах до стінок і підстави на об'ємних діаграмах. Можна додати малюнок до маркерів даних на гістограмі, лінійчатій діаграмі, заповненій діаграмі, бульбашковій діаграмі, об'ємному графіку і заповненій пелюстковій діаграмі. Виберіть елемент діаграми, до якого потрібно додати малюнок. Натискуйте на стрілку поряд з кнопкою Колір заливки, виберіть колір заливки, а потім вкладку Малюнок. Вкажіть потрібний малюнок. В полі папка виберіть диск, теку або адресу Internet, де знаходиться потрібний малюнок, а потім двічі клацніть його кнопкою миші. Вкажіть потрібні параметри на вкладці Малюнок. Щоб використовувати малюнок як маркер даних на графіку, точковій і незаповненій пелюстковій діаграмах: виберіть малюнок на робочому листі, листі діаграми або в програмі редагування малюнків та виберіть команду Копіювати (меню Правка) вкажіть ряд даних, виберіть команду Вставити (меню Правка).

Зміна формату чисел на діаграмі.

Слід врахувати, що при змінні формату чисел на діаграмі втрачається його зв'язок з комірками листа. Щоб відформатувати підписи розподілів, встановіть покажчик на потрібну вісь і двічі натискуйте кнопку миші. Вкажіть потрібні параметри на вкладці Число вікна команди форматування.

Зміна шкали числової осі.

Шкала визначає діапазон значень на осі, інтервали між розподілами, місце перетину осей. Для зміни шкали виберіть числову вісь, яку необхідно змінити. Виберіть команду Вісь в меню Формат, а потім - вкладку Шкала. Вкажіть потрібні параметри.

Щоб дзеркально перевернути смуги і стовпчики на лінійчатих діаграмах і гістограмах, слід встановити прапорець зворотний порядок значень.

Лінії тренда на діаграмі.

Лінії тренда звичайно використовуються в задачах аналізу даних з метою прогнозування. В найпростішому випадку може йтися про необхідність продовжити на деякий проміжок вже наявний графік лінією тренда, який може грунтуватися на різних функціях. Такі задачі вирішують за допомогою методів регресивного аналізу. За допомогою регресивного аналізу можна продовжити лінію тренда вперед або назад, екстраполювати її за межі, в яких дані вже відомі і показати тенденцію їх зміни. Можна також побудувати лінію ковзаючого середнього, яка згладжує випадкові флуктуації та краще демонструє модель і простежує тенденцію зміни даних. Лініями тренда можна доповнити ряди даних, представлені на ненормованих плоских діаграмах з областями, лінійчатих діаграмах, гістограмах, біржових графіках, точкових і бульбашкових діаграмах. Не можна доповнити лініями тренда ряди даних на об'ємних діаграмах, нормованих діаграмах, пелюсткових діаграмах, кругових і кільцевих діаграмах. При заміні типу діаграми на один з вищеперелічених відповідні лінії тренда будуть втрачені. Додавання лінії тренда до рядів даних. Виберіть ряд даних, до якого потрібно додати лінію тренда або ковзаюче середнє. Виберіть команду Додати лінію тренда в меню Діаграма.

На вкладці Тип виберіть потрібний тип регресивної лінії тренда або лінії ковзаючого середнього. При виборі типу Поліноміальная введіть в полі Ступінь найбільший ступінь для незалежної змінної. В полі Побудований на ряді перераховані всі ряди даних діаграми, підтримуючі лінії тренда. Для додавання лінії тренда до інших рядів виберіть потрібне ім'я в полі, а потім виберіть потрібні параметри.Якщо варіант "Ковзаюче середнє" вибраний для точкової діаграми, результат залежатиме від порядку розташування значень X у вхідному діапазоні. Щоб отримати правильний результат, необхідно відсортувати значення X перед побудовою лінії ковзаючого середнього.

Хід роботи

1. Запустити Microsost Excel, двічі клацнувши на відповідній кнопці або Пуск-Програми- Microsost Excel.

2. Змістіться на одну комірку вправо. Для переміщення по комірках листа Excel

скористайтеся клавішами зі стрілками, клавішами Enter чи Tab або просто

клацайте на тій клітці, вміст якої потрібно змінити.

3. Уведіть текст 1 квартал. Змістіться на одну комірку вправо і введіть текст 2 квартал. Продовжуйте введення даних, поки таблиця не стане така, як показано на малюнку.Натисніть на комірці А9 і введіть слово Сума.

5. Натисніть на клавішу Tab і введіть =СУММ(В4:В7). Ця формула автоматично підрахує суму за перші квартали всіх років.

6. Натисніть ще раз на клавішу Tab і введіть =СУММ(С4:С7). В рядок формул можна можна вводити майже будь-яку формулу.

Тепер на основі введених даних можна побудувати діаграму. У пакеті Office є стандартна програма побудови графіків і діаграм — Microsoft Chart. Однак Excel має для цих цілей власний модуль, можливості якого трохи ширше.

1. Виберіть команду Вставка > Діаграма (Insert > Chart). Відкриється вікно діалогу Майстер діаграм (Chart Wizard).

2. Клацніть на кнопці Далі (Next). Відкриється друге вікно майстра, у якому Вас попросять вказати комірці з тими даними, на основі яких буде будуватись діаграма.

3. Клацніть у листі Excel на комірці A3.

4. Натисніть клавішу Shift і, не відпускаючи її, клацніть на комірці Е7. У вікні діалогу майстра виберіть положення перемикача рядках (Rows). В області перегляду з'явиться діаграма.

5. У вікні майстра діаграм клацніть два рази на кнопці Далі (Next), а потім на кнопці Готове (Finish).

6. На лист поруч з таблицею буде вставлена діаграма, що відбиває введені дані в графічній формі.

7. Захопіть сформовану діаграму мишею і перетягнете її під таблицю даних.

Контрольні запитання

1. Які формати для комірок Ви знаєте?

2. Назвіть основні елементи вікна Microsoft Excel.

3. В прикладі програми порахуйте суму для кожного року.

4. Для чого використовується Microsoft Excel?

Завдання

Створити таблицю про працівників компанії «Nokia International». Всього працівників 12, вказати години роботи, зарплату за 12 місяців на 3 роки – 2001, 2002, 2003. Для діаграм дати назви, підписати кожну ділянку прізвищем працівника. В платіжному дорученні вказати дані про працівника (адресу, телефон, ПІБ, паспорт), суму зароблену працівником, назву банку, код, дату видачі, підпис тощо. (N - номер варіанта)

Таблиця 7.1. Завдання

Варіанти/

Завдання

1

2

3

1

Знайти суму зарплат N-го працівника за 2001 рік

Знайти суму зарплат N+5-го працівника за квітень всіх років

Скласти діаграму доходів 1-го працівника

2

Знайти середню зарплату N-го працівника

Знайти суму зароблених грошей 4 працівником

Скласти стовпчикову діаграму годин роботи 3-го працівника

3

Скласти лінійчасту діаграму доходів 7-го працівника

Порахувати суму виданої зарплати всім працівникам

Знайти суму зарплат N+2-го працівника за 2002 рік

4

Відсортуйте прізвища працівників за алфавітом

Створити циліндричну діаграму зарплати 8-го працівника

Скласти гістограму доходів 10-го працівника

Продовження таблиці 7.1. Завдання

5

Знайти середню зарплату N+2-го працівника

Зробіть так, щоб сума зарплат кожного рахувалася в доларах USA

Знайти суму зароблених грошей 9 працівником

6

Знайти суму зарплат N+2-го працівника за 2002 рік

Скласти діаграму доходів 11-го працівника

Знайти суму виданої зарплати всім працівникам

7

Скласти гістограму доходів 5 працівника

Створити функцію, що буде рахувати зарплату, якщо введені години роботи

Зробіть так, щоб сума зарплат кожного рахувалася в доларах USA

8

Знайти суму зароблених грошей 4 працівником

Відсортуйте зарплату працівників за спаданням

Вставте малюнок з файлу (емблема фірми)

9

Скласти діаграму з вирізаними секторами доходів 7-го працівника

Знайти суму виданої зарплати всім працівникам

Знайти середню зарплату N-2-го працівника

10

Зробіть так, щоб сума зарплат кожного рахувалася в доларах USA

Створити конічну діаграму годин роботи 1-го працівника

Знайти суму зароблених грошей 12 працівником

11

Створити функцію, що буде рахувати зарплату, якщо введені години роботи

Вставте малюнок з файлу (емблема фірми)

Скласти діаграму доходів 11-го працівника

12

Знайти суму зарплат N-го працівника за 2003 рік

Зробіть так, щоб сума зарплат кожного рахувалася в доларах USA

Знайти суму виданої зарплати всім працівникам

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]