Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstyp y specialnist.Lab robotu.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Виділення діапазону клітинок

Більшість команд ЕТ оперують з активною клітинкою або діапазоном клітинок.

Суміжний діапазон клітинок складає єдиний прямокутник клітинок. Для введення такого діапазону в команду вказують адресу лівого верхнього і правого нижнього кутів діапазону розділених двокрапкою. Наприклад, А1:С6. Для діапазона стовпців в адресі можна не вказувати номери рядків (наприклад, А:С – діапазон стовпців від А до С), а для діапазона рядків – імена стовпців (наприклад, 1:6 – діапазон рядків з першого по шостий).

В програмі Excel передбачена можливість введення діапазонів шляхом їх виділення. Виділення діапазону клітинок здійснюється аналогічно виділенню фрагменту тексту в редакторі Word.

Для виділення суміжного діапазона клітинок слід клацнути мишею по одній із кутових клітинок діапазону і протягнути показчик миші при натиснутій лівій клавіші по решті клітинок діапазону. Для виділення стовпця або рядка треба клацнути мишею по заголовку стовпця або номеру рядка. Якщо треба виділити декілька стовпців або рядків, то слід натиснути клавішу [Ctrl] і, не відпускаючи її, клацнути по стовпцях і рядках, які треба виділити.

Для виділення несуміжного діапазона клітинок слід, утримуючи натиснутою клавішу [Ctrl], пересунути показчик миші по клітинках, які потрібно виділити.

Клітинки виділеного діапазону відображаються інверсним кольором, за винятком активної клітинки, яка зберігає звичайний колір і рамку.

Для зняття виділення слід клацнути мишею на клітинці, яка знаходиться поза виділеним діапазоном.

Засоби автоматизації заповнення ет

У програмі Excel передбачені засоби, які дозволяють спростити складання ЕТ. Розглянемо ці засоби на конкретному прикладі. Складемо ЕТ для обчислення вартості покупки. Така ЕТ зображена у режимі показу формул (рис. 6.1 )

Діапазон F6:F11 містить розрахункові формули. Ці формули мають однакову структуру, але при переході до наступного рядка треба змінити адреси відповідних клітинок. Для спрощення заповнення вказаного діапазона клітинок такими формулами можна використати команду Правка/Заполнить/Вниз. Достатньо записати формулу тільки у клітинку F6, далі виділити діапазон F6:F11 і подати цю команду. Виділений діапазон клітинок автоматично заповниться потрібними формулами.

Рис. 6.1 Приклад ЕТ для обчислення вартості покупки

Аналогічно можна спростити заповнення відповідними формулами діапазон клітинок, який складає частковий рядок. Для цього треба скористатися командою Правка/Заполнить/Вправо.

При використанні зазначених команд автоматично змінюються адреси відповідних клітинок, якщо вони мають відносні посилання. Щоб, при копіюванні формули, адреса потрібної клітинки не змінювалася, її треба написати як абсолютне посилання, додавши перед назвою стовпця і номером рядка знаки долара $ (наприклад, $A$2).

Редагування в електронній таблиці

У процесі створення ЕТ і введення даних постійно виникає потреба вносити в ЕТ ті чи інші виправлення і зміни. Програма Ехсеl має зручні засоби для виконання цих операцій.

Редагування активної клітинки

Для внесення змін у вміст одної клітинки треба на цю клітинку встановити табличний курсор (зробити її активною). Вміст активної клітинки автоматично переноситься у рядок формули, де його можна редагувати аналогічно тексту у редакторі Word. Клацаємо мишею на потрібній позиції у рядку формули, з’являється курсор вставки і проводимо необхідні виправлення. Щоб виправлений текст перемістився у активну клітинку треба натиснути клавішу введення Enter. Для очищення активної клітинки достатньо натиснути клавішу Delete.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]