Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V_V_T_1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
510.98 Кб
Скачать

3).Принципи розміщення транспортних вузлів на мережі (на сітці).

Розміщення залежить розміщення продуктивних сил на території країни.

- На залізничному транспорті характерним є розподіл між вузлами сортувальної роботи по формуванню поїздів;

- На морському, повітряному та річковому транспорті - характеним є розподіл з урахуванням спеціалізації портів.

В середньому на 100 тис. км2 припадає 2,8 вузли (Сибір - 0,4). По певних районах вона досягає до 27,4 (Донецько-придніпровський район)

Виникають:- В пунктах добування корисних копалин (де розвинулись міста);

- В районах промислових центрів (більшість);

- Більша частина на перетині великих транспортних магістралей(особливість таких вузлів ,що тут проходить масова передача транзитних вантажів з одного напрямку на інший та з одного транспорту на інший).

4) Вимоги до транспортних вузлів та їх елементів.

Реконструкція та розвиток транспортних вузлів пов'язана з ростом перевезень даного промислового району або міста.

Ріст промисловості та відкриття нових районів корисних копалин викликають необхідність будівництва нових транспортних вузлів. Спорудження нових транспортних вузлів здійснюється на основі генеральних схем, в яких передбачається оптимальне розміщення та розрахована потужність основних транспортних пристроїв на 25-30 років наперед та визначено напрямок першочергового будівництва .

В генеральній схемі повинна відображатись роль в даному районі різних видів транспорту та перспективи росту міста та підприємств. При вирішенні питань росту транспортних вузлів слід виходити з призначення та ролі їх як пунктів передачі вантажів і пасажирів з одного транспорту на інший;

Для забезпечення вантажних перевезень в транспортному вузлі споруджується ряд сортувальних та вантажних дворів. Кількість, спеціалізація і тип нових станцій визначається з врахуванням розмірів та напрямків вантажопотоків ;

При новому будівництві сортувальні станції загальної мережі слід розміщати за межами міської території, а районні та промислові станції - у відповідних промислових та перевалочних районах.

Розміщення вантажних станцій повинно пов'язуватись з плануванням міста, Залежності від конкретних умов можуть бути :

- На внутрішньовузлових ходах;

- На окружних дорогах ;

- На з'єднувальних вітках;

- На спеціальних вітках, що з'єднує ряд підприємств;

В будь-якому випадку вантажні двори доцільно розміщати в місцях, що забезпечують їх зв'язок з сортувальними дворами .

Виходячи з умов планування міст (мінімального пробігу пасажирських поїздів в межах міста ) залізничні пасажирські станції слід розміщати на межі міської забудови та враховувати їх зв'язок з основними житловими районами.

В малих та середніх містах, як правило влаштовують одну пасажирську автомобільну станцію , розміщуючи її біля об'єднаного вокзалу.

У великих містах пасажирські автомобільні станції розміщені біля залізничної станції , біля річного, морського вокзалів. Для ремонту автомобілів в транспортних вузлах передбачають гаражі та ремонтні заводи .

Морські порти розміщують так ,щоб портові будови та залізничні колії не відтинали житлові райони міста від моря.

-В місцях підходу до води рекомендують залізничні колії, автомобільні дороги та пішохідні доріжки розміщати у двох рівнях .

- Пасажирські райони порту слід розміщати ближче до центральної частини міста (щоб забезпечити добрий зв'язок з залізницею та аеропортом).

Річкові порти. Пасажирські річкові порти розміщують як правило в межах міста де забезпечений добрий зв'язок з центральними районами .Причали для приміських та внутрішньоміських сполучень розміщують в адміністративних та промислових районах поблизу зупинок міського транспорту .

При розміщенні підприємств ,що обслуговують річковий транспорт по можливості об'єднують з портовими пристроями в єдиний комплекс

Повітряний транспорт. В транспортних вузлах - основна вимога -тісна співпраця з іншими видами транспорту ,а також захист від шуму населених місць. В межах міста можна розміщати лише вертолітні майданчики ,агентства повітряного флоту.аеровокзали.

Розміщення в транспортних вузлах трубопровідного транспорту (трубопроводи компресорні станції, перекачувальні станції, ємності для зберігання) їх кількість та призначення встановлюються в генеральній схемі транспортних вузлів з врахуванням потужних споживачів цієї продукції а також вимог техніки безпеки та пожежної охорони.

Об'єднані транспортні вузли .

З метою кращої взаємодії та більш ефективного використання штатів та технічних засобів а також території міст доцільно використовувати об'єднані вокзали :

Залізнично-водні; Залізнично автомобільні; і т.д.

- Сортувальні станції загальної мережі та промислових підприємств, вантажні двори залізничного та автомобільного транспорту. На об'єднаних вантажних дворах у великих містах доцільно створювати бази довготривалого зберігання вантажів, що обслуговують декілька найближчих торгових та промислових підприємств.

1-багажне приміщення ;

2.-залізнична колія;

3.-залізничний вокзал;

4.-об'єднані квиткові каси;

5.-службові приміщення автобусно-тролейбусно-трамвайні служби;

6.-посадка автобусів

приміського сполучення

По можливості необхідно споруджувати об'єднані вокзали різних видів транспорту.

  • Дозволяє покращити обслуговування транзитних пасажирів

  • Зменшує експлуатаційні затрати.

Координація роботи видів транспорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]